2020-01-07
Japán különleges zöld pora - a matcha tea
Habár az európai kultúrába igazán csak az elmúlt évtizedben került, a matcha tea Japánban évszázadok óta a teaszertartások legfontosabb eleme.
A matcha a zöldtea egy speciális változata. Azonban míg a hagyományos zöld tea leveleit leforrázzuk, majd a levet szűrve isszuk, a matcha esetén finom porrá őrölve és vízzel felöntve elfogyasztjuk a teljes tealevelet. Emiatt a matcha sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint más teák.
A másik ok a termesztés módja. A teacserjéket ugyanis a szüretelés előtt 2-4 héttel fedve, árnyékban nevelik. A növény a napfény hiányára érdekes reakciót produkál: elkezd nagyobb mennyiségű klorofillt termelni. Innen származik a matcha lenyűgöző, intenzív zöld színe. A szedést követően a leveleket kíméletesen fermentálják, majd gránitlapok segítségével 5-10 mikromilliméteres darabokra, vagyis finom porrá őrlik. A magas minőségű matcha esetén mind az eljárás, mind a termőföld évszázadok óta változatlan. Mi szerencsések vagyunk, nem kell messzire mennünk érte, könnyen rendelhetünk matcha teát a 4elem webáruházból is.
Ennél zöldebb és diétásabb smoothie-receptet keresve sem találhatunk: matcha, gyömbér, ananász – minden, ami égeti a zsírt. Szinte leolvasztja rólunk az ünnepek alatt felszedett pluszkilókat, fantasztikusan frissé és energikussá tesz, ráadásul nagyon ízletes.
Hozzávalók:
1/4 ananász, 6 db mentalevél, 1 db zöld alma, 100 g spenót, 1 db zellerszár, 2,5 cm-es gyömbér, 1 teáskanál matcha por
A zabkása nemhiába volt elődeink fontos eledele: számos kedvező élettani hatása van, ráadásul szépít és egész délelőttre feltölt energiával. Finom, tápláló, telis-tele a legértékesebb tápanyagokkal, és felmelegít minket a hideg téli napokon.
Hozzávalók:
50 g zabpehely, 1,5 bögre mandula- vagy kókusztej, 1 teáskanál matcha
1. Tegyük a zabpelyhet, a matcha port és a vizet egy edénybe, majd közepes hőmérsékleten kezdjük el melegíteni.
Igazi családi recept: isteni finom és nagyon izgalmas ízkombináció, a tészta pedig egyszerűen összeállítható, a sütéssel együtt fél óra alatt megvannak a különleges muffinok, a gyerekek és a felnőttek nagy örömére.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 púpozott evőkanál matcha tea, 1/2 csomag sütőpor, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, csipet só, 4 tojás, 15 dkg cukor + a tetejére, 15 dkg olvasztott vaj, 5 dkg fehér csokoládé, maréknyi pisztácia