2020-04-08
Színes egészség – Rózsaszín, mint az eper
A tavasz legjobb pillanatai közé tartozik, amikor a hosszú tél után az első, frissen termett eperbe mélyesztjük a fogunkat. A lédús, rózsaszín gyümölcs íze elárad a szánkban, és minden sejtünkben érezzük az élet szépségét.
Az édes és zamatos eper Kelet-Ázsiából származik, de a vadon élő változatát, a szamócát feltételezhetően már az ősember is gyűjtötte, fogyasztotta. Bár az általunk ismert földieper története nem nyúlik ilyen messzire, azért azt elmondhatjuk, hogy a kereskedelmi célú epertermesztésnek több száz éves múltja van.
Honnan származik a földieper?
Az eper termesztésével komolyabban a XVIII. század elején kezdtek el foglalkozni. 1714-ben egy francia mérnök fedezte fel Chilében és Peruban, hogy az eper ottani őshonos változata jóval nagyobb szemű és ízletesebb az Európában ismert fajtánál. A mérnök mintát hozatott a gyümölcsből Franciaországba, majd később elültette azt. Persze az enyhébb európai éghajlat nem igazán kedvezett a növény virágzásának, de végül a helyi fajjal való természetes keresztezésének köszönhetően megszületett az általunk is ismert nagy szemű, lédús és édes gyümölcs, amely gyorsan népszerűségre lett Európában.
Az eper – romlandósága miatt – eleinte a gazdagok luxuskiváltsága volt. Aztán a vasút elterjedésével és a közlekedési hálózat fejlődésével, nagyjából a XIX. század közepe után, a gyümölcs szállítása gyorsabbá és egyszerűbbé vált, így egyre több emberhez juthatott el.
Az eper jótékony hatásai
A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, amelyek felszínét apró magvak pettyezik, rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai a C-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is található bennük.
Mivel nagyon magas az antioxidáns-tartalma, igazi szupergyümölcs, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják.
Számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk, hogy hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, és megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!
A benne található fitonutrienseknek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található krónikus gyulladások ellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztjuk. Az eper az egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, és megelőzhető az érfalak károsodása. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyos daganatos betegségek megelőzéséhez is.
Így bánjunk vele
- Mivel az eper rendkívül romlandó, csak akkora mennyiséget vásároljunk, amennyit 1-3 napon belül el tudunk fogyasztani.
- Közepes és nagy méretű, penésztől mentes szemeket válasszunk, amelyek ragyogó, mélyvörös színűek és élénkzöld szárúak.
- Mivel szedés után már nem érik tovább, ne vegyünk fakó színű vagy sárgás-zöldes foltokkal teli éretlen szemeket, mivel ezek valószínűleg savanyúak és gyenge minőségűek.
- Tárolásánál az optimális páratartalom 90-95 százalék. A legtöbb hűtőszekrény azonban ennél jóval kisebb páratartalmat biztosít. Ezért is érdemes az epret a hűtő zárt vagy fedett tárolórekeszeiben tárolni.
- Ha ládában előre csomagolt epret vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy a láda fedele ne legyen túl szorosan zárt (a szemek ugyanis könnyen összetörhetnek), és ne legyenek foltok vagy nedvességre utaló jelek a csomagoláson, mivel ez a romlási folyamat beindulására utal.
- Az epret le is fagyaszthatjuk. Ehhez először óvatosan mossuk meg, majd csepegtessük le a vizet az egyes szemekről. Miután a szemek megfagytak, átpakolhatjuk őket egy műanyag zacskóba, majd visszatehetjük a fagyasztóba, ahol a gyümölcs akár egy évig is tárolható.
- Ha egy kis citromlevet locsolunk a szemekre, megőrizhetjük az eper élénk színét.
Mascarponés eperfalatok
Hozzávalók:
1/2 kg nagy szemű eper, 25 dkg mascarpone, 4 ek. porcukor, 1 tk. vaníliaaroma, 1 marék áfonya
1/2 kg nagy szemű eper, 25 dkg mascarpone, 4 ek. porcukor, 1 tk. vaníliaaroma, 1 marék áfonya
Elkészítés:
1. Megmossunk az epret. Megtörölgetjük, majd kicsumázzuk mindet. Az eperszemeket a hegyes végükkel felfelé állítjuk, majd kereszt alakban bevágjuk őket. Óvatosan szétnyitjuk őket.
2. Habosra keverjük a mascarponét a porcukorral és a vaníliaaromával. Ezután a krémet a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.
3. A hideg mascarponekrémet habzsákba töltjük, majd megtöltjük bele vele a bevágott eperszemeket. Ezután mindbe 1-1 szem kék áfonyát illesztünk. Végül a töltött gyümölcsöt kb. 30 percre hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk.
Eperkrémleves
Hozzávalók:
50 dkg eper, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 2 tk. méz, 1 csomag vaníliás cukor, mentalevél, reszelt citromhéj
Elkészítés:
1. Az epret alaposan megmossuk, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit megpucoljuk, félbevágjuk és turmixgépbe tesszük.
2. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a mentaleveleket, a mézet, a citromhéjat, a tejet és a tejszínt, majd összeturmixoljuk az egészet.
3. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd eperrel díszítve tálaljuk.
Amerikai sajttorta eperrel
Hozzávalók:
15 dkg darált keksz, 6 dkg olvasztott vaj, 15 dkg eper, plusz néhány a tálaláshoz, 33 dkg puha natúr krémsajt, 9 dkg kristálycukor, 2 ek. étkezési keményítő, 2 db tojás, 1/2 db citrom, 1 db vaníliarúd, 1 csipet só
Elkészítés:
1. A darált kekszet összedolgozzuk a vajjal, majd egy kivajazott kapcsos tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy kb. 2,5 cm magas pereme legyen. Mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
2. A töltelékhez az epret leszárazzuk, megmossuk, majd pürésítjük. A szobahőmérsékletű krémsajtot kikeverjük a cukorral, majd hozzádolgozzuk a keményítőt és a tojásokat. Ezután hozzákeverjük az eperpürét, a citrom kifacsart levét, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a sót.
3. A krémet a tésztára simítjuk, majd 160 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a sütemény a széleinél kezd barnulni, középen pedig picit megemelkedik. Az állaga remegős, mint a puding, de láthatóan nem folyik.
4. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük legalább 4 órára, végül eperrel díszíthetjük.