Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-05

A gyógyító zeneszerző – 80 éve született Vukán György

A gyógyító zeneszerző – 80 éve született Vukán György

Csodálatos zene csendült fel 2012-ben a MOM Kulturális Központ kupolatermében. A Hegyvidéki Önkormányzattól ekkor vette át a XII. kerületi díszpolgári cím kitüntetést a Kossuth-, Balázs Béla- és Erkel Ferenc-díjas világhírű zeneszerző és zongoraművész. Vukán Györgyről azonban érdemes azt is tudni, hogy nemcsak a zeneművészet kiemelkedő alakja volt, de kiváló orvos és a betegek érdekeit mindig szem előtt tartó feltaláló is. 


A bensőséges hangulatú ünnepség különlegesen alakult, mivel a jelenlévő vendégek meghallgathatták az új hegyvidéki díszpolgár lenyűgöző virtuozitását és zenei tudását. Régi barátjával, Szakcsi Lakatos Bélával zenélve kápráztatta el a közönségét. A helyszínen volt valaki, aki korábban egyszer már lehetett ilyesminek a szemtanúja: Juhász Előd a múlt század népszerű televíziós személyiségei közé tartozott. Elmesélte, hogy a Zenebutik című tévéműsor egyik legemlékezetesebb részét akkor láthatták a nézők, amikor abban Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla szerepelt. Két zongorán játszottak, mégpedig úgy, hogy a stúdió közönsége dobta fel nekik a zenei témákat.

Vukán György azonban nem csupán szórakoztató zenével foglalkozott, a hazai zenetudomány egyik legsokoldalúbb és igen nagy hatású képviselőjének is számított. Virtuóz módon játszott a zongorán, és évtizedeken keresztül meghatározó személyiségként állt a fiatal jazz-zenészek egymást követő nemzedékei mellett. Először 1969-ben járt a Hegyvidéken. Nagyon megtetszett neki a környék, és elhatározta, hogy itt lesz az új otthona. A díszpolgári cím átadási ünnepségén elmondta, hogy az ember idehaza, a szűkebb pátriájában is lehet boldog. Tartalmas élete során két nagy szerelme volt: a muzsika és a gyógyítás. 
 
Egy győzelemmel kezdődött

A Kossuth-díjas zeneszerző nyolcvan évvel ezelőtt született. Gyermekkorát Kőszegen töltötte, és 1959-ben Szombathelyen, a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. A környezete már egész korán felfigyelt kiemelkedő tehetségére. Tizennégy éves korában olyan magas szinten zongorázott, hogy megnyíltak előtte a Zeneakadémia kapui. Pályafutása egy zongoraverseny megnyerésével kezdődött.

Egyformán otthonosan mozgott a jazz és a zongoraművészet területén is, a színpadon állva pedig szólistaként és együttesek tagjaként is remekül megállta a helyét. 1957-ben Helikon-, majd öt évvel később Chopin-díjat kapott. Bár szenvedélyesen szerette a muzsikálást, legalább ugyanennyire fontosnak tartotta, hogy segítsen a rászorulóknak, a betegeknek. Nem csupán zeneművészetet tanult, de beiratkozott a Budapesti Orvostudományi Egyetemre. 1964-ben ott is diplomát szerzett, mégpedig a Fogorvosi Karon.

Példamutató módon sikerült összeegyeztetnie zenészi pályafutását az orvosi szolgálattal. Kezdetben Szombathelyen praktizált, majd Budapesten, a Honvéd Kórházban fogadta a betegeket. Közben az erejéből arra is tellett, hogy tizenöt éven át a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanítson jazzt.
 
Az alkotás bűvöletében

Miközben gyógyított és tanított, igyekezett minél több koncertet adni. Mások talán hatalmas tehernek tekintették volna, hogy egyszerre ilyen sok dologgal foglalkozzanak – mégpedig magas szinten –, ám Vukán Györgynek éppen az alkotótevékenység adott hatalmas erőt. A nyolcvanas években már jól ismerte a nevét az egész világ. Nemcsak Európában koncertezett, de hosszú hónapokat töltött az USA-ban, és fellépett Japánban is.

A turnék során számos világhírű zenésszel barátkozott meg. Együtt lépett fel Duke Ellingtonnal, Philly Joe Jonesszal, Clifford Jordannel, Linda Hopkinsszal és Frank Fosterrel. Örömmel szerepelt itthon magyar művészek oldalán. A közönséget újra és újra lenyűgözte, amikor régi barátaival koncertezett. 1985-ben megalapította a Creative Art együttest, amelyik később trióként működött tovább. Számtalan sikeres fellépése közül kiemelkedik az 1996-os hollandiai szereplése, amikor a Liszt Ferenc kamarazenekar társaságában Chopin-átiratokat adott elő. Ez a fellépése kiérdemelte az év koncertje címet.
 
A gyógyítás útján

Az Egyesült Államokban járva különleges élményben lehetett része. Személyesen is találkozhatott a Nobel-díjas Szent-Györgyi Alberttel, a C-vitamin feltalálójával. Lenyűgözte a nagy tudós személyisége és szerénysége. A beszélgetésük során gyorsan kiderült, hogy Vukán György maga is feltaláló.

Fogorvosként többször tapasztalta, hogy a szájüregbe ültetett ötvözetek vagy fémek ártanak a betegnek. Azzal próbálta meg „orvosolni” ezt a problémát, hogy kifejlesztette a DentMetAct mérőműszert. Ez a készülék megmutatja. hogy egy adott beültetés esetén káros hatást vált-e ki a felhasználni kívánt anyag a páciens szervezetében. Az eljárás a gyógyítás sok területén felhasználható, nem csak a fogászatban.

Ahogy teltek az évtizedek, vezető orvosként folyamatosan követte a szakma változásait. Nem minden tetszett neki abból, amit látott. Úgy vélte, a beteg és a gyógyító folyamatosan eltávolodott egymástól, az egészségügy pedig elanyagiasodott. Elengedhetetlennek tartotta, hogy a fiatal orvosokat erős hivatástudatra és a gyógyítás szeretetére neveljék. Felfigyelt arra is, hogy milyen betegségek jelentek meg a modern világban. Úgy vélte, az allergia egyre nagyobb problémát jelent, és tömeges jelentkezésének az oka ugyanúgy visszavezethető a rossz immunrendszerre, mint a megrendült pszichés állapotra. Ez utóbbi megerősítésében a zene is komoly szerepet játszhat.

A lemezeit nagy becsben tartják a gyűjtők. A koncertjeiről készült filmfelvételek igazi csemegének számítanak a zenebarátok számára. 1978-ban Balázs Béla-, 1990-ben Erkel Ferenc-, 2012-ben pedig Kossuth-díjat kapott, és kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is. A virtuóz zongoraművész szintén 2012-ben lett szeretett otthona, a Hegyvidék díszpolgára.A népszerű gyógyító és művész 2013-ban hunyt el. A Határőr út 19/b falán márványtábla jelzi, hogy 1969 után abban a házban élt Vukán György.

Ajánló
Ajánló
Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

A múlt században majdnem egy emberöltőn át élt a kerületünkben egy tehetséges színész, a Nemzeti...