Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-05

Színes egészség - fehér, mint a tej

Színes egészség - fehér, mint a tej

Míg régen a legegészségesebb élelmiszerek egyikének tekintették a tejet, és az „Egy pohár tej, tiszta fej” vagy „A tej élet, erő, egészség” szlogenek biztattak a tejivásra, ma nem ilyen egyértelmű az ajánlás. A Budai Egészségközpont szakértőinek segítségével ismerkedjünk meg az ellenérvekkel is!

A tejet, a tejtermékeket a legértékesebb táplálékaink közé soroljuk, hiszen bőségesen tartalmaznak a szervezetünkben könnyen hasznosuló fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, köztük a csontjaink számára nélkülözhetetlen kalciumot, magnéziumot, a vérnyomást csökkentő káliumot, az értisztító szelént, és még hosszan sorolhatnánk a benne lévő egészséges összetevőket.

Ugyanakkor sokan a tejtermékeket kifejezetten károsnak tartják, amit szerencsésebb lenne teljesen kiiktatni az étrendünkből. Nézzük, a tej milyen sajátosságai támasztják alá a tejfogyasztást ellenzők érveit, illetve mire kell vigyázniuk a tejkedvelőknek.

Tejallergia: amikor valóban tilos

Vannak, akik érzékenyek, allergiásak valamelyik tehéntejben lévő fehérjére, például a laktalbuminra vagy a kazeinre. A tejfehérje-allergiában szenvedők szervezete súlyos immunreakcióval válaszol bármilyen kis mennyiségű tej vagy tejtermék elfogyasztására: hányinger, hányás, hasmenés, bőrkiütések, véres széklet jelentkezik, sőt anafilaxiás roham, gégeödéma is előfordulhat. Számukra nemcsak a tej és a tejtermékek, hanem minden olyan ételféleség, édesség, élelmiszeripari termék fogyasztása tilos, amely akár csak minimális mennyiségű hozzáadott tejterméket is tartalmaz.

Tejcukor-érzékenység: amikor elkél az óvatosság

Gyakran fordul elő – az európaiak tizedére, keleten egész népcsoportokra jellemző –, hogy a tej fogyasztása emésztési panaszokat, hasmenést, görcsöket, puffadást, rossz közérzetet, fejfájást okoz. A panaszokat az okozza, hogy az érintettek szervezetéből hiányoznak azok a bélben termelődő laktáz enzimek, amelyeknek a feladata a tejben lévő tejcukor, a laktóz felbontása egyszerű, könnyen felszívódó cukrokká, glükózzá és galaktózzá. A laktáz hiányában a tejcukor emésztetlenül jut el a vastagbélbe, ott erjedni kezd, tejsavvá és gázokká bomlik.

A laktózintolerancia elterjedtségét Magyarországon a népesség 20-30 százalékára becsülik. A laktázhiány más betegség kísérő tünete is lehet, ilyenkor az alapbetegség kezelése megoldja a tejcukor felszívódási zavarát is. A laktáz enzim csökkent termelődése miatti tejcukor-érzékenység esetén sem kell teljesen kiiktatni az értékes tápanyagokat biztosító tejet az étrendből, hiszen a laktáz enzim pótlásával megoldható a probléma.

Hurutos megbetegedések idején jobb mellőzni

A tej nyákképző hatására is felhívják a figyelmet a tejfogyasztás ellenzői. Mivel a tej elősegíti a szájüreg, a garat és a tápcsatorna nyálkahártyájának nyáktermelését, ezért azt ajánlják, hogy náthával, váladékos köhögéssel járó hurutos légúti megbetegedések, illetve gyomorhurut, nyákos hasmenés esetén teljesen hagyjuk el az étrendünkből.

A tej ellen felhozott érv az is, hogy a fokozott nyákképződés lassítja a tejtermékekkel együtt fogyasztott élelmiszerek tápanyagainak a belek falán keresztül való felszívódását, így ronthatja annak hatékonyságát. Ugyanakkor a tej segítheti is a tápanyagok hasznosulását, például a tejben lévő, tejfehérjékkel együtt bevitt kalcium felszívódása jobb, mint a növényi eredetű kalciumé, és sok, emésztést segítő, egészséget védő, bélben lévő hasznos baktérium alapvető tápláléka a tejcukor.
 
Súlycsökkentő diéta esetén?

A tejfogyasztást ellenzők szerint a tej a magas kalóriatartalma miatt alattomosan elhízást okozhat. Való igaz, hogy a tej, a tejtermékek sok zsírt és gyors felszívódású szénhidrátot, tejcukrot is tartalmaznak, így az ezekkel bevitt energiamennyiséggel számolni kell.

Ugyanakkor a sovány, alacsony zsírtartalmú, de értékes tápanyagnak számító tejtermékek, a túró, a kefir, a joghurt sokféleképpen használható a fogyókúrában is. Így csak arra kell vigyázni, hogy ne „teljes” tejet, tejszínt, tejszínhabot, zsíros sajtokat válasszunk, ha figyelni kell a kalóriabevitelre is.

Ugyanígy, aki a tejtermékkel bevitt zsiradékok koleszterinszintet emelő hatásától tart, válasszon alacsonyabb zsírtartalmú terméket, vagy az egyéb, kevésbé értékes állati eredetű zsírok bevitelének korlátozásával tegye egészségesebbé a táplálkozását.

Mi lehet még a tejben?

A tejjel ugyanazok a problémák merülhetnek fel, mint az intenzív nagyüzemi gazdaságokból származó hússal: az istállókban tartott, zöld füvet sosem látott teheneket antibiotikumokkal, növekedési hormonokkal kezelik, és ezek a szerek nemcsak a húsukba, hanem a tejükbe is bekerülhetnek. Aki ettől tart, az nézzen utána az állati eredetű élelmiszerek előállítójának, és csak megbízható helyről beszerzett terméket vásároljon.

Amúgy természetesen – a funkciójának megfelelően – a leghagyományosabban tartott tehén „bio” teje is tartalmaz IGF növekedési hormont, de olyan alacsony koncentrációban, hogy az a szakértők szerint semmiféle kárt nem okozhat az emberi szervezetben. 

Ajánló
Ajánló
Lédús nyári hűsítő - a sokoldalú görögdinnye

Lédús nyári hűsítő - a sokoldalú görögdinnye

Sokan imádjuk a görögdinnyét, hiszen a nyári forróságban nincs is jobb, mint egy hűs...

A konyha gyöngye: tápióka

A konyha gyöngye: tápióka

A tápióka egyre elterjedtebb alapanyag nálunk, sokféle módon felhasználhatjuk. Ha például...

A megunhatatlan csirkecomb

A megunhatatlan csirkecomb

A csirkecomb rántott változatára sokan a klasszikus vasárnapi ebédek részeként gondolnak,...