Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-19

Mr. Fool, a nagy csavargó – egy bronzkutya kalandjai

Mr. Fool, a nagy csavargó – egy bronzkutya kalandjai

A múlt század derekán tizennégy éven keresztül egy gyönyörű kutya szobra figyelte a Szent János Kórház előtt a sétálókat. A Hegyvidék egyik legaranyosabb szobrára számos meglepő kaland várt. Igazi ritkaság ugyanis, hogy egy bronzból öntött állat felkerekedik, és egy másik városrészben keres magának otthont. Igaz, az ötvenes években dr. Némethy Károly egykori kedvence sem a saját önszántából tette ezt.


Hetven évvel ezelőtt honfitársaink közül sokan abban reménykedtek, hogy véget érnek a megpróbáltatásaik, és a világháborús esztendők után nyugodtabb mederben folyhat az életük. Csakhogy Magyarország a háború lezárása után a Szovjetunió érdekszférájába került. Az ország új urai elszántan arra törekedtek, hogy gyökeresen felforgassanak mindent, és eltüntessék a régi rend emlékeit.

A magyar történelmi nagyságokat, királyainkat, vezető politikusainkat, európai jelentőségű főpapjainkat bemutató szobrok nagyon hamar a kulturális tisztogatások célkeresztjébe kerültek. Az egyik ilyen intézkedésük kárvallottja a Hegyvidék volt. Megfosztottak minket egy aranyos, a felnőttek és gyerekek körében egyaránt népszerű szobortól.
 
A kórház kutyája

1938 tavaszán új szobrot avattak fel a Szent János Kórház előtt. Maugsch Gyula egy gyönyörű német dogot használt modellként. Az alkotó sokoldalú, tehetséges művész volt. Festményei, érmei és szobrai is népszerűek a gyűjtők között. Alkotásai ma is megtalálhatók a Városligetben.

A művészettörténészek kiderítették, hogy a napjainkban Figyelő kutya nevet viselő alkotást dr. Némethy Károly minisztériumi osztálytanácsos, főrendiházi tag kedvenc ebéről mintázták meg. 1952-ben a hatóságoknak valószínűleg nem a kutyával volt bajuk, inkább egykori gazdája vívta ki nemtetszésüket.

Ez azért is furcsa, mert Némethy Károly 1941-ben elhunyt, így nem igazán lehetett semmilyen háborús szörnyűség elkövetésével megvádolni. Persze az ötvenes években már az is bűnnek számított, ha valaki a második világháború előtt az akkori államapparátus tagja volt. A kutyát leszedték budai talpazatáról.

Ha valódi kutyus lett volna, akkor most bizonyára nagyon megrémül: mi lesz vele? Összetörik apró darabokra? Beolvasztják, hogy a fémből egy újabb Sztálin-szobrot öntsenek?

Szerencsére nem ez történt: teherautóra rakták, és kezdődhetett a nagy utazás, amelynek végén a Duna túlpartján talált új otthonra, ahol gyorsan megszerették az ott élők. 

Egy lelkiismeretes közszolga

Némethy Károly egy életen át szolgálta a magyar államot. A debreceni református lelkész fia a szülővárosában végezte el az egyetemet. A jogi doktorátust már Budapesten szerezte meg, és 1885-ben lett közalkalmazott. A Magyar Királyi Belügyminisztériumban dolgozott fogalmazógyakornokként. A századfordulón már a legjobb szakemberek között tartották számon. Számos, a kívülállók számára meglehetősen unalmasnak tűnő, ám az államigazgatás szempontjából nagyon is fontos munkában vett részt. 

Segített előkészíteni a közigazgatási bíróságokról, a községek neveiről és az állami eljárások leegyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatokat. Nagy érdeklődést tanúsított a közegészségügy kérdései iránt. Közreműködött a betegápolás költségeinek fedezéséről, a községi törzskönyvbizottságokról és az állami gyermekmenhelyekről rendelkező jogszabályok megalkotásában is.
 
A felsőház politikusa

Némethy Károly pályafutása a Belügyminisztériumban 1918 őszéig tartott. Abban az évben jelentős elismerésben részesült: a Magyar Királyság főrendiházának tagja lett. A két világháború között is a magyar politikai elit tagjaként tevékenykedett, 1927-től kezdve ott ült a felsőházban.

A felsőház 1926-ban kezdett el működni. Előtte felmerült annak a lehetősége, hogy helyreállítják a Habsburg-korszakban működő régi főrendiházat. A közvélemény azonban nem támogatta ezt, mert sokan úgy vélték, hogy az arisztokraták inkább az összeomlott birodalomhoz hűségesek, és nem az új magyar államhoz. A hazai törvényhozás 1945-ig a klasszikus, kétkamarás rendszert alkalmazta.

Némethy Károly tekintélyes szakmai pályafutása alapján lett e rangos testület tagja. A nevét sokan azonban már jóval korábban megismerték, mivel rengeteg szakcikke jelent meg a Magyar Közigazgatás című folyóiratban. 
 
Csillog, mert sokan szeretik

A történelemtudományra még nagy feladat vár, és ez nem más, mint annak a kiderítése, hogyan is hívták egészen pontosan a napjainkban az Izabella és a Hutyra Ferenc utca sarkán, egy névtelen téren álló szobor modelljét. A feljegyzéseket böngészve két elnevezés ötlik a szemünkbe. Van, aki úgy véli, hogy Maugsch Gyula egy Faoul nevű német dogról mintázta a Szent János Kórház elé szánt szobrot, míg mások szerint dr. Némethy Károlynak dán dogja volt, aki a dr. Fool névre hallgatott.

A bronzállat mostani lakóhelye nagyon megváltozott az elmúlt évtizedek során. Többször is cserélték a talpazatát, és valami oknál fogva hol erre, hol arra fordították. Napjainkban az árnyas fák között álló kutyát kerítés veszi körbe, és erre a pihenőhelyre rajta kívül egyetlen más kutyus sem mehet be.

Ha megnézzük Mr. Foolt (vagy Faoul uraságot), akkor feltűnő, milyen szépen csillog. Ennek az az oka, hogy a kisgyermekek egymást követő nemzedékei örömmel simogatják ezt az erőteljes felépítésű állatot, így, ha rávetülnek a nap sugarai, olyan csodásan ragyog, mintha színaranyból volna.

Ajánló
Ajánló
A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A Városmajor utca 54-es számú ház falán márványtábla hirdeti több nagyszerű hegyvidéki...

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...