Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-28

Az olaszok mennyei desszertje, a tiramisu

Az olaszok mennyei desszertje, a tiramisu

Azt talán mindenki tudja, hogy a tiramisu egy nagyon finom olasz desszert, amely krémességéről, lágyságáról és izgalmas ízvilágáról híres. De vajon azt tudjuk-e, hogy ki találta ki és hogyan készítette el először ezt a mára már világszerte elterjedt édességet?

A tiramisu legalább olyan népszerű olasz „alapétel”, mint a spagetti vagy a pizza. A tirami sù olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése „dobj fel” vagy „vidíts fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra.
 
Siena édessége

Ezzel a finomsággal a legendák szerint először a sienaiak örvendeztették meg a 17. században Cosimo de’ Medici toszkán nagyherceget, amikor a városukba látogatott. A nagyherceg el volt ragadtatva a vendégváró, ízletes desszerttől, amelynek az első neve la zuppa del duca (a herceg mártása, levese) volt. A herceg a receptet magával vitte Firenzébe, ahol egy évszázaddal később már angol mártás, leves lett a neve. Ez a desszert nem volt más, mint borba áztatott piskóta, sárgakrémmel a tetején. A 19. században a Firenzében élő angolok körében az angol leves, a zuppa inglese különösen népszerű volt, ezért is nevezték el róluk.
 
Kurtinázok finomsága

A tiramisu egyik legérdekesebb születéstörténete szerint a mai modern tiramisu elődje nem más, mint az az energiadús afrodiziákum, amelyet a kurtizánok készítettek a szeretőik számára. A kávé, a mascarpone, a cukor, az alkohol, a tojássárgája, a csokoládé mind olyan összetevők, amelyek energiagazdagsága közismert volt régen is. A kurtizánkonyhának ezt a leleményes desszertjét finomították aztán tovább a Velence környéki cukrászok.
 
A modern desszert

A ma ismert modern tiramisu Velencétől északnyugatra, a proseccóról is ismert Trevisóban, a ma is működő Alle Beccherie étteremben készült először. Roberto Linguanotto cukrász az, akit a modern tiramisu 1960-as évekbeli feltalálójának tartanak, de ő szerényen csak annyit állít magáról, hogy sokféle tiramisut készített már életében ebben az étteremben. Egy dolog biztos: leírva először 1983-ban, Giovanni Capnist Veneto desszertjei című könyvében jelent meg a tiramisu receptje.
 
Számtalan változat

A recept különféle változatokban létezik, így torta, puding, fagylalt és egyéb desszertfélék is készülnek a kávéízesítésű tejsodóból. Az eredeti tiramisuról azt állítják, hogy tojásfehérje és alkohol nélkül készült, de van másfajta ízesítésű, így gyümölcsös, például epres, szilvás, meggyes és narancsos vagy nutellával felturbózott tiramisu is. Az Eber Desszertnél pedig az egészséges, tonkababból készült változatát kóstolhatjuk meg. 
 
Rumos tiramisu

Hozzávalók:

50 dkg mascarpone, 5 dl hűtött habtejszín, 2 dl tej (2,8%-os, tartós), 2 dl kávé, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 csomag habfixáló, 6 csomag vaníliás cukor, 80 db piskóta, 1 tk. jamaicai rum (vagy aroma), kakaópor
 
Elkészítés:
 
1. A tejet és a 2 púpos evőkanál pudingport kézzel kikeverjük 4 csomag vaníliás cukorral, hozzákeverjük a mascarponét, majd gépi habverővel, alacsony fokozaton, 3 perc alatt összedolgozzuk.
 
2. Lefőzzük a kávét, belekeverünk 1 csomag vaníliás cukrot és hozzáadjuk a rumaromát.
 
3. A habtejszínt egy magas falú edényben gépi habverővel, alacsony fokozaton elkezdjük felverni, hozzáadjuk a habfixálót és az 1 csomag vaníliás cukrot, majd a kívánt keménység eléréséig néhány percig tovább verjük. Az elkészült tejszínhabot óvatosan hozzáforgatjuk a mascarponés krémhez.
 
4. A tortaformánk vagy jénai tálunk alját egy sorban kirakjuk az egyenként egy pillanatra kávéba mártott piskótával. Ezt lefedjük egy réteg krémmel, amire kakaóport szórunk. Ezt a folyamatot ismételjük, amíg az alapanyag kitart. A tetejére csak tálalás előtt szórunk a kakaóport, hogy véletlenül se ázzon el. Tálalásig célszerű legalább 1 órára hűtőbe tenni, de az egy éjszakás pihentetés az ideális!

Epres tiramisu

Hozzávalók:
70 dkg eper, 25 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 3 tojás, 1 teáskanál citromlé, mentalevél

Elkészítés:

1. Az epret jól mossuk meg, majd csepegtessük le, és vágjuk ketté. A felét botmixerrel pürésítsük, keverjünk hozzá fél deci vizet és egy teáskanál citromlevet, majd forraljuk fel.

2. A krémhez a mascarponét dolgozzuk habosra a cukorral, és egyesével tegyük hozzá a tojások sárgáját. Verjük fel a tojásfehérjét, majd óvatosan forgassuk össze a krémmel.

3. Egy tál aljába rakjunk egy sor babapiskótát, kenjük rá az epres szószt és a mascarponés krém felét. Tegyünk rá epret, majd pakoljuk rá a megmaradt piskótát. A tetejére krém kerül, aztán díszítsük a megmaradt eperrel. 

4. Rakjuk legalább négy órára a hűtőbe, de a legjobb, ha egy éjszakán át pihentetjük. Tálalás előtt díszítsük mentával.
 
Tiramisu tojás nélkül

Hozzávalók:

25 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone, 4 evőkanál méz, 2 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló (elhagyható), 1 doboz natúr joghurt, 1 kávéskanál vaníliaaroma, 2 evőkanál presszókávé, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál rum, 5 dl víz, 1 evőkanál kakaópor

Elkészítés:

1. A vízből és a cukorból szirupot főzünk (kb. addig, amíg víz fele elpárolog), majd a forró sziruphoz hozzákeverjük a kávét és a rumot.

2. A mascarponét kikeverjük a mézzel, aztán hozzáadjuk a natúr joghurtot, a vaníliaaromát és a felvert tejszínhabot.

3. A babapiskótákat belemártjuk a szirupba, majd egy tálba vagy tetszés szerint üvegpohár, illetve tálka aljára fektetjük őket úgy, hogy egy sor babapiskótára egy réteg krém kerül, egészen addig, amíg a hozzávalók elfogynak.

4. A tetejére rászitáljuk a kakaóport. A tálat fóliával légmentesen lezárjuk, és a tiramisut pedig 1 éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk.
 
Ha pedig épp nincs kedvünk vagy időnk az otthoni elkészítésre, nézzük meg, hogy mit kínálnak nekünk a Hegyvidék kártyát is elfogadó cukrászdák!

Ajánló
Ajánló
Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Finom és egészséges, ráadásul bármilyen diétába beleillő alapanyag, amely változatossá...

Áfonyás finomságok

Áfonyás finomságok

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné az áfonyát, hiszen a kerek, színes bogyókat...

Az igazi Sacher-torta titka

Az igazi Sacher-torta titka

Aki kóstolt más Sacher-tortát, pontosan tudja, mitől olyan ellenállhatatlanul finom ez a...