Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-10-15

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Finom és egészséges, ráadásul bármilyen diétába beleillő alapanyag, amely változatossá teszi az étkezésünket! Őszi túráinkon az erdőt-mezőt járva számos gombafajra bukkanhatunk, amelyeket sokféle módon készíthetünk el. Ha pedig az a vágyunk, hogy elénk tálalt ínycsiklandó gombás fogást kóstoljunk, akkor látogassunk el a Vagon étterembe!

A gomba évezredek óta szerepel az ember értékes táplálékai között, hiszen az evésének számos előnye van. Nézzünk ezek közül ötöt!
 
1. Teljesen eltelít

Az egyik legfőbb oka annak, hogy miért érdemes az étrendünkbe iktatni, különösen, ha súlyproblémával küzdünk, az az, hogy a gomba teljesen eltelít. A gombás finomságok elfogyasztása után sokáig nem tör ránk a farkaséhség. 

2. Rostban gazdag

A gombának nagyon magas a rosttartalma, ami két szempontból is szerencsés. Egyrészt szintén hozzájárul ahhoz, hogy sokáig jóllakottnak érezzük magunkat tőle, másrészt gyorsítja az emésztést, tehát segít megszabadulni a felesleges kilóktól.

3. Kevés kalóriát tartalmaz

Manapság sok ember azzal kűzd, hogy túl sok energiát pakol be a szervezetébe anélkül, hogy elégetné azt. 100 gramm gombában viszont átlagosan mindössze 20-40 kalória van, ez pedig igazán elhanyagolható az energiabevitel szempontjából.

4. Se zsír, se szénhidrát

A gomba 90 százaléka vízből áll. Szénhidráttartalma mindössze 3–8 százalék között mozog, zsírtartalma pedig szinte nincsen. A fehérjetartalma viszont magas, éppen ezért laktató fogások készülhetnek belőle.

5. Nagyon egészséges

A gomba tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, megtalálható benne az összes esszenciális aminosav, amire a szervezetünknek szüksége lehet. Jó hatással van tehát az egészségünkre, ha minél többször beiktatjuk étrendünkbe.
 
Tanácsok gombaszedőknek

Nagyon fontos, hogy ha nem ismerjük a gombákat – különös tekintettel a gyilkos galóca felismerésére –, ne szedjünk gombát, inkább vegyük meg a piacon! 

Ha vannak ismereteink a gombákról, és magunk szedünk gombát, mindenképpen vizsgáltassuk meg gombaszakellenőrrel! Sok hasznos tanács mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán többek között megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök jegyzéke, illetve azok a helyek (leggyakrabban piacok), ahol a szedett gombát ellenőriztetni lehet.

Amennyiben árusítás, kereskedelmi forgalomba hozatal a cél, illetve magántulajdonú erdőben szeretnénk gombát gyűjteni, minden esetben írásos engedélyt kell kérni az erdőgazdálkodótól. Amennyiben védett területen akarunk gyűjteni, akkor a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

Fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, és bármiféle erdei termék gyűjtése tilos.

A szabályok be nem tartását ötezertől ötvenezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal szankcionálhatják a hatóságok, sőt, természetvédelmi károkozás esetén a büntetés elérheti a százötvenezer forintot.

- Csak ép, egészséges, fiatal gombát érdemes leszedni, az öreg, kukacos gombák élvezeti és esztétikai értéke alacsony. 

- A gyűjtéshez használjunk jól szellőző vesszőkosarat és/vagy papírzacskót, de semmiképp se légmentesen záró műanyag zacskót! 

- Az egyes fajokat külön zacskóba gyűjtsük, aminek a fajtájában pedig kételkedünk, hagyjuk termőhelyén! 

- A gombát minél előbb, lehetőleg pár órán belül dolgozzuk fel, mert magas víz- és fehérjetartalma miatt könnyen romlik. 

- Az elkészült gombás ételt lehetőleg frissen fogyasszuk, ne melegítsük újra és ne tároljuk sokáig.
 
Így őrizhetjük meg a gombákat

Ha sokat gyűjtöttünk, és nem tudjuk mindet frissen elfogyasztani, íme néhány egyszerű módszer a tartósításra. 

– Az őzlábgombát bepanírozva lefagyaszthatjuk, így mindig lesz otthon gyorsfagyasztott, mirelit házi gombánk. 

