Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-10-04

Áfonyás finomságok

Áfonyás finomságok

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné az áfonyát, hiszen a kerek, színes bogyókat látva összefut a szánkban a nyál. Nem csoda, hogy ez a gyümölcs rendkívül népszerű a sütés-főzésben. Az pedig már csak hab az áfonyatortán, hogy rendkívül egészséges is! 

Bár az áfonya kifejezetten finom bogyós gyümölcs, a tudósok szemében sokáig nem tűnt élettanilag túl értékesnek a viszonylag alacsony C-vitamin-tartalma miatt. Ám miután a tudomány felfedezte az antioxidánsokat és a flavonoidokat, az áfonya is egyre nagyobb figyelmet kapott. 

Az antioxidánsok elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel védenek a sejtszerkezetet és a DNS-t károsító szabadgyökökkel szemben. Általában ugyanis a szabadgyökök felelősek a a szövetek károsodásáért, és végső soron ezek az okozói számos degeneratív betegségnek is. 
A közelmúltban a Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedett.
 
A kutatók szerint ez elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez.
 
Együk és igyuk!

Ennyi jótékony hatásáról tudva már csak ezért is érdemes nyersen, minél többet fogyasztani belőle. Szedhetjük erdőben is, de ha ezt túlságosan macerásnak találjuk, a Nekedterem oldalán rendelhetünk friss gyümölcsöt. Ugyanitt kiváló áfonyalekvárt, illetve natúr áfonyalét is vásárolhatunk. 

Az áfonyából készített szósz a vadhúsok, vadételek pikáns kísérője és dísze. Süteményekbe is bátran tehetjük. Natúrjoghurttal elkeverve rendkívül egészséges reggeli finomság lehet.
A gyümölcséből készült tea vagy főzet kedvező a cukorbetegeknek, szél- és vizelethajtásra való, segíti a bélflóra egyensúlyának megtartását, védi, ellenállóvá teszi a bélnyálkahártyát, megelőzi az emésztési zavarokat, a bélhurutot, a bélfertőzéseket. Hólyaghurut esetén gyulladásgátló hatású.

És ne felejtsük el, mennyivel ízletesebb más gyógynövényekből készült teáknál! Ha áfonyás gyógyteát szeretnénk készíteni, egy csészényi vízbe tegyünk 20 g szárított áfonyabogyót, 10 percig forraljuk, majd forrón szűrjük le. Kihűtve naponta háromszor igyunk egy-egy csészével.
 
Áfonyás szarvaspörkölt

A vadhús sokaknak túl erős aromáját jól lehet szelídíteni a kellemesen aromás áfonyalekvárral. Próbáljuk ki, isteni menü lehet ünnepnapra is.
 
Hozzávalók:
1 kg szarvascomb, 1 csomag vadhúspác, néhány szem borókabogyó, 2 dl félédes vörösbor, 3 dl üveges áfonyadzsem, 2 db közepes vöröshagyma, 2-3 dl olaj, só 
 
Elkészítés:
1. A szarvascombot az elkészítés napja előtti este egy tálba tesszük az olajjal összekevert pácfűszerrel, és másnap elkészítésig így tároljuk. Ha elővesszük a húst, gondosan szedjük le róla a fűszerdarabokat, és kockázzuk fel kétujjnyi darabokra. 
2. A lekapart fűszert szűrjük ki az olajból, és a két vöröshagymával együtt turmixoljuk le. A hagymapépet azzal a kevés olajjal, ami a fűszerrel együtt benne maradt, tegyük kuktába, és kezdjük párolni. Ha a hagyma már rotyogott 1-2 percet, a feldarabolt húst is keverjük hozzá, majd süssük elő némileg.
3. A vörösbort öntsük a húsra, hogy éppen ellepje, és keverjük hozzá a fél üveg áfonyadzsemet. Majd néhány perc forrás után ízlés szerint sózzuk. Ha a fűszerezést megfelelőnek ítéljük, zárjuk le a kuktát, és hagyjuk alacsony lángon főni a pörköltet egy órán át.
4. Miután lezártuk a lángot, várjunk 10 percet, aztán burgonyafánkkal és a maradék áfonyadzsemmel tálalva kínáljuk!
 
Áfonyás sajttorta

Ennek a pikáns ízű tortának az érdekességét az áfonya fanyarsága és a krémsajt lágysága adja, a cukor helyett használhatunk édesítőszert is. Vigyázat, ellenállhatatlanul finom!

Hozzávalók:
A süteményhez: 120 g darált keksz, 60 g darált dió, 30 g cukor, 100 g vaj
A krémhez: 540 g natúr krémsajt, 180 g cukor, 45 g étkezési keményítő, 240 ml 20%-os tejföl, 3 db tojás, 3 db tojássárgája, 1 db citrom
A tetejére: 150 g áfonya

Elkészítés:
1. Egy nagyjából 22-26 cm átmérőjű csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a felesleget levágjuk. 
2. A torta aljához ledaráljuk a gabonakekszet, hozzáadjuk a durvára tört diót, a vajat és a cukrot. Az egészet addig morzsoljuk, amíg egységes, finom, morzsás állagot nem kapunk. Az így kapott tésztát a formába tesszük, majd öklünkkel alaposan lenyomogatjuk, áfonyát szórunk rá, utána elkészítjük a krémet. 
3. Az összes hozzávalót kimérjük, egy tálba öntjük, és alaposan összeturmixoljuk. A formát jól becsomagoljuk alufóliába, a széleket felhajtjuk, hogy a forma falát is óvjuk. Beleöntjük a masszát, majd az egészet egy magas peremű tepsibe tesszük. 
4. A tepsit 1-2 cm magasan feltöltjük vízzel, és 120 fokon kb. 90 perc alatt gőzfürdőben készre sütjük. Akkor megfelelő, ha pudingszerű állagot kapott. Megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl, majd néhány órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg friss áfonyával.
 
Levendulás áfonyaszörp

Ez a különleges szörp kis üvegcsébe töltve nemcsak dekoratív dísze lehet a tálalóasztalnak, hanem kávék, limonádék ízesítőjeként vagy fagylaltöntetként is megállja a helyét.
 
Hozzávalók:
300 ml víz, 360 g kristálycukor, 100 g fekete áfonya, 4 evőkanál levendulavirág 
 
Elkészítés:
1. A vizet és a cukrot pár perc alatt, a cukor felolvadásáig felforraljuk. 
2. Hozzáadjuk az áfonyát és a levendulavirágot, majd pár perc alatt, alacsony lángon, időnként megkevergetve sziruppá sűrítjük.
3. Leszűrjük, és kis üvegcsékbe töltjük.

Ajánló
Ajánló
A roppanós kovászos uborka titka

A roppanós kovászos uborka titka

Ha nyár, akkor kovászos uborka! Mindegy, hogy ezt a hűsítő csemegét más ételek mellé,...

A nyár slágere a rozé és a fröccs - Figyelem, 18 éven felülieknek szóló tartalom!

A nyár slágere a rozé és a fröccs - Figyelem, 18 éven felülieknek szóló tartalom!

A kánikulai forróságban gyakran üldögélünk az éttermek, bárok hangulatos teraszán, és...

Kedvelhették-e a cézárok a cézársalátát?

Kedvelhették-e a cézárok a cézársalátát?

Közkedvelt finomság, amit szívesen választunk a nagy melegben, amikor nem kívánunk túl...