Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-17

Egy valóra vált mese – Tokody Ilona, kerületünk díszpolgára

Egy valóra vált mese – Tokody Ilona, kerületünk díszpolgára

A Hegyvidék díszpolgárai kivétel nélkül kiemelkedő, az élet, a tudományok, a művészetek területén lenyűgöző eredményeket elérő emberek. Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes közöttük is igazi különlegességnek számít. Az ő élete ugyanis olyan, mint egy valóra vált gyönyörű mese.


A kerületünkhöz ezer szállal kötődő érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társaságának örökös tagja hisz abban, hogy a tehetség olyan csodálatos ajándék, amivel a jóisten ajándékozza meg az embert. Csakhogy az ilyen „talentum” nem elég a sikerhez. Nagy kitartásra, önfegyelemre és szorgalomra van szükség ahhoz, hogy valaki a maga választott területén, legyen az a tudomány vagy a kultúra világa, elérhesse azt, amire a tehetsége feljogosítja.
 
Szegénységből a hírnévbe

Manapság, ha valaki a legcsekélyebb mértékben is érdeklődik az igényes klasszikus zene és az opera műfaja iránt, az egészen bizonyosan ismeri a kiváló lírai szoprán művészt. Tokody Ilona immár évtizedek óta meghatározó és jó példával elöljáró alakja a magyar zenei életnek. Fényes pályafutását és nagyszerű sikereit áttekintve nehéz volna elhinni, hogy a nagy muzikalitású, a világ legnevesebb színpadain fellépő művész karrierje egészen szerény körülmények között kezdődött.

Nem véletlenül írtuk azonban, hogy Tokody Ilona élete olyan, mint egy valóra vált mese.
Egészen pontosan egy gyönyörű népmese, amelynek ifjú hőse a maga erejéből – és persze szerető családja támogatását élvezve – leküzdi a nehézségeket, és tudásával lenyűgözi az egész világot. A művésznő 1953-ban, Szegeden született. Gyermekkorára rányomta a bélyegét a tanyasi élet minden nélkülözése és zordsága, ezt azonban remekül ellensúlyozta a családja és a táj szépsége, hiszen gyönyörű környezetben nőhetett fel. Már egész korán feltűnt a családjának, hogy a kislány mennyire nyitott az éneklés és a zenei kultúra iránt.

A tanyavilágban csodálatos kincshez jutott. Megtanulta használni az igazi ritkaságnak számító zöld táskarádióját, és az állomáskeresőt arra a csatornára állította, ahol népdalokat, műdalokat, operetteket és operákat hallgathatott. A végtelen puszta gyermekei közül ekkor csak kevesen sejthették, hogy a kis Ilona ekkor jegyezte el magát mindörökre az operával. 
 
A család összefog

Édesapja a tanyasi iskolában tanította a gyerekeket. Arrafelé igencsak szokatlan dolognak számított, hogy egy szerény anyagi körülmények között élő család drága hangszert vegyen a gyermekének. Márpedig a Tokody család éppen ezt tette. Páratlan elszántságról és bölcs előrelátásról tanúságot téve zongorát vettek a kristálytiszta hangú, néhány évtized múlva díjakkal elhalmozott énekesnőnek. Ahhoz azonban, hogy zongorakísérettel csendülhessen fel a hangja, komoly áldozathozatalra volt szükség, amit a nagymamája és az édesanyja, Nagy Ilona hozta meg.

Éltek a környéken olyan gazdagok, akik képesek és hajlandók voltak igen komoly összeget kölcsönadni a Tokody családnak. Ilona nagymamája így szedte össze a zongora megvásárlásához szükséges pénzt. A família nem volt elég tehetős ahhoz, hogy az adósságot pénzben törlessze, így a nagymama és édesanyja hosszú éveken át eljárt a hitelezőkhöz napszámba, és kemény munkával egyenlítették ki a zongora árát. Tokody Ilona így kapott példamutatást arra, hogy milyen az igazi anyai-nagyanyai szeretet és elszántság.

Mindennek meglett az eredménye. 1971-ben beiratkozhatott a Zeneakadémiára, majd a következő évben megnyerte a Kodály-énekversenyt. Hamarosan pedig kezdetét vette egy egészen elképesztően sikeres pályafutás.
 
A legnagyobbak méltó társa

Az európai énekversenyek szervezői gyorsan megismerték Tokody Ilona nevét. Fényes győzelmet aratott Genfben, Pozsonyban és Budapesten is. Felfigyeltek rá a leghíresebb európai operatársulatok vezetői is. A hazai elismerést jól jelezte, hogy 1976-ban debütálhatott az Operaház színpadán. A nagyvilág meghódítása pedig Bécsben kezdődött, ahol az állami operaház állandó vendégművésze lett. 

Plácido Domingo ugyanolyan szívesen dolgozott vele, mint José Carreras. Emberi nagyságát jól mutatja, hogy a siker nem szállt a fejébe. Meg tudta őrizni fiatalos nyitottságát, frissességét és sosem felejtette el a tanyasi kislány családjának hősies küzdelmét. Közben eljutott Amerikába is, New Yorkban a Metropolitanben állhatott színpadra. A világhírű spanyol bariton, Juan Pons közös koncertet adott Tokody Ilonával Magyarországon, majd együtt indultak a világ nagy előadótermeit sorra vevő, igazi zenei ínyencségnek számító koncertkörútra. Tokody Ilona fellépett Mozart, Puccini, Monteverdi, Verdi, Csajkovszkij, Bizet és természetesen Erkel Ferenc műveiben. A Bánk bánban Melinda szerepében nyűgözte le a hallgatóságot.
 
Elismert művészünk

A Liszt Ferenc-díjat 1980-ban kapta, majd öt évvel később Kossuth-díjjal méltatták tehetségét és a magyar kultúra szolgálatában tett erőfeszítéseit. 1994-ben kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 1996-ban pedig a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. 2018 óta a Hegyvidék díszpolgára. Amikor átvette a díjat, fontosnak tartotta elmondani, hogy a Hegyvidéken lakó emberek közösségét is egy nagy családnak tartja.

Ajánló
Ajánló
A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A Városmajor utca 54-es számú ház falán márványtábla hirdeti több nagyszerű hegyvidéki...

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...