Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-04

Kedvenc őszi csemegénk, a sütőtök

Kedvenc őszi csemegénk, a sütőtök

Az őszi, téli esték finom ínyencsége a sütőtök, amit nevével ellentétben nem csak sütni lehet. Finom desszerteket, leveseket, köreteket is készíthetünk ebből a vitaminokban gazdag és olcsó zöldségből, amit a Nekedterem oldalán is megrendelhetünk.

Ritka az olyan zöldségféle, mint a sütőtök, amelyre mindhárom jellemző igaz, nevezetesen egészséges, finom és elérhető árú. 
 
A sütőtök kedvező élettani hatásait már az észak-amerikai indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével, és a szeplők eltüntetésére is használták. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, C-vitamin-, karotin-, biotin-, niacin-, pantoténsav-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin-, valamint folsavtartalmának köszönhetően egészségmegőrző és gyógyító hatású.
 
Rengeteg kedvező hatása van

– A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen hatékony megfázásos, meghűléses megbetegedések esetén, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is.

– A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, mérsékli az asztmarohamokat.

– Fogyasztása szebbé teszi a bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget.

– A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatású az emésztési gondokkal küszködőknek.

– A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

– A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális. 
 
Mézes sütőtökital

Egy igazán egészséges, immunerősítő, ugyanakkor finom, fűszeres ital a hűvös estékre.

Hozzávalók 1,5 literhez:
fél kg sütőtök, 1 liter víz, 2-3 evőkanál méz, ízlés szerint fűszerek, például fahéj, gyömbér, őrölt szegfűszeg, szegfűbors, reszelt szerecsendió, 1 narancs, 1-2 teáskanál virágpor

Elkészítése:
1. Pároljuk meg a kockára vágott sütőtököt, amíg krémállagú nem lesz, majd turmixoljuk össze. 
2. Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a tökpürét, majd adjuk hozzá ízlés szerint a fűszereket. 
3. Pucoljuk meg és turmixoljuk össze a narancsot, majd öntsük az egészhez. Végül forraljuk össze a keveréket.
4. A mézet és a virágport azután tegyük hozzá, miután hagytuk 40 fok alá hűlni és még langyos az ital, hogy az értékes összetevők, illetve az immunerősítő hatóanyagok teljes mértékben megmaradjanak. 
5. Ezt követően keverjük el vagy turmixoljuk át jól az immár rostokban és mindenféle jóban gazdag sütőtökitalunkat.

Almás sütőtökkrémleves csilivel

Egy könnyen elkészíthető, krémes állagú, pikáns ízkombinációjú leves, ami fogyókúrázóknak sem tiltólistás.

Hozzávalók:
1 kg sütőtök, 1 db alma, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 l szárnyasalaplé, só, bors, csili ízlés szerint, szerecsendió

Elkészítés:
1. A sütőtököt megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk.
2. A vajon megdinszteljük a kockázott hagymát, rádobjuk a sütőtököt és a szintén felkockázott almát, fűszerezzük, majd felöntjük az alaplével.
3. Összeforraljuk, majd botmixerrel vagy egy kis hűtés után turmixgépben pürésítjük. Ha túl sűrű lett a levesünk, alaplével, ínyencek esetleg kókusztejjel hígíthatják.

Sütőtökös rizottó

Aki nem szeret többfogásos menüvel pepecselni, az értékelni fogja ezt a gyorsan összedobható, finom egytálételt.

Hozzávalók:
20 dkg rizottórizs, 40 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg bacon, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál cukor, 7 dl húsleves, 2 evőkanál olaj, reszelt sajt a tálaláshoz

Elkészítés:
1. A sütőtököt megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát is megpucoljuk, felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a szintén feldarabolt bacont, kissé lepirítjuk.
2. Ekkor mehet a fazékba a tök, átforgatjuk, meghintjük 1 evőkanál cukorral, lepirítjuk. 
3. Megkínáljuk a borral, magas lángon pirítjuk, végül lejjebb vesszük a lángot, és hozzákeverjük az átmosott, lecsepegtetett rizst. 
4. Összeforgatjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a forró húslevest. Csak akkor adjuk hozzá a következő kanál folyadékot, amikor az előzőt teljesen beszívta, közben pedig kevergessük. 
5. Ha teljesen megpuhult minden, reszelt sajttal megszórva, forrón tálaljuk.

Sütőtökös pite

A sütőtök édes íze önmagában is kiváló, de harmonikusan simul a különböző édességekébe is. 

Hozzávalók:
250 g tönkölyliszt, 80 g porcukor, csipet só, 150 g vaj, 2 db tojás sárgája
A töltelékhez: 700 g sült sütőtök, 80-100 g porcukor, csipet só, 1 csapott mk. őrölt fahéj, 150 ml tej, 2 tojásfehérje + 1 egész tojás, 1 tk. kukoricakeményítő
 
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval, majd a kis darabokra vágott hideg vajat gyorsan elmorzsoljuk benne. Végül a tojások sárgájával tésztává gyúrjuk, és 15 percre betesszük a hűtőbe. 
2. Az előre lesütött tököt a többi hozzávalóval pürésítjük. 
3. A tésztát egy sütőpapíron kör alakúra nyújtjuk, akkorára, hogy a forma pereméig felérjen a tészta, ha a papírral együtt belehelyezzük. Ezután a sütőpapírral együtt áttesszük a tésztát a sütőformába. Gyorsan beleformázzuk, a tészta peremét kiegyengetjük, az alját megszúrjuk pár helyen villával, majd beleöntjük a tökpürét. 
4. 170 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a töltelék már nem remeg, láthatóan összeállt. 
5. Ha elkészült, teljesen kihűtjük, majd szeleteljük.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...