Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-12-05

Hangulatjavító ételek

Hangulatjavító ételek

Nem elég, hogy megérkeztek a hideg, kellemetlenül esős, borongós napok, de az ünnepi készülődés miatt is stresszesek vagyunk? Itt az ideje, hogy kipróbáljuk, hogyan képes hatni a hangulatunkra egy jól megválasztott étrend. Nézzük, mi hat pozitívan a kedélyünkre, és szerezzük be a hozzávalókat!

Bár könnyű lenne elhinni, hogy szomorúság ellen és a bennünk lévő feszültség elsimítására csak a csokoládé és a tészta a megfelelő választás, ez koránt sincs így! Vannak olyan összetevők más ételekben is, amelyek jóval egészségesebbek, mégis feldobják a hangulatunkat, segítik a koncentrálást és megvédenek a depresszió kialakulásától.
 
Tuningoljunk tirozinnal!

A tirozin olyan aminosav, ami a noradrenalin és a dopamin nevű hormonok szintjét növeli a szervezetben. Ezektől éberebbek leszünk, és még a koncentrálás is jobban megy, ami a hangulatunkra is jó hatással van. Az avokádó, a joghurt vagy a lágy, érett sajtok gazdag tirozinforrások.
 
Avokádós saláta lazaccal

Hozzávalók:
salátakeverék, paradicsom, 3 db tojás, füstölt lazacszeletek, 1 db avokádó, 1 db citrom, pár szál friss kapor (elhagyható) 
A salátaöntethez: olívaolaj, lilahagyma, dijoni mustár, vörösborecet, porcukor, só, bors ízlés szerint
 
Elkészítés:
1. A friss salátákat nagyobb darabokra tépkedjük, meglocsoljuk az ízlés szerint összeállított salátaöntettel, majd a tányérra helyezzük alapként.
2. Erre kerülnek a füstölt lazacszeletek rózsákra formázva, a cikkekre vágott paradicsom, a héjától megtisztított és felszeletelt avokádó, majd a főtt tojás. 
3. A tetejére citromot helyezünk, és megszórjuk a friss kaporral. Pirítóssal tálaljuk.
 
Áfonyás krémpite

Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg tönkölyliszt, 8 dkg xillit, 15 dkg vaj, 3 db tojássárgája, 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez: 3 db tojásfehérje, 1 csipet só, 15 dkg xilit, 30 dkg tejföl, 1 pohár görög joghurt, 4 ek. tönkölyliszt, 1 db citrom (reszelt héja), 1 teáskanál vaníliakivonat
A szóráshoz: 2 evőkanál kekszmorzsa (zabkeksz)
 
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, majd két részre osztjuk, és folpackba csomagolva az egyik részt a hűtőbe, a másikat a mélyhűtőbe tesszük.
2. A tojásfehérjét a csipet sóval elkezdjük habbá verni, amikor már félig felverődött, kisebb adagokban hozzászórjuk az édesítőt, és kemény habbá verjük.
3. A töltelékhez simára keverjük a tejfölt, a joghurtot és a lisztet, ízesítjük citromhéjjal, vaníliával, majd összeforgatjuk a tojáshabbal.
4. A tésztát egy 25x25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk, az alját villával megszurkáljuk, megszórjuk kekszmorzsával és ráöntjük a tölteléket. A tetejére rászórjuk az áfonyát, ráreszeljük a fagyos tésztát, majd megszórjuk őrölt kardamommal. 
5. 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, majd felszeleteljük.
 
Töltődjünk triptofánnal!

Érdemes olyan finomságokat enni, amelyek triptofánt tartalmaznak, mert ez segíti a szerotonin vagy más néven boldogsághormon termelődését a testünkben. Ilyen ételek a csirke, a banán, a barna rizs vagy a tojás.
 
