Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-26

Tavaszi turbó: feltöltő ételek-italok

Tavaszi turbó: feltöltő ételek-italok

Ha úgy érezzük, szeretnénk több frissességet, egyszerű a dolgunk, együnk-igyunk olyan finomságokat, amelyek megemelik az energiaszintünket és jókedvűvé, lendületessé tesznek minket.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és ez bizony nagy igazság. Egyre több a bizonyíték arra, hogy az emésztőrendszer ökoszisztémája, vagyis a gyomor- és bélrendszerben élő mikroorganizmusok, baktériumok rendkívül nagy hatással vannak az egészségre. Hivatalosan mikrobiomnak nevezik ezt az életközösséget. Annyira komplex és meghatározó ez a mikrovilág, hogy akár önálló, létfontosságú szervnek is lehetne tekinteni. A bélbaktériumok száma több mint ezer fajt képviselve százbilliónál is több, és a súlyunkból 2-8 kilót tesz ki.
 
Egészségre hangolva

A kutatások arra jutottak, hogy döntően az elfogyasztott táplálék határozza meg az emésztőrendszer mikrobiomjának egészségét. Az általunk elfogyasztott táplálék befolyásolja a bélflóránk összetételét, ezáltal azt is, hogy milyen vegyületeket termelnek a bélbaktériumok.

Azok, akik rostban, zöldségben gazdag étrenden élnek, jó baktériumflórát táplálnak. Ettől eltér azok bélflórája, akik zsír- és szénhidrátgazdagon táplálkoznak. Ez nemcsak az anyagcseréjükre, hanem az agyműködésükre is befolyással van. Tehát az étkezésünkkel sokat tehetünk egészségünk és kedélyállapotunk védelmében.
 
Változtassunk étrendünkön!

Szerencsére nem muszáj fenekestül felforgatni az életünket, elég egy kis figyelemmel lenni arra, hogy a következő ételekből-italokból csempésszünk be a napi menünkbe egy-egy adaggal. Az pedig még inkább megkönnyíti a dolgunkat, ha az idényzöldségeket és -gyümölcsöket a Nekedterem oldalán rendeljük meg.
 
Zabkása

Remek napindító étel. Gazdag alacsony glikémiás indexű szénhidrátban, ami tökéletes arra, hogy szinten tartsa a vércukorszintünket egész délelőtt, és bírjuk energiával az egymás után sorjázó feladatokat.
 
Almás-fahéjas zabkása
 
Hozzávalók:
1,5 bögre tej vagy víz, 3-4 tk. eritrit, 1 bögre zabpehely (apró szemű), 1 tk. fahéj, 1 db alma
 
Elkészítés:
1. A tejet vagy vizet melegíteni kezdjük, majd belekeverjük az eritritet. Ha felforrt, hozzákeverjük a zabpelyhet is, és kis lángon, állandó kevergetés mellett 6-8 percig főzzük. 
2. Ha felvette az összes folyadékot, meghintjük a fahéjjal.
3. A megmosott és szárazra törölt almát kis darabokra vagy cikkekre vágjuk, majd a zabkására halmozva kínáljuk.
 
Banán

Egy finom banános turmix által a B6-vitamin- és triptofánbevitelről is gondoskodunk. Mindkettő fontos a jó kedélyállapot eléréséhez.
 
Banános-kivis turmix

Hozzávalók:
2 db banán, 1 db kivi, 6 dl hideg tej, 1/2 tk. citromlé, 1 csomag vaníliás cukor
 
Elkészítés:
1. A meghámozott banánt apró darabokra törjük, majd a tejjel, a citromlével és a vaníliás cukorral együtt turmixgépbe tesszük. 
2. Alaposan összeturmixoljuk, majd lehűtjük, és poharakba töltve tálaljuk.
 
Halfélék

Sokat teszünk az egészségünkért és megfelelő hangulatunkért, ha egy héten kétszer-háromszor omega-–3-zsírsavban gazdag halfélét, tonhalat, szardíniát, lazacot teszünk az asztalunkra.
 
Spenótos-lazacos quiche
 
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg hideg vaj, 1 db tojás, 1 ek. tejföl, pici só
A töltelékhez: 30 dkg fagyasztott spenót, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg lazacfilé, 2 dl tejszín, 3 db tojás, 5 dkg reszelt sajt, só, bors

Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, a vajat, a tojást, a tejfölt és a sót összedolgozzuk, aztán 1 órát a hűtőben pihentetjük. 
2. A töltelékhez a spenótot felengedjük, lecsöpögtetjük. A lazacot felkockázzuk, picit besózzuk, borsozzuk. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt sajtot és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, villával alaposan felverjük.
3. A tésztát fél centisre nyújtjuk, lapos torta- vagy piteformába nyomkodjuk úgy, hogy kis pereme is legyen, majd megszurkáljuk villával. 200 fokos sütőben 10 percet elősütjük.
4. A spenótot és a lazacot egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd nyakon öntjük a tejszínes-sajtos tojással, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, amíg a közepe is megszilárdul.
5. Melegen vagy langyosan színes salátával tálaljuk.

Pulykahús

A pulykahús előnye, hogy zsírszegény, a húsából pedig szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét is. 

Pulykasült káposztaágyon

Hozzávalók:
1,5 kg pulykafelsőcomb, 50 dkg savanyított káposzta, 2 fej vöröshagyma, 3 babérlevél, 2 dl száraz vörösbor, 1 csomag villámpác, őrölt zöldbors, 2-3 dl olaj, 1 kg krumpli

Elkészítés:
1. Az előzőleg bepácolt pulykacombszeleteket hirtelen pirosra sütjük. Ha mind kisült, mehet vissza minden szelet hús egymás hegyére-hátára, rápakoljuk a karikákra szelt vöröshagymát, a babérlevelet, és meglocsoljuk a borral. 
2. Ebben a pecsenyelében lassú tűzön puhára pároljuk. 
3. Egy nagy tálat kibélelünk kb. 2 ujjnyi vastagon savanyított káposztával, megszórjuk őrölt zöldborssal, betakarjuk a karikákra vágott krumplival. 
4. Az egészet kirakjuk a sült hússal, és végül ráöntjük a főzőpáclevet. Így átjárja az íze a krumplit, a káposztát is. 
5. Sütőben már erős lángon készre sütjük lefedve. Aki szereti, megbolondíthatja némi füstölt szalonnával a tetejét.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...