Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-13

A legnépszerűbb Bánk bán – Simándy József, kerületünk díszpolgára

A legnépszerűbb Bánk bán – Simándy József, kerületünk díszpolgára

Vannak dalok, amelyeket szinte minden magyar kívülről tud, és dúdol, ha felcsendül az ismerős dallam. Ezek közé tartozik Erkel Ferenc áriája, a Hazám, hazám is. Sok nagyszerű operaénekes adta már elő, ám e dallam mégis összefonódott kerületünk díszpolgárával, Simándy Józseffel.


A múlt század második felében a Mártonhegyi út környékén sétálók gyakran találkozhattak jókedvű művészekkel, például a színházból vagy éppen az Operából ismert hírességekkel. Ennek az volt az oka, hogy itt lakott közöttünk Simándy József operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Az ország legcsodálatosabb hangú tenoristája nemcsak a színpadon szerepelt, de jól ismerték a rádióhallgatók is. Határozott fellépése, remek kiállása és lenyűgöző hangja alkalmassá tette arra, hőstenorként álljon a koncerttermek és a legrangosabb európai operaházak közönsége elé.

Ráadásul belopta magát a gyermekek szívébe is. Az általános iskolák egymást követő évfolyamai Simándy József tolmácsolásában ismerkedtek meg Erkel Ferenc háromfelvonásos operájával, a Bánk bánnal, és tőle hallották először e mű leghíresebb áriáját, a Hazám, hazámat. 
 
Nagyszerű életpálya

Simándy József 1916-ban született Kistarcsán, a Vasgyár lakótelepén. Barátai és tanárai már korán felfigyeltek arra, hogy milyen szépen csengő, természetes hangja van. Húsz éven keresztül azonban nem volt lehetősége arra, hogy megmutassa, mi rejlik benne. Iskolába járt, majd alkoholista apja árnyékában kénytelen volt munkába állni. Kitanulta az autószerelést, és csak saját magának meg a barátainak énekelt, amikor jó volt a kedve. 1939-ig dolgozott autószerelőként.

Ekkoribban már egyre erősebben motoszkált benne a vágy, hogy valamit tegyen a tehetsége kibontakoztatása érdekében. Úgy döntött, hogy képezni fogja magát. Először egy magániskolába járt, majd 1943-ban már a Zeneakadémián csiszolhatta a tudását. A mestere ott dr. Székelyhidi Ferenc operaénekes volt. A jóképű és magabiztos fiatalember gyorsan meghódította a színházi világot. Ahhoz azonban, hogy igazából beindulhasson a pályafutása, szükség volt egy új világ eljövetelére. 
 
A dicsőség útján

Simándy József a második világháború idején az Operaház kórusában énekelt. 1946-ig kellett várnia, hogy immár a színpad kellős közepén állva, operaénekesként is bebizonyíthassa a nagyközönségnek, milyen csodálatos a hangja. Don José szerepét bízták rá Georges Bizet francia zeneszerző világhírű darabjában, a Carmenben. Előadásában először a Szegedi Nemzeti Színház közönsége gyönyörködhetett. A következő harminc évben még jó néhány alkalommal szerepelt a szegedi közönség előtt, ugyanakkor ezer szál fűzte Budapesthez is, hiszen 1947-től az Operaház magánénekese volt.

A nevét és a hangját nemsokára nemcsak itthon, de Európa jelentős zenei központjaiban is jól ismerték. 1956-ban lett Münchenben a világhírű Staastoper magánénekese. Sikerült beilleszkednie a háború utáni új világba. Elismerték a tehetségét, és lehetővé tették, hogy a legrangosabb darabokban szerepeljen. Fellépet Mozart, Verdi, Puccini vagy éppen Mascagni legismertebb darabjaiban.

A nagyoperák mellett azzal is elbűvölte a közönségét, ahogy előadta Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának, Beethoven IX. szimfóniájának vagy Verdi Requiemjének tenorszólamait. Az ötvenes években már a legnagyobb hazai sztárok közé tartozott. A zenebarátok örömmel értesültek arról, hogy 1953-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 

Sikeres művészként házasodott meg. A felesége, Hegedűs Judit is otthonosan mozgott a színházak világában: jól ismert balettművész volt. Három gyermekük született. 1963-ban költöztek a Mártonhegyi útra. A környékbeliek tanúi lehettek Simándy Judit, Katalin és Péter felcseperedésének. A kerületi általános iskolákban már hanglemezről csendült fel az apjuk tolmácsolásában a Bánk bánból a Hazám, hazám.

A színpadon számos hős alakját öltötte magára. Ő volt Erik Wagner A bolygó hollandijában, Tamino Mozart A varázsfuvolájában, a címszereplő Erkel Hunyadi Lászlójában, Verdi Otellójában, Wagner Lohengrinjében, valamint a Don Carlosban. Ifjabb Johann Strauss Cigánybárójában ő alakította Homonnai Péter grófot, az Aidában pedig Radamest.
 
Tisztelet és elismerés

1955-ben igazi újdonságot jelentett, hogy operaénekes létére prózai szerepet kapott a Hatvani diákjai című daljátékában. Korábban az volt a gyakorlat, hogy a rádióban a zenés darabokban két színész játszik egy-egy adott szerepet. Másnak jutnak az énekes és másnak a prózai részek. Simándy azonban könnyedén elő tudta adni ezt is, azt is. A Kossuth-díjat 1962-ben az érdemes művész elismerés követte, majd megkapta a kiváló művész címet is.

1978-tól kezdve már nemcsak énekelt, de tanított is, mégpedig a Zeneakadémián. Pályafutása a kilencvenes években is töretlenül folytatódott. 1996-ban életművét a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével méltatták. Ugyanebben az évben örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában. Élete utolsó évtizedében sok időt töltött Balatongyörökön. Nem csupán nyaralt, saját szőlőjében szorgalmasan dolgozott.

Rajongói egészen különleges, szívhez szóló ajándékkal emlékeztek meg a mester nyolcvanadik születésnapjáról. A Magyar Állami Operaház átengedett neki egy hatalmas eszmei értékű zenei ereklyét: odaadták neki azt a Bánk bán-jelmezt, amelyben jó néhányszor alkalommal bűvölte el a lelkes közönséget. 1997-ben hunyt el. A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. 2015-ben posztumusz lett a Hegyvidék díszpolgára. 

Emlékét nem csupán a Mártonhegyi úti emléktábla őrzi, de a nevét viselő baráti társaság, művészeti alapítvány, énekverseny és számos szobor az ország azon részein, ahol megfordult, és csodálatos hangjával lenyűgözte a közönségét.

Ajánló
Ajánló
Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

A múlt században majdnem egy emberöltőn át élt a kerületünkben egy tehetséges színész, a Nemzeti...