– A vargányát, a tinórukat és a rókagombát olajon vagy hagymán lepirítva szintén fagyasztásra kész terméket nyerünk, amit aztán kiolvasztva tovább tudunk használni paprikásként vagy töltelékként. 

– Az árterek puha fűzfáin és nyárfáin növő sárga gévagombából fasírtot, rántott gombát készíthetünk, amelynek az íze a csirkehúsra emlékeztet. 

– A szegfűgombát és a vargányát szárítva üvegekbe zárjuk, amiből később levest készíthetünk. 

– A trombitagombát szintén szárítsuk, majd kávédarálón felaprítva fűszerként használhatjuk. 

– Nyers gombát lehetőleg ne fagyasszunk le, mert felengedve sokat veszít frissességéből, illetve a rókagomba kesernyés lesz, azt inkább szárítsuk, dinsztelve fagyasszuk vagy frissen fogyasszuk.
 
Tárkonyos-tejszínes gombaleves

Hozzávalók:
50 dkg barna csiperke, 1-1 közepes szál sárgarépa és fehérrépa, 3-4 dkg vaj, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kb. 1 liter húsleves (kockából), 2 dl főzőtejszín, kakukkfű, tárkonylevél, őrölt bors, kb. 1 evőkanál citromlé, csipet cukor, 1 csokor petrezselyem, só, kis maréknyi száraz aprótészta 
 
Elkészítés:
1. Tisztítás után a zöldségeket, a gombát és a hagymákat összeaprítjuk.
2. Felhevített vajban magas hőfokon a zöldségeket a hagymákkal addig pároljuk, amíg a leve nagy részét el nem párologja. Rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd amikor a gomba összeesett, felengedjük a húslevessel, ezt követően kakukkfűvel, tárkonnyal ízesítjük.
3. Amikor újraforr, belekeverjük a tejszínt és a citromlevet, csipet cukrot adunk hozzá, majd kis maréknyi száraztésztát dobunk a levesbe, és együtt lassan addig főzzük, amíg a tészta megpuhul.
4. A végén bőven meghintjük friss petrezselyemmel, de azzal már nem főzzük, majd hamarosan tálaljuk.
 
Tökös-gombás lasagne

Hozzávalók:
1 csomag 40 dkg-os lasagnelap, 1 kg csiperke- vagy laskagomba, 2 kisebb tök (összesen kb. 1 kg), 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 csokor zöldpetrezselyem, só, bors
A besamelhez: 2 kanál vaj, 1,5 kanál liszt, 6 dl tej, só, bors, csipet szerecsendió
Az összeállításhoz: 30 dkg reszelt sajt 
 
Elkészítés:
1. A lasagnelapokat sós, lobogó vízben félpuhára főzzük (kb. 5 perc), óvatosan leszűrjük, és vékonyan olajozott tálcára szedjük, vigyázva, hogy ne ragadjanak össze.
2. Közben a hagymát üvegesre dinszteljük 3 kanál olajban, majd rádobjuk, és tovább dinszteljük a felaprított gombával és a felszeletelt tökkel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az aprított petrezselyemzölddel. Amikor még roppanós a zöldség, de elfőtte már a levét, félrehúzzuk a tűzről a serpenyőt.
3. A besamelhez felmelegítjük a vajat, megszórjuk a liszttel, habzásig hevítjük, és apránként, folytonos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
4. Egy tűzálló tál alját vékonyan kiolajozzuk, beterítünk egy sor főtt tésztát, rákenjük a gombás-tökös töltelék felét, bőven meglocsoljuk besamelmártással, majd megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával. Újból lap, töltelék, mártás, sajt, majd végezetül lap, mártás és bőven sajt következik.
5. Forró sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.

Ajánló
Ajánló
Extrafinom és laktató lepények

Extrafinom és laktató lepények

Ha kelt tésztából szeretnénk készíteni valami finomságot, a lepény jó választás lehet....

Kézműves cukrászda a Hegyvidéken

Kézműves cukrászda a Hegyvidéken

„Az élet bizonytalan, kezdje a desszerttel” jelmondattal nyitotta meg kapuit 2008-ban a...

A roppanós kovászos uborka titka

A roppanós kovászos uborka titka

Ha nyár, akkor kovászos uborka! Mindegy, hogy ezt a hűsítő csemegét más ételek mellé,...