Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-09

Színes egészség – sárga, avagy terítéken a répa

Színes egészség – sárga, avagy terítéken a répa

A sárgarépa oly természetes kelléke a magyar konyhának, hogy sokszor tudomást sem veszünk a létezéséről. Pedig érdemes tudatosan többet fogyasztanunk belőle, hiszen finom, és egészségünkre is jó hatással van.

Ez az édes és ropogós zöldség nem csak a konyhában állja meg a helyét, gyógyhatású is. 
 
Igazi egészségvédő

A daganatos betegségek kockázatát a vér alacsony béta-karotin-szintje fokozhatja. A sárgarépa bőségesen tartalmazza ezt a fontos anyagot, ezért fogyasztása a fehérvérsejtek számának és aktivitásának növelésével hozzájárulhat a rák megelőzéshez. Jelentős antioxidáns hatása révén a káros szabadgyökök ellen is véd, ugyanis serkenti a csecsemőmirigy működését.

A koleszterinszintet csökkentő hatását számos kutatás igazolja, napi két sárgarépa elfogyasztása 11 százalékkal mérsékelheti a koleszterinszintet. De nemcsak a sárga gyökér értékes, hanem a levele is: ha magas vérnyomással küzdünk, akkor a növény levelét mossuk, szárítsuk meg, majd készítsünk belőle teát, ugyanis vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Ez a zöldségnövény jelentős rosttartalma miatt szervezetünk méregtelenítésében is fontos szerepet tölt be: javítja az emésztést, kitisztítja a bélrendszert és segíti a felgyülemlett víz kiürítését. A sárgarépa hatása a gyomorra nézve is jótékony, lúgosító tulajdonsága révén segít a gyomorfekély kezelésében. A benne lévő pektin táplálékul szolgál a vastagbélben található jótékony baktériumok számára, támogatva ezzel a bélflóra egyensúlyának megőrzését. A pektin vékony bevonatot képez a gyomor és a nyálkahártya felszínén, ami megvéd a savas ételek és italok irritáló hatásától, így az emésztési zavarok kezelésén kívül a reflux esetén is alkalmazható.

A sárgarépa C-vitamin-tartalma segíti a kollagéntermelést, amitől a bőr rugalmasabbá válik. Emellett a répában található béta-karotin elősegíti a barnulást, véd a leégés ellen, szabadgyökfogó hatásánál fogva megakadályozza a bőr öregedését, a ráncok, pigmentfoltok megjelenését.
 
Sütve-főzve jó

A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve. Az íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előnye, hogy egész évben beszerezhető. Főzve fogyasztva több béta-karotinhoz juthatunk, mint nyersen, mivel a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotin-tartalmának csak negyedét képes hasznosítani. A hőkezelés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik. A sárgarépapüré a kisbabák pépes étrendjének is fontos részét képezi, mivel megakadályozza a puffadást és a székrekedést.
 
Narancsos sárgarépalé

Hozzávalók:
1 db nagy sárgarépa, 2 db hámozatlan alma, 2 db narancs, opcionális: 1-2 evőkanál juharszirup
 
Elkészítés:
1. A hozzávalókat megmossuk, tisztítjuk, daraboljuk, majd az egészet egy nagyobb turmixba tesszük vagy több részletben, kisebb adagokban turmixoljuk. Indítsuk a turmixot többször, hogy alaposan, pépesre, krémesre aprítódjanak a hozzávalók.
2. A pépet egy sűrű szövésű szitába vagy szűrőbe tesszük és a levét alaposan kinyomkodjuk. Ha a sárgarépalé nagyon sűrű lenne, vízzel felhígítjuk.
 
Sárgarépa-saláta

Hozzávalók:
3 db sárgarépa, 1 db lilahagyma, 1 db narancs, ízlés szerint aszalt áfonya vagy gojibogyó, szárított mentalevél, olívaolaj, 1 ek. méz, 1 db citrom leve, pirított napraforgómag
 
Elkészítés:
1. Megtisztítjuk a hozzávalókat, a répát nagy lyukú reszelővel lereszeljük.
2. A lilahagymát, a narancsot felkockázzuk, a gojibogyót, a mentalevelet és az olajból, citromléből, mézből készült öntetet hozzákeverjük. 
3. Pirított napraforgómaggal megszórhatjuk, nagyon finom hozzá.
 
Sárgarépás-tejszínes csirkemell

Hozzávalók:
600 g csirkemellfilé, 2 evőkanál olívaolaj, 300 g sárgarépa, 300 ml húsleves (vagy 1 leveskocka + 300 ml víz), 250 ml főzőtejszín, 1 teáskanál currypor, ízlés szerint fűszerek: só, fokhagyma, Cayenne-bors, gyömbérpor, fokhagyma-granulátum
 
Elkészítés:
1. A csíkokra vágott csirkemellet olívaolajon egy mélyebb serpenyőben megpirítjuk. 
2. A sárgarépát felkarikázzuk, a csirkéhez adjuk és összekeverjük. Felöntjük a levessel.
3. Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Közben megfűszerezzük. Amikor pirulni kezd, ráöntjük a tejszínt.
4. A tejszínnel egyet rottyan, és készen is van!
 
Gluténmentes répamuffin

Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa, 80 g barna cukor, 1 dl napraforgóolaj, 1 marék dió, 1 csipet só, 2 tk. fahéj, 1/2 kk. kardamom, 1 cs. sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, 20 dkg rizsliszt, 2 ek. lenmagliszt, 1,5 dl langyos víz 
 
Elkészítés:
1. Először a lenmaglisztet elkeverjük a langyos vízzel, majd állni hagyjuk. 
2. A sárgarépákat megtisztítjuk és lereszeljük. Hozzákeverjük a cukrot, a fűszereket, az olajat, a durvára tört diót, a sütőport, a szódabikarbónát és a beáztatott lenmaglisztet. 
3. Nem szükséges robotgépet használni, egy kanállal jól összekeverjük, majd a rizslisztet is hozzákeverjük. 
4. A tésztát muffin sütőformába kanalazzuk, aztán 180 fokon 30 percig sütjük.
 
Ha pedig sárgarépás finomságra vágyunk, és úgy érezzük, egy percet sem bírunk várni, térjünk be a Hegyvidéki Ízlelő Étterembe, ahol mindig találhatunk Ízlelő szeletet. Ez egy mascarponés répatorta, ahogy a séf szereti. Kóstoljuk meg, garantáltan nem fogunk csalódni!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...