Mustáros csirkemell kukoricás barna rizzsel

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé, 1 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, tárkony, só, fekete bors ízlés szerint
A körethez: 250 g barna rizs, 250 g csemegekukorica, só
 
Elkészítés:
1. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd felkockázzuk. Megborsozzuk, sózzuk, megszórjuk tárkonnyal, rányomjuk a fokhagymát, beleforgatjuk a mustárba, és alaposan összeforgatjuk. 15 percig pihentetjük a pácban. 
2. Amíg a hús áll a pácban, elkészítjük a tetszőleges mennyiségű barna rizst. Kétszer annyi vizet forralunk, mint amennyi a rizs, megsózzuk, beletesszük a rizst, és hagyjuk főni. 
3. Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, majd beletesszük a bepácolt csirkemellet. Közepes lángon megsütjük úgy, hogy megpiruljon, de ne száradjon ki. Sütés közben felöntjük egy kevés vízzel, ha szükséges.
4. Amikor a rizs megfőtt, hozzákeverjük a lecsepegtetett konzervkukoricát. A kukoricás rizst a csirkével tálaljuk. 
 
Banános zöld smoothie
 
Hozzávalók:
1 bögre spenót, 1 dl kókuszvíz, 1 db banán, 1 bögre aprított ananász, 1 evőkanál lenmag (opcionális)
 
Elkészítés:
1. Turmixgépben vagy botmixerrel összeaprítjuk a spenótot és a kókuszvizet. 
2. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, majd krémes állagúra turmixoljuk.
3. Pohárba töltjük, a lenmagot pedig a tetejére szórjuk. 
 
Dobódjunk fel B-vitaminnal!

A rosszkedv ellen fogyasszunk B-vitaminban gazdag menüt, például lencsét, kinoát, zabot, zöldborsót, ugyanis összefüggést mutattak ki a B-vitaminok szintje és a hangulat szabályozásában részt vevő agyi vegyületek anyagcseréje között.
 
Csicseriborsós kinoasaláta
 
Hozzávalók:
425 ml csicseriborsó, 2 ág rozmaring, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg kinoa, só, 10 dkg szárított paradicsom (olajban eltéve), 4 szál újhagyma, bors, 6 evőkanál fehérborecet
 
Elkészítés:
1. A szűrőbe öntött csicseriborsót folyóvízzel leöblítjük, és jól lecsepegtetjük. A leöblített, lerázott rozmaring lecsipkedett levélkéit és a megtisztított fokhagymát finomra aprítjuk. A csicseriborsót összeforgatjuk az olajjal, a fokhagymával és a rozmaringgal, majd szétterítjük egy tepsiben, és a 175 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 15 percig. Közben átforgatjuk.
2. A kinoát a csomagolásán olvasható utasítás szerint sós vízben megfőzzük. Az aszalt paradicsomot kis darabokra vágjuk, a megtisztított újhagymát vékonyan felkarikázzuk.
3. A kihűlt kinoát és csicseriborsót összeforgatjuk a többi előkészített hozzávalóval, valamint a fehérborecettel. Végül a salátát megsózzuk, megborsozzuk, és pihentetjük egy rövid ideig, hogy az ízek összeérjenek.
 
Zabpelyhes energiagolyó
 
Hozzávalók:
1 db érett banán, 1 cm gyömbér, 10 dkg szárított tőzegáfonya, 5 dkg zabpehely, 10 dkg kesudió, 2 teáskanál chiamag
 
Elkészítés:
1. A banánt összeturmixoljuk a meghámozott, feldarabolt gyömbérrel, majd a tőzegáfonyával. Áttesszük egy tálba, és fakanállal beleforgatjuk a zabpelyhet.
2. A durvára aprított kesudiót elvegyítjük a chiamaggal, és a zabpelyhes keverékbe dolgozzuk. Ha nagyon ragad, még egy kis zabpelyhet adunk hozzá. Ne legyen túl sűrű, máskülönben nem lehet formázni!
3. Végül a masszából falatnyi gombócokat gömbölyítünk a tenyerünkben.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...