Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-18

Csillogás, kacagás, elegáns hölgyek – az első budai jégpálya

Csillogás, kacagás, elegáns hölgyek – az első budai jégpálya

A korcsolyázás mind a mai napig népszerű sport és vidám perceket ígérő szabadidős tevékenység. Budapesten is számos helyen hódolhatunk a jégen siklás örömeinek. A közeli jégpályák ugyanúgy jókedvű hegyvidéki polgárokkal vannak tele, mint a boldog békeidőkben, amikor egy kőhajtásnyira tőlünk a közreműködésükkel létrejött Buda első korcsolyapályája. 

Az elmúlt évek során az időjárás gyakran megtréfálta a téli sportok szerelmeseit. Előfordult, hogy még a Normafa lejtőit is csak rövid időre borította hó, és nem volt egyszerű dolga annak sem, aki korcsolyát akart kötni a lábára.  A 20. század hajnalán más volt a helyzet; akkoriban még tél volt a tél, és november derekától február végéig bizony sok dolga akadt a hólapátnak. A boldog békeidőkben a fővárosi polgárok több helyen is korcsolyázhattak, a sportág pedig nagy népszerűségnek örvendett.
 
Ma már talán meglepő hallani, de 1895 táján Budapest számított a korcsolyázás európai fellegvárának. Az itteni korcsolyázóegyletnek kétszer annyi tagja volt, mint az utána következő legnagyobbaknak, a párizsinak, a bécsinek vagy a berlininek. A sport iránt rajongók éppen ezért messze földről elzarándokoltak a Duna partjára, mert nálunk szinte fejedelmi körülmények között hódolhattak egészséges szenvedélyüknek.

Nem új keletű dolog, hogy Buda és Pest között igen régóta tart a nemes vetélkedés. A főváros mindkét fele igyekszik kitenni magáért, és arra törekszik, hogy gondozott parkjainak, gyönyörű magán- és középületeinek fényével túlragyogja a vetélytársát. A 19. század utolsó évtizedében igaz volt ez a korcsolyázásra is. Külföldi vendégeink elsősorban a városligeti nagy jégpályáról s az ott magasodó, fényárban úszó palotáról hallottak, amikor megérkeztek. Ha viszont nyitott szemmel jártak a magyar fővárosban, gyorsan kiderült, hogy működik itt még egy, minden igénynek megfelelő korcsolyaközpont is. A budai oldal első komoly, európai színvonalú jégpályáját a zugligeti villamossal lehetett a legegyszerűbben megközelíteni. A hegyvidéki polgárok között is népszerű sportközpont telente Buda egyik legkedveltebb központjává vált.
 
Sportemberek közössége

Kereken százötven évvel ezelőtt fontos eseményre került sor a hegyvidéki erdők árnyékában. A kirándulás és a túrázás már addig is aktív emberek sokaságát vonzotta a mai XII. kerület területére, ám két férfi, Szidanits Ferenc „tornatanító” és Zakay Géza hivatalnok úgy vélte, eljött az ideje annak, hogy szervezett kereteket adjanak a testedzésnek. Kezdeményezésükre jött létre a Budai Torna Egylet. A tagság által választható sportágak skálája gyorsan bővült, a vívás és az atlétika mellett hamarosan teniszezni, úszni és asztaliteniszezni is lehetett. 

A Hegyvidéken Demény Károly és az itteni sportélet fellendítésében oly nagyszerepet játszó Bély Mihály tette népszerűvé a téli sportágakat. Mivel a környékbeli hegyek nagyszerű meredek és lankásabb leejtőkkel várták a sportolókat, így először a síelés lett kedvelt időtöltés, amit a korcsolyázás követett. Ekkoriban a fővárosban egyedül a Városligetben lehetett világszínvonalú körülmények között korcsolyázni. A budai polgárok azonban szerették volna, hogy gyermekeiknek és a korcsolyázást kedvelő szép hölgyeiknek ne kelljen olyan messzire menni, hanem otthonuk közvetlen közelében is rendelkezésre álljon egy elegáns pálya.
 
Elegáns és vidám hely 

Az évtizedek során a sportegyesület neve megváltozott. Megnőtt a taglétszáma, és a 20. század hajnalán immár Budapesti Budai Torna Egylet néven várta a közeli kerületek és a külvárosok sportbarátait. Az egyesület szeretett volna egy könnyen megközelíthető, széltől védett helyen saját korcsolyapályát kialakítani. A zugligeti villamosvasút vonala mellett, a mai Széll Kálmán téren találták meg a megfelelő helyet. Az egykori téglát gyártó telep nyáron a tenisznek és a szertornának adott helyet, majd a zord idő beálltával itt működött egész Buda legelső és legszebb jégpályája. A nevesebb vendégek közé tartozott maga Széll Kálmán is, aki az unokáját hozta el egy kis sportolásra, de számos arisztokrata hölgy is tiszteletét tette itt a hűvös téli estéken.

A hideg miatt persze senkinek sem kellett aggódnia, mivel a vendégek egy kisebb palotában tudtak átöltözni. Az épület eredetileg a Millenáris kiállítás egyik pavilonja volt, a sörfőzők állították ki benne míves termékeiket. Elég tágas volt ahhoz, hogy a ruhatár mellett jusson benne hely jókora társalgónak, melegedőszobának és büfének.

Az természetesen szóba sem jöhetett, hogy a hölgyek és az urak közös öltözőben vegyék fel a korcsolyájukat. Erre a célra két külön helyiséget alakítottak ki. Mindenki odafigyelt a megfelelően „decens” megjelenésre. A hölgyek szoknyát vagy térd alá érő ruhát viseltek, frizurájukat pedig kalap, esetleg prémes sapka óvta meg a hótól. Gyorsan népszerűvé váltak a különféle márkás korcsolyák is. A hölgyek között azok voltak a legnépszerűbbek, amelyekről azt állították, hogy azokat viselve akár táncra is lehet perdülni a jégen.

A gyönyörűen megvilágított pályán ugyanis dallamos zene várta a kikapcsolódni vágyókat. A jégen tovasikló elegáns kisasszonyaikat és a gavallérjaikat a budapesti helyőrség zenekara örvendeztette meg népszerű dallamokkal, vérpezsdítő keringőkkel. 

A hegyvidéki polgároknak manapság sem kell messzire menniük, mert a régi pálya helyett ma már az új Budai Jégpályát vehetik igénybe a Széna téren, ha télen ugyanolyan kellemes körülmények között akarnak korcsolyázni, mint a boldog békeidőkben.

Ajánló
Ajánló
A magyar kártya titkai – amiről a makk 7-es mesél

A magyar kártya titkai – amiről a makk 7-es mesél

A Kiss János altábornagy utcában sétálva könnyen a szemükbe ötlik a Makk Hetes vendéglő...

A Hegyvidék legöregebb háza

A Hegyvidék legöregebb háza

A budai erdők mélyén többé-kevésbé még mindig áll egy 18. századi majorsági épület,...

Elhozta nekünk Sába királynőjét – a nagyszerű Goldmark Károly

Elhozta nekünk Sába királynőjét – a nagyszerű Goldmark Károly

Nem messze a Déli pályaudvartól, a Kissvábhegy aljában egy hangulatos utcácskában...