Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-16

Színes egészség - piros, avagy terítéken a cékla

Színes egészség - piros, avagy terítéken a cékla

Sok csodaszer az orrunk előtt hever, mégsem vesszük észre. Ilyen a cékla is, amelynek nemcsak ragyogó bíbor színe kápráztathat el minket, hanem az egészségünkre gyakorolt kedvező hatása is. Iktassuk be étrendünkbe minél gyakrabban!

Egyik legméltatlanabbul alulértékelt zöldségünk a cékla, pedig egy valóságos superfoodról van szó. Egészségre gyakorolt jótékony hatásai régóta ismertek: húsos gyökerét, levét már az asszírok is fogyasztották, a görögök Delphoiben céklalével áldoztak, Rómában pedig lázcsillapítóként alkalmazták. A Római Birodalomban a hódítók Európa északi területeire is eljuttatták vörös gumóit.
 
Remek közérzetet ad

A-, C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban gazdag növény, emellett sok vasat, rezet, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Ez már önmagában is jó, de ami igazán fontos, az a betain nevű vegyület, amely a cékla vörös színét adja. Ez a festékanyag erős antioxidáns, ami képes tovább erősíteni a vitaminok szabadgyökök elleni hatását. Jót tesz a májnak, mert a méreganyagok lebontása során keletkező szabadgyököket segít semlegesíteni.

Folsavat is tartalmaz, amit a boldogság vitaminjaként tartanak számon. Ez az anyag elősegíti a jó közérzetet, az öröm, a bátorság, az optimizmus fenntartását. Emellett szerepe van a haj növekedésében, a sebek gyógyulásában, és különösen fontos a kismamáknak, mert segíti a magzat optimális fejlődését.
 
Sportolóknak is hasznos

Az utóbbi időben az általános egészségügyi előnyökön túl a sportolók számára is új megvilágításba helyezte a céklát a brit Exeter Egyetem. Egy 2009-es kutatás során sportolóknak adtak napi fél liter céklalevet hat napon keresztül. A hatodik nap végére a placebócsoporthoz képest jelentős fejlődést mutattak. Átlagosan 16 százalékkal tovább tudtak intenzív edzést végezni, mint a megelőző héten.

Ezt a tudósok a növényben található nitrátvegyületekkel magyarázták. Ezek a nitrátok növelik a vér oxigénellátottságát és tágítják az ereket, ezáltal az izmok oxigénellátottsága is növekszik, ami az állóképességet javulását eredményezi.
 
A tél vitaminbombája

A téli hónapokban hetente többször is érdemes céklát ennünk, különböző módon elkészítve: edzés előtt turmixolt sportitalként, salátaként nyersen lereszelve vagy megfőzve, és majonézzel, tartárral ízesítve.

Készíthetünk céklalevet, céklát reszelt almával, töltött céklát, céklamártást és -főzeléket is. A szláv étrendben a cékla fontos alkotórésze leveseknek is. A főtt cékla le is fagyasztható, ha több hónapig akarjuk tárolni, előtte szeleteljük fel. 

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a nyers cékla héja ne legyen túl száraz. A legkényelmesebb félökölnyi, hengeres formájú gumót vásárolni, ez szeletelhető a legjobban. Táplálkozás-élettanilag a sötétlila színű példányok a legértékesebbek. A Nekedterem oldalán nagy a választék: rendelhetünk céklát, biocéklát, alma-répa céklalevet, mézes-balzsamos sült céklát, cékla-paprika chutney-t, ecetes céklát vagy aszalt biocéklát is.
 
Nyers céklasaláta

A legegészségesebb, ha nyersen esszük a gumókat. Ez a céklasaláta nagyon finom sültek, halak mellé tálalva. Elkészítés után néhány percig pihentessük, hogy az ízek összeérjenek, de hűtőben akár két-három napig is eltartható.
 
Hozzávalók:
2 db nyers cékla, 1 db alma, 1 evőkanál 20 százalékos ételecet, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott teáskanál őrölt köménymag, 1 csapott teáskanál kristálycukor, 100 ml víz 
 
Elkészítés:
1. Meghámozzuk a megmosott céklát. Az alma héját is lehámozzuk. A reszelő durva fokozatán lereszeljük mindkettőt.
2. Elkészítjük az öntetet. Tálkába rakjuk a cukrot és az ecetet. Beletesszük a sót, az őrölt köményt, a vizet, majd jól összekeverjük az egészet.
3. Ráöntjük a salátára. Összekeverjuk, majd 10-15 percig pihentetjük a hűtőben.
 
Joghurtos céklamix

Ezt az ételt joggal nevezik a szépség salátájának. Ízletes és egészséges, ráadásul, ha rendszeresen fogyasztjuk, javul a bőrünk anyagcseréje, és télen is pirospozsgás arcszínünk lesz.
 
Hozzávalók:
15 dkg aszalt szilva, 10 dkg dió, 1 db édesebb cékla, 150 ml joghurt, 1 evőkanál méz

Elkészítés:
1. Attól függően, hogy mennyire száraz az aszalt gyümölcs, 30-40 percig gőzöljük az aszalt szilvát.
2. A céklát reszeljük le, vágjuk apróra az aszalt szilvával. Keverjük össze a fenti hozzávalókat.
3. A diót vágjuk apróra, majd adjuk a fenti keverékhez.
4. Végül csurgassuk rá a mézet, aztán öntsük rá a joghurtot.
 
Céklás brownie

Ha az édesszájúaknak is szeretnénk elfogadhatóvá és tetszetőssé tenni a céklát, készítsünk belőle süteményt! A siker garantált.
 
Hozzávalók:
50 dkg nyers cékla, 10 dkg vaj, 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 1 teáskanál vaníliakivonat, 25 dkg barna cukor, 3 db tojás, 10 dkg finomliszt, 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
 
Elkészítés:
1. Hámozzuk meg a céklát, majd aprítsuk fel. Tegyük egy mikrózható edénybe, öntsünk alá kevés vizet, és magas fokozaton kb. 12 perc alatt pároljuk puhára. Kicsit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel pépesítsük. 
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 20×30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Daraboljuk durvára a csokoládét, kockázzuk fel a vajat.
3. A pürésített céklát keverjük simára a vajjal, az aprított csokoládéval és a vaníliakivonattal. 
4. Egy nagyobb tálban kézi mixerrel keverjük össze a cukrot a tojásokkal. Kb. 2 perc keverés kanalazzuk bele a céklás keveréket. Óvatosan keverjük, hogy levegős maradjon. Szitáljuk bele az előzőleg kakaóval összekevert lisztet, majd keverjük simára. 
5. Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, és süssük 25-30 percig. A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk négyzetekre.

Ajánló
Ajánló
Narancsoljon! – Az egészséges déligyümölcs az ünnep sztárja

Narancsoljon! – Az egészséges déligyümölcs az ünnep sztárja

A narancs kellemes illatával, ragyogó színével és finom ízével megigéz minket. Az már...

Ünnepi finomság: a bejgli

Ünnepi finomság: a bejgli

Manapság hungarikumnak és tipikus karácsonyi süteménynek gondoljuk a bejglit, amely főként...

Hangulatjavító ételek

Hangulatjavító ételek

Nem elég, hogy megérkeztek a hideg, kellemetlenül esős, borongós napok, de az ünnepi...