Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-01

A Hegyvidék amazonja – Nagy Tímea, kétszeres olimpia bajnok párbajtőrvívó

A Hegyvidék amazonja – Nagy Tímea, kétszeres olimpia bajnok párbajtőrvívó

Kerületünk díszpolgárát, az olimpiai bajnok Nagy Tímeát a szerelem indította el a siker felé vezető úton. Olyan életet élt, ami nem csupán a sportolók új nemzedékei számára jelenthet példát, de tanulsággal szolgálhat mindenki számára, aki tudni szeretné, hogyan lehet a csillogó karriert összhangba hozni a családi boldogsággal. 


2006-ban nem csak a hazai sportsajtó számolt be arról, hogy a Hegyvidékhez ezer szállal kötődő Nagy Tímea lett hazánk legjobb női sportolója, a párbajtőr és a vívás rajongói világszerte felkapták a fejüket, hiszen ők is jól ismerték a nagyszerű magyar sportoló nevét. Ugyanabban az évben egy meghitt hangulatú ünnepségre került sor kerületünkben. Amikor Nagy Tímea megkapta a Hegyvidék díszpolgára címet, a felszólalók nem csupán egy nagyszerű sportolót méltattak. Kerületünk lakói azért is tisztelettel hajtottak fejet előtte, mert lenyűgözte őket a háromgyerekes családanya emberi teljesítménye.
 
Lajhárból szupersztár

Nagy Tímea tízévesen döntötte el, hogy sportolni fog. Nem az eszére, hanem a szívére hallgatott. Szerelmes lett, és a fiú, aki tetszett neki, a Vasasban vívott. A kis Tímea azt gondolta, úgy kerülhetne legközelebb kiválasztottjához, ha maga is kardot vesz a kezébe, és elkezd vívni. A fiú azonban nemsokára abbahagyta a sportolást. Tímea ekkorra már megszerette ezt a különös világot, és úgy döntött, hogy folytatja az edzéseket. 

Nem volt könnyű dolga, és az első évek során az edzői cseppet sem kedvelték. A későbbi kétszeres olimpia bajnokot csak egy langaléta lánynak tartották, aki ráadásul lassú is. A többiektől a lajhár gúnynevet kapta. Óriási akaraterőre és kitartásra volt szüksége ahhoz, hogy ne tegye le a fegyvert, hanem folytassa azt, amibe belevágott. 

Ma már elmondhatjuk, egész Magyarország hálás lehet azért, hogy Tímea ennyire elszánt volt. Bár bántotta, hogy nem küldik versenyekre, közben rájött egy fontos dologra. Egyre többet edzett, mert észrevette, hogy így jobb lesz a többieknél. Meg akarta mutatni a gúnyolódóknak, hogy igenis képes győzni. A lassúságát azzal ellensúlyozta, hogy kifinomította a technikáját, így mindig pontosak lettek a találatai. Ekkor már senki nem nevetett a háta mögött.

Edzői is észrevették, hogy a magas lány milyen ügyesen használja ki a helyzeteket. Eljött az ideje annak, hogy versenyeken is bizonyítsa a tudását. 
 
Felfigyel a nagyvilág

A Vasas versenyzőjeként 1988-ban bekerült a felnőtt válogatott keretbe. A tőrcsapat tagjaként ezüstérmet szerzett az IBV-n. Egy évvel később egyéniben második lett. Egyre több alkalommal állhatott dobogóra, és hamarosan az egyik legtehetségesebb hazai párbajtőrözőnek tartották.
Eredményesen szerepelt a világbajnokságokon is. Csapatban 1992-ben, 1993-ban, 1995-ben, 1997-ben és 1999-ben is aranyérmet szerzett. Pályafutása első csúcspontja a következő esztendőben várt rá. 2000-ben a Sydney-ben megtartott olimpián aranyérmes lett.

Ráadásul négy évvel később, Athénban meg tudta ismételni ezt a sikert. A magyar olimpikonok eskütételén a hazai sportolók nevében ő mondta el az eskü szövegét. Kétszeres olimpiai bajnoki címével rendkívül előkelő társaságba került. A hazai vívók közül ez korábban csak Elek Ilonának, Kárpáti Rudolfnak és Fuchs Jenőnek sikerült. 
 
Példamutató családanya

Nagy Tímeának három gyermeke van, Csenge, Luca és Csanád. Annak dacára, hogy remekül megállta a helyét a világversenyeken és rengeteget edzett, mindig jutott ideje a gyerekekre, a családra. A 90-es évek végén logopédusként egy óvodában dolgozott. 1998-ban Csenge születése miatt kihagyott néhány versenyt, de mivel mindenki azt kérte, hogy folytassa a sportolást, ezért a visszatérés mellett döntött, keményen edzett, és hamarosan újra sikerrel szerepelt a versenyeken. Közben nagyon sokat figyelt a kislányára, még az edzőtáborokba is elvitte magával.

Az athéni olimpiára úgy sikerült felkészülnie, hogy otthon már két gyermeket nevelt, mert megszületett Luca is. Az aranyérmet követően nem kellett sokat várnia az újabb gyermekáldásra. Csanád, hasonlóan a két nővéréhez, maga is rendszeresen sportol. Tizenéves korukban a vízilabda volt a kedvencük. Anyukájuknak akkor sem kellett elszakadni tőlük, amikor a gyerekek a vízben edzettek, mert akkor már a Hajós Alfréd uszodában dolgozott az intézmény vezetőjeként.
 
Tanulás és elismerés

Egészen 2012-ig aktívan sportolt, és a testmozgásról azóta sem mondott le, ám ma már más ütemet diktál magának. Rendkívül fontosnak tartja a tanulást is. Elvégezte a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolát, és a Testnevelési Egyetemen is diplomát szerzett. Bekapcsolódott a hazai sportszervezetek életébe is. 2015-ben az a megtiszteltetés érte, hogy beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökségébe.

2007-ben lett a Hegyvidék díszpolgára. A sportolás során szerzett érmei mellett számos kitüntetést is kitűzhetne magára: 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, amit négy évvel később a középkereszt követett. Számos alkalommal választották meg az év sportolójának. Miközben egymásután érte el világraszóló sikereit, odafigyelt a gyermekei nevelésére, a családra, és egyenességével, tántorítatlan nyugalmával követendő példát mutatott mindenkinek.

Ajánló
Ajánló
Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

A múlt században majdnem egy emberöltőn át élt a kerületünkben egy tehetséges színész, a Nemzeti...