Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-12-19

Narancsoljon! – Az egészséges déligyümölcs az ünnep sztárja

Narancsoljon! – Az egészséges déligyümölcs az ünnep sztárja

A narancs kellemes illatával, ragyogó színével és finom ízével megigéz minket. Az már csak ráadás, hogy ez a szépséges gyümölcs rendkívül egészséges, nem csoda, hogy nem csak a karácsonyi ünnepek alkalmával használjuk szívesen ételeink hozzávalójaként.

Azt talán már mindenki kívülről fújja, hogy a narancs rendkívül gazdag C-vitaminban, és mivel nálunk a téli hónapokban is elérhető, érdemes az influenzajárvány idején alaposan bespájzolni belőle. 
 
Védi az egészségünket

A benne található hatóanyagoknak, a fitonutrienseknek köszönhetően a rendszeres narancsfogyasztás támogathatja szervezetünket a káros szabadgyökökkel szembeni küzdelemben, valamint segíthet megelőzni bizonyos krónikus, illetve daganatos betegségeket. 

A narancsban, illetve más citrusgyümölcsökben gazdag étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezek a gyümölcsök folátban, káliumban és C-vitaminban gazdagok, fitonutriensek tucatjait tartalmazzák, így jótékonyan hatnak a vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre, csökkentik a veszélyes, akár trombózist is okozó vérrögök rizikóját és segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát. 

Ha valaki naponta fogyaszt narancsot vagy más citrusgyümölcsöt, 20 százalékkal is csökkentheti az agyvérzés rizikóját. Ráadásul a rostokban és tápanyagokban gazdag narancsot az is beillesztheti az étrendjébe, aki ügyel a súlyára – vagyis ez a citrusgyümölcs az elhízás és az azzal összefüggő betegségek veszélyét is csökkentheti. 
 
A héját se dobjuk ki!

Nemcsak a gyümölcs, de annak héja is jót tehet a szervezetünknek: a narancshéjban található egyik hatóanyag rendkívül hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. Ha szeretnénk a gyümölcs ezen előnyös hatását kihasználni, az alaposan megtisztított narancshéjat reszeljük le vagy vágjuk nagyon apróra, és keverjük salátába, salátaöntetbe, joghurtba, gabonakásába, sőt teát és limonádét is ízesíthetünk vele. Ha a narancs héját is fel szeretnénk használni, érdemesebb a bio minősítésű gyümölcsöt választani, amelyet nem kezeltek vegyszerekkel. 
 
Narancsos kacsacomb

Hozzávalók:
4 db kacsacomb, 1,5 evőkanál méz, 1 közepes narancs, 1 narancsból kinyert narancslé, 1 evőkanál rozmaring, 8 gerezd fokhagyma, 8 szál rozmaring, só, bors, ízlés szerint
 
Elkészítés:
1. A kacsacombot sózzuk és borsozzuk mindkét oldalán.
2. A mézet, a narancs levét és az egy evőkanál rozmaringot összekeverjük.
3. A combokat egy tepsibe helyezzük, majd megkenjük a mézes-narancsos páccal. Melléhelyezzük a fokhagymagerezdeket és ráteszünk 4 szál rozmaringot. 
4. 160 fokon 80 percig sütjük, fóliával letakarva. 
5. Kivesszük, mellétesszük a narancsgerezdeket és a többi rozmaringszálat, megkenjük a maradék páccal, majd fólia nélkül visszatesszük még 180 fokon 20 percre. 
6. Krumplipürével vagy tepsis krumplival tálaljuk.
 
Szicíliai narancssaláta

Hozzávalók:
a salátához: 4 db narancs, 1 db kisebb póréhagyma, 1 csokor petrezselyem
Az öntethez: 2 dkg dió durvára vágva, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 fél citromból nyert citromlé, 1 csipet őrölt fűszerkömény, só, bors ízlés szerint
 
Elkészítés:
1. A narancsot meghámozzuk, amennyire lehet, eltávolítjuk a fehér héját. Felszeleteljük, apróra vágjuk. A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, a karikákat szétszedjük. A petrezselymet apróra vágjuk. A diót megtörjük, megtisztítjuk, durvára vágjuk. 
2. A narancsot, a póréhagymát, a petrezselymet összekeverjük, tálra rendezzük. Meghintjük a dióval.
3. Az olajat a citromlével és az áttört fokhagymával habosra keverjük, fűszerezzük, aztán a narancsra öntjük.
4. Tálalás előtt legalább fél órára behűtjük.
 
Narancsos szelet

Hozzávalók:
2 db narancs, 25 dkg liszt, 20 dkg sütőmargarin, 30 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db citrom, 3 db tojás, 2 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só
 
Elkészítés:
1. 15 dkg cukrot a margarinnal a vaníliás cukorral, a sóval, a citrom levével és reszelt héjával keverjünk habosra, majd egyenként üssük bele a három tojást. 
2. Jól dolgozzuk a masszába a sütőporral elkevert lisztet, és már kész is a tészta.
3. A masszát közepes, zsírozott, lisztezett tepsiben süssük tűpróbáig 160 fokon előmelegített sütőben. 
4. Közben a maradék cukrot és a két narancs levét, reszelt héját keverjük össze, és ha a tészta elkészült, még forrón locsoljuk meg ezzel az öntettel.
 
Ha pedig nincs időnk vagy türelmünk elkészíteni a desszertet, akkor nézzünk szét a Hegyvidék kártya elfogadóhelyek közt is szereplő cukrászdákban!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...