Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-09-05

Extrafinom és laktató lepények

Extrafinom és laktató lepények

Ha kelt tésztából szeretnénk készíteni valami finomságot, a lepény jó választás lehet. Süthetjük édes vagy sós változatban, ízlésünk és hangulatunk szerint. A receptek között számtalan változatot találunk, készíthetünk almás, barackos, szilvás, sajtos-tejfölös-hagymás, húsos, krumplis vagy zöldséges lepényt is. Ha még nem sütött ilyet, gyűjtsön be néhány jó ötletet!

Hogy miért jó választás a lepény? Mert gyorsan elfogyasztható, laktató és tartalmas étel, amelyek között mindenki megtalálhatja a saját szája ízének legjobban tetsző változatot. 
 
Fokhagymás-tejfölös lepény

Ez az az étel, ami elronthatatlanul finom. Ezt az ízkombinációt mindenki szeretni fogja, akár családi vacsorához, akár baráti összejövetelhez készítjük el.
 
Hozzávalók:
550 g finomliszt, 25 g élesztő, 3 dl tej, 2 dl napraforgóolaj, 5 dl tejföl, 2 ek. fokhagymapor, 1 ek. só, 10 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma
 
Elkészítés:
1. Az élesztőt kevés tejjel és cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymaporral és sóval elkevert liszthez az olajjal, valamint a maradék langyos tejjel együtt.
2. Összegyúrjuk, és duplájára kelesztjük.
3. Kinyújtjuk sütőtepsi nagyságúra – ha valaki vékonyan szereti, akkor felezze meg nyugodtan a tésztát, és süsse két részletben.
4. Rákenjük a zúzott fokhagymás tejfölt, és arra szórjuk a felkockázott szalonnát. Megsózhatjuk a tejfölt is, de csak óvatosan, mert a tésztában is van bőven. 
5. 200 fokon kb. 25-30 percig sütjük, attól függően, hogy milyen vastag a tészta. Ha egy tepsivel sütjük, akkor 180 fok és 30-40 perc.
 
Kapros-túrós lepény

Egy másik klasszikus ízvilág, tulajdonképpen a sajttorta távoli rokonának is tekinthető a kapros-túrós lepény: a könnyű, sült túrós réteg hasonlóan krémes lesz, mint amerikai rokona, a kaportól pedig összhatásában üde és friss lesz.
 
Hozzávalók:
A tésztához: 300 g liszt, 120 g zsír, 3 ek. cukor, 20 g friss élesztő, 1/2 kk. só, 3 ek. tejföl
A túrós réteghez: 750 g túró, egy csipet só, 50 g puha vaj, 3 ek. cukor, 3 tojás, 2 ek. búzadara, 2 ek. liszt, 1 kis csokor kapor
A tetejére: 1 ek. tejföl
 
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a zsírt egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk. Ez után annyi tejfölt gyúrunk még hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta és jól gyúrható legyen.
2. Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk a tésztát, amekkora a tepsink, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztát.
3. A töltelékhez a túrót a sóval, a cukorral és a vajjal összegyúrjuk, majd hozzákeverjük a tojássárgájákat úgy, hogy a harmadik tojás sárgájának kb. a felét félretesszük. Hozzákeverjük a búzadarát, a lisztet és az apróra vágott kaprot is. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd két részletben a túrós töltelékhez forgatjuk.
4. A túrós tölteléket a tésztán elegyengetjük.
5. A félretett fél tojássárgáját az egy evőkanálnyi tejföllel összekeverjük, és ezzel kenjük le a túrós réteg tetejét.
6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. egy órán keresztül sütjük: akkor van kész, amikor a teteje már szépen megpirul. Ha langyosra hűlt, a tepsiben kockákra vágjuk, és azonnal tálaljuk.
 
Cukkinis lepény

Zöldségimádók számára igazén fenséges ez a változat, illetve a kora őszi, könnyű vacsorák tökéletes menüje.
 
Hozzávalók:
3 db kisebb cukkini, 5 db tojás, só, ételízesítő, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 db paprika, kevés liszt
 
Elkészítés:
1. A cukkiniket és a vöröshagymát lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat.
2. Összekeverjük, sózzuk, tetszés szerint ételízesítőt adunk hozzá, majd lassan adagoljuk a lisztet úgy, hogy ne túl kemény masszát kapjunk.
3. A paprikát kis kockákra vagdossuk, és azt is belekeverjük a masszába. 
4. Forró olajba kis halmokat adagolunk, és mindkét felét szép aranybarnára sütjük.
 
Szilvás lepény

Ez a szilvás lepény egyszerűségével, a gyümölcs természetes ízével csábít újabb és újabb falatokra. Egy laktató leves utáni második fogásként is megállja a helyét. 
 
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt, 1,5 dkg friss élesztő, 5 dkg cukor, 3,5 dl tej, 10 dkg sertészsír, 2 db tojás, 1 csipet só, 1 db citrom héja reszelve, 0,5 kg szilva, 1 tk. őrölt fahéj, 2-3 ek. kristálycukor, ízlés szerint porcukor a szóráshoz 
 
Elkészítés:
1. A tejet meglangyosítjuk, és kb. 1,5 dl-t egy tálkába öntünk, amelyhez 1 evőkanál cukrot teszünk, és az élesztőt belemorzsoljuk. 
2. Amíg felfut az élesztő, a szilvát folyó vízzel alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. 
3. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, a 2 tojássárgáját, a zsírt és a maradék cukrot. Fakanállal kikavarjuk, közben a maradék tejet folyamatosan adagoljuk hozzá. Végül a 2 tojásfehérjéből felvert habot is hozzáadjuk és könnyű tésztát keverünk belőle.
4. Fóliával letakarjuk, és hagyjuk, hogy duplájára dagadjon. Amikor ez megtörtént, a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, majd a fakanállal szépen elegyengetjük. A puha, nokedlitésztához hasonló tészta tetejét kirakjuk a szilvával. A kristálycukrot és a fahéjat összekeverjük, és egyenletesen a tészta/szilva tetejére szórjuk.
5. A 200 fokos, előmelegített sütőben kb. 35 percre van szükség, hogy a tészta szépen megsüljön, de 30 perc után érdemes megnézni, hogy kész van-e. Nem túl édes, úgyhogy jól viseli a porcukrozást.
Kóstoljuk meg készen!

Ha nem szeretnénk otthon kísérletezni, különleges lepényekért ellátogathatunk a Parányi Bisztróba is, ahol igyekeztek mindenki ízvilágának eleget tenni, így nyolc különböző kombináció közül választhatunk a sós és az édes finomságok közül. Az extra lepény esetében például a kézzel nyújtott, rusztikus lepényt ropogósra sütik, benne pedig a bacon, a sonka, a csirkemell, a sajt, a tejföl, az uborka és a lilahagyma együttese fenséges ízkombinációt alkot.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...