Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-07

Japán különleges zöld pora - a matcha tea

Japán különleges zöld pora - a matcha tea

Habár az európai kultúrába igazán csak az elmúlt évtizedben került, a matcha tea Japánban évszázadok óta a teaszertartások legfontosabb eleme.

A matcha a zöldtea egy speciális változata. Azonban míg a hagyományos zöld tea leveleit leforrázzuk, majd a levet szűrve isszuk, a matcha esetén finom porrá őrölve és vízzel felöntve elfogyasztjuk a teljes tealevelet. Emiatt a matcha sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint más teák. 


A másik ok a termesztés módja. A teacserjéket ugyanis a szüretelés előtt 2-4 héttel fedve, árnyékban nevelik. A növény a napfény hiányára érdekes reakciót produkál: elkezd nagyobb mennyiségű klorofillt termelni. Innen származik a matcha lenyűgöző, intenzív zöld színe. A szedést követően a leveleket kíméletesen fermentálják, majd gránitlapok segítségével 5-10 mikromilliméteres darabokra, vagyis finom porrá őrlik. A magas minőségű matcha esetén mind az eljárás, mind a termőföld évszázadok óta változatlan. Mi szerencsések vagyunk, nem kell messzire mennünk érte, könnyen rendelhetünk matcha teát a 4elem webáruházból is.
 
Jó hatással van az egészségre
 
Tartós energiát biztosít
A Japánban orvosságként is használt tea természetes koffeinforrás, amely a kávéra jellemző hirtelen dózis helyett fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így tartós energiát biztosít, akár 6 órán keresztül.
 
Antioxidáns-bomba
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei, amelyek harcolnak a szabadgyökök ellen – ezek felelősek a rákos megbetegedések, az öregedési folyamatokért, a bőr károsodásáért és az immunrendszer gyengüléséért. 
 
Megnyugtat, ellazít
Különleges hatóanyaga az L-teanin, amely növeli a koncentrációt, az éberséget, a mentális energiát, ugyanakkor megnyugtat és ellazít, csökkenti a stressz káros hatásait. 
 
Véd a betegségektől
A teában lévő katekineknek baktérium- és vírusölő hatásuk van, így erősen tartják az immunrendszert, valamint védenek a betegségektől. A benne lévő EGCG hatóanyag segíthet a rák elleni harcban.
 
Fogyasztó hatású
Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nemcsak az elmét, hanem az anyagcserét is felpörgeti, ráadásul képes megállítani az új zsírsejtek növekedését anélkül, hogy leterhelné a májat és a vesét.
 
Méregtelenít
A benne lévő rengeteg klorofill – amely csodás zöld színét is adja – természetes méregtelenítő és vízhajtó hatású, segíti a káros anyagok távozását a szervezetünkből.
 
Sokféleképpen felhasználhatjuk
 
A legtöbb teához hasonlóan a matcha elkészítése sem igényel sok tudást, lehet hidegen és melegen is fogyasztani, mézzel, citrommal, lime-mal vagy akár tejszínhabbal és gyümölcssziruppal édesítve. Por állaga miatt változatosan felhasználható, bármihez hozzá lehet keverni: fehérjeturmixhoz, joghurthoz, reggeli zabpehelyhez, de akár süteménytésztába is.
 
Ananászos matcha smoothie

Ennél zöldebb és diétásabb smoothie-receptet keresve sem találhatunk: matcha, gyömbér, ananász – minden, ami égeti a zsírt. Szinte leolvasztja rólunk az ünnepek alatt felszedett pluszkilókat, fantasztikusan frissé és energikussá tesz, ráadásul nagyon ízletes.

Hozzávalók:
1/4 ananász, 6 db mentalevél, 1 db zöld alma, 100 g spenót, 1 db zellerszár, 2,5 cm-es gyömbér, 1 teáskanál matcha por
 
Elkészítés:
1. Az ananászt, az almát, a gyömbért, a zellert hámozzuk meg, szeleteljük fel.
2. A spenóttal, a matchával és a mentával együtt rakjuk turmixgépbe, majd hígítsuk annyi vízzel, amennyitől kellemesen krémes állaga lesz.
 
Matcha teás zabkása

A zabkása nemhiába volt elődeink fontos eledele: számos kedvező élettani hatása van, ráadásul szépít és egész délelőttre feltölt energiával. Finom, tápláló, telis-tele a legértékesebb tápanyagokkal, és felmelegít minket a hideg téli napokon.

Hozzávalók:
50 g zabpehely, 1,5 bögre mandula- vagy kókusztej, 1 teáskanál matcha 
A tetejére: banán, málna, áfonya, mandula, pekándió, kókuszreszelék, juharszirup vagy méz
 
Elkészítés:
1. Tegyük a zabpelyhet, a matcha port és a vizet egy edénybe, majd közepes hőmérsékleten kezdjük el melegíteni.
2. Főzzük további 5 percig, vagy amíg el nem éri a kívánt állagot.
3. Tegyük egy tálba, majd ízesítsük ízlés szerint mézzel, banánnal, különböző gyümölcsökkel és magvakkal. 
 
Matchás muffin pisztáciával

Igazi családi recept: isteni finom és nagyon izgalmas ízkombináció, a tészta pedig egyszerűen összeállítható, a sütéssel együtt fél óra alatt megvannak a különleges muffinok, a gyerekek és a felnőttek nagy örömére.

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 púpozott evőkanál matcha tea, 1/2 csomag sütőpor, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, csipet só, 4 tojás, 15 dkg cukor + a tetejére, 15 dkg olvasztott vaj, 5 dkg fehér csokoládé, maréknyi pisztácia
 
Elkészítés:
1. A lisztet, a matcha port, a sütőport, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót egy tálban összekeverjük. A tojásokat egy másik tálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, simára keverjük, majd a tejet és az olvasztott vajat is hozzáadjuk, elkeverjük, aztán a nedves és száraz keveréket összeöntjük, simára keverjük. 
2. A pisztáciát és a fehér csokit felaprítjuk, beleforgatjuk a masszába, majd papírkapszlikkal bélelt muffinformákba elosztjuk a tésztát úgy, hogy a 3/4-ig legyenek, aztán a tetejüket meghintjük kevés kristálycukorral.
3. A tepsit 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20-22 perc alatt megsütjük a muffinokat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsültek-e.
4. A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd a formából kivéve, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Ajánló
Ajánló
Gondoljuk újra kedvenc gabonáinkat!

Gondoljuk újra kedvenc gabonáinkat!

Bár a táplálkozásunk alapját képezik a gabonafélék, nem kell mindig a hagyományos,...

Gluténmentes kedvencek dióval vagy mandulával

Gluténmentes kedvencek dióval vagy mandulával

Ha azt hisszük, hogy a gluténmentes torták a modern világ szüleményei, és a klasszikusok...

Mit együnk és igyunk, ha megfáztunk?

Mit együnk és igyunk, ha megfáztunk?

Amikor a nyálkás, hideg, téli időben megfázunk, jól jönnek az olyan ételek és italok,...