Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-09-05

Extrafinom és laktató lepények

Extrafinom és laktató lepények

Ha kelt tésztából szeretnénk készíteni valami finomságot, a lepény jó választás lehet. Süthetjük édes vagy sós változatban, ízlésünk és hangulatunk szerint. A receptek között számtalan változatot találunk, készíthetünk almás, barackos, szilvás, sajtos-tejfölös-hagymás, húsos, krumplis vagy zöldséges lepényt is. Ha még nem sütött ilyet, gyűjtsön be néhány jó ötletet!

Hogy miért jó választás a lepény? Mert gyorsan elfogyasztható, laktató és tartalmas étel, amelyek között mindenki megtalálhatja a saját szája ízének legjobban tetsző változatot. 
 
Fokhagymás-tejfölös lepény

Ez az az étel, ami elronthatatlanul finom. Ezt az ízkombinációt mindenki szeretni fogja, akár családi vacsorához, akár baráti összejövetelhez készítjük el.
 
Hozzávalók:
550 g finomliszt, 25 g élesztő, 3 dl tej, 2 dl napraforgóolaj, 5 dl tejföl, 2 ek. fokhagymapor, 1 ek. só, 10 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma
 
Elkészítés:
1. Az élesztőt kevés tejjel és cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymaporral és sóval elkevert liszthez az olajjal, valamint a maradék langyos tejjel együtt.
2. Összegyúrjuk, és duplájára kelesztjük.
3. Kinyújtjuk sütőtepsi nagyságúra – ha valaki vékonyan szereti, akkor felezze meg nyugodtan a tésztát, és süsse két részletben.
4. Rákenjük a zúzott fokhagymás tejfölt, és arra szórjuk a felkockázott szalonnát. Megsózhatjuk a tejfölt is, de csak óvatosan, mert a tésztában is van bőven. 
5. 200 fokon kb. 25-30 percig sütjük, attól függően, hogy milyen vastag a tészta. Ha egy tepsivel sütjük, akkor 180 fok és 30-40 perc.
 
Kapros-túrós lepény

Egy másik klasszikus ízvilág, tulajdonképpen a sajttorta távoli rokonának is tekinthető a kapros-túrós lepény: a könnyű, sült túrós réteg hasonlóan krémes lesz, mint amerikai rokona, a kaportól pedig összhatásában üde és friss lesz.
 
Hozzávalók:
A tésztához: 300 g liszt, 120 g zsír, 3 ek. cukor, 20 g friss élesztő, 1/2 kk. só, 3 ek. tejföl
A túrós réteghez: 750 g túró, egy csipet só, 50 g puha vaj, 3 ek. cukor, 3 tojás, 2 ek. búzadara, 2 ek. liszt, 1 kis csokor kapor
A tetejére: 1 ek. tejföl
 
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a zsírt egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk. Ez után annyi tejfölt gyúrunk még hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta és jól gyúrható legyen.
2. Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk a tésztát, amekkora a tepsink, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztát.
3. A töltelékhez a túrót a sóval, a cukorral és a vajjal összegyúrjuk, majd hozzákeverjük a tojássárgájákat úgy, hogy a harmadik tojás sárgájának kb. a felét félretesszük. Hozzákeverjük a búzadarát, a lisztet és az apróra vágott kaprot is. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd két részletben a túrós töltelékhez forgatjuk.
4. A túrós tölteléket a tésztán elegyengetjük.
5. A félretett fél tojássárgáját az egy evőkanálnyi tejföllel összekeverjük, és ezzel kenjük le a túrós réteg tetejét.
6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. egy órán keresztül sütjük: akkor van kész, amikor a teteje már szépen megpirul. Ha langyosra hűlt, a tepsiben kockákra vágjuk, és azonnal tálaljuk.
 
Cukkinis lepény

Zöldségimádók számára igazén fenséges ez a változat, illetve a kora őszi, könnyű vacsorák tökéletes menüje.
 
Hozzávalók:
3 db kisebb cukkini, 5 db tojás, só, ételízesítő, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 db paprika, kevés liszt
 
Elkészítés:
1. A cukkiniket és a vöröshagymát lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat.
2. Összekeverjük, sózzuk, tetszés szerint ételízesítőt adunk hozzá, majd lassan adagoljuk a lisztet úgy, hogy ne túl kemény masszát kapjunk.
3. A paprikát kis kockákra vagdossuk, és azt is belekeverjük a masszába. 
4. Forró olajba kis halmokat adagolunk, és mindkét felét szép aranybarnára sütjük.
 
Szilvás lepény

Ez a szilvás lepény egyszerűségével, a gyümölcs természetes ízével csábít újabb és újabb falatokra. Egy laktató leves utáni második fogásként is megállja a helyét. 
 
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt, 1,5 dkg friss élesztő, 5 dkg cukor, 3,5 dl tej, 10 dkg sertészsír, 2 db tojás, 1 csipet só, 1 db citrom héja reszelve, 0,5 kg szilva, 1 tk. őrölt fahéj, 2-3 ek. kristálycukor, ízlés szerint porcukor a szóráshoz 
 
Elkészítés:
1. A tejet meglangyosítjuk, és kb. 1,5 dl-t egy tálkába öntünk, amelyhez 1 evőkanál cukrot teszünk, és az élesztőt belemorzsoljuk. 
2. Amíg felfut az élesztő, a szilvát folyó vízzel alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. 
3. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, a 2 tojássárgáját, a zsírt és a maradék cukrot. Fakanállal kikavarjuk, közben a maradék tejet folyamatosan adagoljuk hozzá. Végül a 2 tojásfehérjéből felvert habot is hozzáadjuk és könnyű tésztát keverünk belőle.
4. Fóliával letakarjuk, és hagyjuk, hogy duplájára dagadjon. Amikor ez megtörtént, a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, majd a fakanállal szépen elegyengetjük. A puha, nokedlitésztához hasonló tészta tetejét kirakjuk a szilvával. A kristálycukrot és a fahéjat összekeverjük, és egyenletesen a tészta/szilva tetejére szórjuk.
5. A 200 fokos, előmelegített sütőben kb. 35 percre van szükség, hogy a tészta szépen megsüljön, de 30 perc után érdemes megnézni, hogy kész van-e. Nem túl édes, úgyhogy jól viseli a porcukrozást.
Kóstoljuk meg készen!

Ha nem szeretnénk otthon kísérletezni, különleges lepényekért ellátogathatunk a Parányi Bisztróba is, ahol igyekeztek mindenki ízvilágának eleget tenni, így nyolc különböző kombináció közül választhatunk a sós és az édes finomságok közül. Az extra lepény esetében például a kézzel nyújtott, rusztikus lepényt ropogósra sütik, benne pedig a bacon, a sonka, a csirkemell, a sajt, a tejföl, az uborka és a lilahagyma együttese fenséges ízkombinációt alkot.

Ajánló
Ajánló
Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Finom és egészséges, ráadásul bármilyen diétába beleillő alapanyag, amely változatossá...

Áfonyás finomságok

Áfonyás finomságok

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné az áfonyát, hiszen a kerek, színes bogyókat...

Az igazi Sacher-torta titka

Az igazi Sacher-torta titka

Aki kóstolt más Sacher-tortát, pontosan tudja, mitől olyan ellenállhatatlanul finom ez a...