Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-10-21

Vegánként sem kell lemondani a finomságokról!

Vegánként sem kell lemondani a finomságokról!

Szívesen kipróbálná a vegán étrendet, de fél attól, hogy semmit nem ehet majd megszokott kedvencei közül? Nos, mutatunk néhány trükköt, hogy a régi hozzávalókat mivel helyettesítheti, ha életmódváltásra készül. Az egészséges alapanyagokat ma már egyre több helyről beszerezheti, például a 4elem webáruházból is.

Valljuk be, mindannyian a szokásaink rabjai vagyunk. Nem csoda hát, hogy visszariadunk, amikor akár kíváncsiságból, akár egészségmegőrzési okokból új életformát szeretnénk választani magunknak. Mi lesz a megszokott reggeli rántottánkkal, a munkahelyen délutánonként elnassolt csokiszeletünkkel vagy a tésztára szórt kedvenc sajtunkkal, ha egyszerre felcsapunk vegánnak? Hiszen a vegán életmód azt jelenti, hogy nemcsak a húst hagyjuk el az étrendünkből, hanem a különböző állati eredetű ételeket is mellőzzük. Nem ehetünk tehát tojást, tejtermékeket, sőt még mézet sem. Ne aggódjunk, ez nem jelenti azt, hogy ettől kezdve éhezésre adtuk a fejünket, hiszen egy kis odafigyeléssel, tanulással megtalálhatjuk azokat a helyettesítőket, amelyek az új életformánkhoz passzolnak. 
 
Kiváló tojáspótlók

A kezdő, vagy az úton még el sem indult vegánoknak biztosan félelmetes, hogy a tojás nem szerepelhet az étrendjükben. Pedig nagyszerű tojáshelyettesítőkkel kísérletezhetünk: bármikor bevethető például a tofu, amely mindennek képes felvenni az ízét, amivel összekeverik, éppen ezért vegán rántották és tojássaláták készítéséhez ideális. Három evőkanál pürésített selyemtofu körülbelül egy tojásnak felel meg sütésnél. Tojás helyett bevethető az aquafaba, amely nagyon különleges dolognak hangzik, pedig valójában nem más, mint a folyadék, amelyet a konzervbabról leszűrünk. Használható vegán tortákba, kenyerekbe, kekszekbe, palacsintába, pitébe és zöldségfasírtba is. Egy nyers tojást nagyjából három evőkanálnyi folyadékkal tudunk kiváltani.
 
Joghurt helyett

Sokan kezdik reggel joghurtivással a napot, de van, aki salátaöntetként vagy akár nassolnivalóként gondol rá. Nekik, ha nem akarják minden egyes alkalommal megvenni a drága bolti vegán joghurtot, egy otthon elkészíthető változatot ajánlunk.

Ehhez érdemes beszerezni egy 4-5000 forintba kerülő joghurtkészítő gépet, azután pedig a hozzávalókat.
 
Növényi joghurt

Hozzávalók:
400 ml kókusztej, 50 ml víz, 35 gramm tápiókakeményítő, 2 db Bio-Kult probiotikum kapszula
 
Elkészítés:
1. Forraljuk fel a kókusztejet.
2. Külön edényben keverjük el a tápiókakeményítőt a vízzel. Használjunk kézi habverőt, úgy biztosan nem lesz csomós!
3. Ezután adjuk a felmelegített kókusztejhez a keményítőt, majd kavargassuk addig, amíg besűrűsödik.
A langyosra hűtött masszába öntsük be a két kapszula tartalmát, majd mehet az egész a gépbe.
A program lejárta után keverjük meg a joghurtot, aztán tegyük 1-1,5 napra a hűtőbe, így tökéletesen összeáll majd. 
 
Sajtos mennyország

Jó hír a sajtimádóknak: isteni vegán sajtszósz készíthető növényi alapanyagokból is! Ha valaki vegán alternatívát keres kedvenc sajtja helyett, ez egy nagyon finom, sajtos állagú szósz, amit elkészíteni sem ördöngösség.
 
Vegán kesudiós sajtszósz

Hozzávalók:
1 bögre kesudió (nem pörkölt, nem sózott), 1 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, zöldfűszerek, 1 evőkanál olívaolaj, só ízlés szerint, 1 teáskanál sörélesztőpehely 
 
Elkészítés:
1. A kesudiót legalább egy órára, de akár egy egész éjszakára beáztatjuk, majd leszűrjük, és a vizet félretesszük. 
2. Ezt követően az összes hozzávalót összeturmixoljuk egy aprítógépben, közben a kesudió áztatóvizéből apránként adunk hozzá néhány evőkanálnyit, hogy elérjük a kívánt, sajtszószra emlékeztető állagot.

Csokicsoda

Az édességkedvelők legnagyobb kihívása, hogy a csokoládét hogyan pótolják új életmódjuknál. A boltban kapható termékek között természetesen találhatunk olyat, amelyik nem tartalmaz tejszármazékot, de ha igazán biztosra akarunk menni, mi is elkészíthetjük vegán csokinkat.
 
Vegán csokoládé

Hozzávalók:
125 g kakaó, 50 g karobpor, 100 g kakaóvaj, 50 g kókuszzsír, 50 g nyírfa szirup, 50 g mandulavaj vagy kesuvaj, 1 késhegynyi vanília, puffasztott amarant, chai fűszer
 
Elkészítés:
1. A kakaóvajat és a kókuszzsírt megolvasztjuk. 
2. A kakaót, a karobport, a nyírfa szirupot, a mandulavajat és a vaníliát az olvasztott vajjal, valamint zsírral összekeverjük, a legvégén rakjuk bele az amarantot és a chait. 
3. Szilikonos jégkockaformába öntjük, és egy órára berakjuk a fagyasztóba.

Ajánló
Ajánló
Extrafinom és laktató lepények

Extrafinom és laktató lepények

Ha kelt tésztából szeretnénk készíteni valami finomságot, a lepény jó választás lehet....

Kézműves cukrászda a Hegyvidéken

Kézműves cukrászda a Hegyvidéken

„Az élet bizonytalan, kezdje a desszerttel” jelmondattal nyitotta meg kapuit 2008-ban a...

A roppanós kovászos uborka titka

A roppanós kovászos uborka titka

Ha nyár, akkor kovászos uborka! Mindegy, hogy ezt a hűsítő csemegét más ételek mellé,...