Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-10-04

Áfonyás finomságok

Áfonyás finomságok

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné az áfonyát, hiszen a kerek, színes bogyókat látva összefut a szánkban a nyál. Nem csoda, hogy ez a gyümölcs rendkívül népszerű a sütés-főzésben. Az pedig már csak hab az áfonyatortán, hogy rendkívül egészséges is! 

Bár az áfonya kifejezetten finom bogyós gyümölcs, a tudósok szemében sokáig nem tűnt élettanilag túl értékesnek a viszonylag alacsony C-vitamin-tartalma miatt. Ám miután a tudomány felfedezte az antioxidánsokat és a flavonoidokat, az áfonya is egyre nagyobb figyelmet kapott. 

Az antioxidánsok elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel védenek a sejtszerkezetet és a DNS-t károsító szabadgyökökkel szemben. Általában ugyanis a szabadgyökök felelősek a a szövetek károsodásáért, és végső soron ezek az okozói számos degeneratív betegségnek is. 
A közelmúltban a Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedett.
 
A kutatók szerint ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez.
 
Együk és igyuk!

Ennyi jótékony hatásáról tudva már csak ezért is érdemes nyersen, minél többet fogyasztani belőle. Szedhetjük erdőben is, de ha ezt túlságosan macerásnak találjuk, a Nekedterem oldalán rendelhetünk friss gyümölcsöt. Ugyanitt kiváló áfonyalekvárt, illetve natúr áfonyalét is vásárolhatunk. 

Az áfonyából készített szósz a vadhúsok, vadételek pikáns kísérője és dísze. Süteményekbe is bátran tehetjük. Natúrjoghurttal elkeverve rendkívül egészséges reggeli finomság lehet.
A gyümölcséből készült tea vagy főzet kedvező a cukorbetegeknek, szél- és vizelethajtásra való, segíti a bélflóra egyensúlyának megtartását, védi, ellenállóvá teszi a bélnyálkahártyát, megelőzi az emésztési zavarokat, a bélhurutot, a bélfertőzéseket. Hólyaghurut esetén gyulladásgátló hatású.

És ne felejtsük el, mennyivel ízletesebb más gyógynövényekből készült teáknál! Ha áfonyás gyógyteát szeretnénk készíteni, egy csészényi vízbe tegyünk 20 g szárított áfonyabogyót, 10 percig forraljuk, majd forrón szűrjük le. Kihűtve naponta háromszor igyunk egy-egy csészével.
 
Áfonyás szarvaspörkölt

A vadhús sokaknak túl erős aromáját jól lehet szelídíteni a kellemesen aromás áfonyalekvárral. Próbáljuk ki, isteni menü lehet ünnepnapra is.
 
Hozzávalók:
1 kg szarvascomb, 1 csomag vadhúspác, néhány szem borókabogyó, 2 dl félédes vörösbor, 3 dl üveges áfonyadzsem, 2 db közepes vöröshagyma, 2-3 dl olaj, só 
 
Elkészítés:
1. A szarvascombot az elkészítés napja előtti este egy tálba tesszük az olajjal összekevert pácfűszerrel, és másnap elkészítésig így tároljuk. Ha elővesszük a húst, gondosan szedjük le róla a fűszerdarabokat, és kockázzuk fel kétujjnyi darabokra. 
2. A lekapart fűszert szűrjük ki az olajból, és a két vöröshagymával együtt turmixoljuk le. A hagymapépet azzal a kevés olajjal, ami a fűszerrel együtt benne maradt, tegyük kuktába, és kezdjük párolni. Ha a hagyma már rotyogott 1-2 percet, a feldarabolt húst is keverjük hozzá, majd süssük elő némileg.
3. A vörösbort öntsük a húsra, hogy éppen ellepje, és keverjük hozzá a fél üveg áfonyadzsemet. Majd néhány perc forrás után ízlés szerint sózzuk. Ha a fűszerezést megfelelőnek ítéljük, zárjuk le a kuktát, és hagyjuk alacsony lángon főni a pörköltet egy órán át.
4. Miután lezártuk a lángot, várjunk 10 percet, aztán burgonyafánkkal és a maradék áfonyadzsemmel tálalva kínáljuk!
 
Áfonyás sajttorta

Ennek a pikáns ízű tortának az érdekességét az áfonya fanyarsága és a krémsajt lágysága adja, a cukor helyett használhatunk édesítőszert is. Vigyázat, ellenállhatatlanul finom!

Hozzávalók:
A süteményhez: 120 g darált keksz, 60 g darált dió, 30 g cukor, 100 g vaj
A krémhez: 540 g natúr krémsajt, 180 g cukor, 45 g étkezési keményítő, 240 ml 20%-os tejföl, 3 db tojás, 3 db tojássárgája, 1 db citrom
A tetejére: 150 g áfonya

Elkészítés:
1. Egy nagyjából 22-26 cm átmérőjű csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a felesleget levágjuk. 
2. A torta aljához ledaráljuk a gabonakekszet, hozzáadjuk a durvára tört diót, a vajat és a cukrot. Az egészet addig morzsoljuk, amíg egységes, finom, morzsás állagot nem kapunk. Az így kapott tésztát a formába tesszük, majd öklünkkel alaposan lenyomogatjuk, áfonyát szórunk rá, utána elkészítjük a krémet. 
3. Az összes hozzávalót kimérjük, egy tálba öntjük, és alaposan összeturmixoljuk. A formát jól becsomagoljuk alufóliába, a széleket felhajtjuk, hogy a forma falát is óvjuk. Beleöntjük a masszát, majd az egészet egy magas peremű tepsibe tesszük. 
4. A tepsit 1-2 cm magasan feltöltjük vízzel, és 120 fokon kb. 90 perc alatt gőzfürdőben készre sütjük. Akkor megfelelő, ha pudingszerű állagot kapott. Megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl, majd néhány órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg friss áfonyával.
 
Levendulás áfonyaszörp

Ez a különleges szörp kis üvegcsébe töltve nemcsak dekoratív dísze lehet a tálalóasztalnak, hanem kávék, limonádék ízesítőjeként vagy fagylaltöntetként is megállja a helyét.
 
Hozzávalók:
300 ml víz, 360 g kristálycukor, 100 g fekete áfonya, 4 evőkanál levendulavirág 
 
Elkészítés:
1. A vizet és a cukrot pár perc alatt, a cukor felolvadásáig felforraljuk. 
2. Hozzáadjuk az áfonyát és a levendulavirágot, majd pár perc alatt, alacsony lángon, időnként megkevergetve sziruppá sűrítjük.
3. Leszűrjük, és kis üvegcsékbe töltjük.

Ajánló
Ajánló
Vegánként sem kell lemondani a finomságokról!

Vegánként sem kell lemondani a finomságokról!

Szívesen kipróbálná a vegán étrendet, de fél attól, hogy semmit nem ehet majd megszokott...

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Finom és egészséges, ráadásul bármilyen diétába beleillő alapanyag, amely változatossá...

Az igazi Sacher-torta titka

Az igazi Sacher-torta titka

Aki kóstolt más Sacher-tortát, pontosan tudja, mitől olyan ellenállhatatlanul finom ez a...