Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-16

Elhozta nekünk Sába királynőjét – a nagyszerű Goldmark Károly

Elhozta nekünk Sába királynőjét – a nagyszerű Goldmark Károly

Nem messze a Déli pályaudvartól, a Kissvábhegy aljában egy hangulatos utcácskában sétálhatunk végig, amelyet Goldmark Károlyról, a nagyszerű zeneszerző, hegedűművész és zenepedagógusról neveztek el. A keszthelyi születésű muzsikus sikeres pályát futott be az Osztrák–Magyar Monarchiában. Nevére ma mindenekelőtt operái, szimfonikus művei és zongoradarabjai miatt emlékezünk.

Amikor idősebb Goldmark Károlynak fia született Keszthelyen, még nem is sejthette, hogy gyermeke a születésének százötvenedik évfordulóján emléktáblát kap a magyar fővárosban, még pedig itt nálunk, a XII. kerületben.
 
Az apa Pápán vette feleségül az ottani zsinagóga kántorának lányát. Keszthelyre költöztek, és a leendő híres zeneszerző már ott, a Balaton partján született meg. A kisfiú sokáig nem járhatott iskolába, hanem dolgozni küldték. A családja véletlenül fedezte fel, hogy ösztönösen vonzódik a muzsika iránt.

A bátyja, József Bécsben tanult. Ő is keményen dolgozott, és igyekezett segíteni a testvérein. Elintézte, hogy Károly hegedülni tanulhasson. A művészetek kapuja végül akkor nyílt meg előtte, amikor beíratták a soproni zeneiskolába. A tanárai egyből felfigyeltek arra, hogy ez a kamasz milyen elképesztően tehetséges. József pedig megértette, hogy Károly fejlődése szempontjából mennyire fontos a legjobb mesterek útmutatása. Éppen ezért elhozta magához a császárvárosba, és a híres hegedűművész, Leopold Jansa gondjaira bízta. Károly nagyon élvezte a tanulást, és rohamosan fejlődött a zenei tudása. Később azonban a bátyja már nem tudta anyagilag támogatni, ezért kénytelen volt munkát vállalni.
 
A forradalom árnyékában

Nemsokára visszatért Magyarországra, hogy felkészülhessen a vizsgáira. Az 1848-as forradalom küszöbén már a bécsi konzervatórium diákja volt. Feltárult előtte a legnagyobb zeneszerzők munkássága, ekkor ismerkedett meg Schubert, Mendelssohn és Beethoven műveivel.

Eltérően az öccsétől, Józsefet nagyon érdekelte a politika. Bécsben március 13-án robbant ki a forradalom. Károly megdöbbenve tapasztalta a változásokat, a bátyja viszont a küzdelmet választotta, és szónokként a harcra buzdította a forradalmárokat. Károly itthon úgy döntött, hogy önként beáll a honvédseregbe, és fegyverrel védi meg a magyar forradalmat.

Rövid katonai szolgálata után Károly hazatért, és Sopronban vállalt munkát a színház zenekarában. Rádöbbent arra, hogy meg kell tanulnia zongorázni, mert különben sosem lesz belőle híres zeneszerző. Amikor hírét vették, hogy a honvédseregek felszabadították Budát (erről és a Hegyvidéken állomásozó csapatok küzdelméről a Hegylakó magazin májusi számában fogunk írni), a soproni zenészek nagyszabású ünnepi koncertet adtak. Ezen ismerkedett meg Schmidt János evangélikus kanonokkal és a kiváló zenész lányával.

Miután Győrt elfoglalták az osztrákok, Károly is fogságba került. A szabadságharc bukását követően ismét nehéz idők vártak a tehetséges, fiatal muzsikusra. Budán próbálta újrakezdeni zenei karrierjét. Pályafutása szempontjából ez az időszak azért volt fontos, mert megismerhette számos, jelentős operaszerző, például Bellini, Donizetti, Rossini és Verdi munkásságát. Hamarosan már nemcsak saját magát kellett eltartania, de a szüleit is, mivel a magyar szabadságharcot támogató apját kirúgták a munkahelyéről.

A sorsa akkor fordult jobbra, amikor a Bettelheim család felfogadta zongoratanárnak. Ifjú tanítványával még egy közös koncertet is adott. 1857-ben a család támogatásával sor kerülhetett Goldmark első szerzői hangversenyére. Nem volt túl sikeres, ezért meghozott egy fontos döntést: elégette valamennyi korábbi művét, és új életet kezdett. Bécsből visszatért Magyarországra.
 
A sikeres zeneszerző

Ezekben az években nagyon sokat fejlődött. Elmélyítette zenei tudását és általános műveltségét. Most már nemcsak a közönségnek, de a kritikusoknak is tetszettek a művei. Goldmark felfedezte Wagner munkásságát. Ernst Mach professzor ismertette meg a hindu költészettel, ami elvezetett ahhoz, hogy Goldmark indiai témájú hangversenynyitányt írt. Három évvel később a Bécsi Filharmonikusok mutatták be az indiai kultúra előtt fejet hajtó Sakuntala hangversenynyitányt. Goldmark bekerült a legismertebb európai kortárs zenészek közé.

A szerencsés véletlennek köszönhette, hogy felfigyelt következő izgalmas témájára. Egykori tanítványára, Bettelheim Karolinra azt mondták, olyan szép, mint Sába királynője. Goldmark úgy döntött, hogy operát ír erről a legendás uralkodónőről. Az opera csupán lassan készült el, mivel Károly figyelmét évekre lekötötte forradalmár bátyjának pere. Azt akarta, hogy egykori támogatóját teljesen felmentse a bíróság.

A bécsi operaház nagyszabású jótékonysági koncertet szervezett, amelyen bemutatták a Sába királynője bevonulási indulóját is. A zene nagyon tetszett Liszt Ferencnek, aki attól kezdve támogatta Goldmarkot. A darab bécsi bemutatója 1875-ben kirobbanó sikert aratott, a budapesti premierre 1876-ban került sor. Goldmark műve gyorsan meghódította a világot, szinte valamennyi európai fővárosban bemutatták. A küzdelmes életű zeneszerző most már jogosan tekinthette magát a korszak egyik legnépszerűbb alkotójának, a zenei siker pedig meghozta az anyagi jólétet is. Ekkor tudta meg, hogy van egy tizennégy éves lánya. Boldogan a nevére íratta a gyermeket, és gondoskodott a taníttatásáról. Szilágyi Dezső belügyminiszter pedig gondoskodott arról, hogy a gyermeket az apja törvényes leszármazottjának tekintsék.
 
A mester élete utolsó éveit Bécsben, Budapesten és az Adria partján töltötte. Nyolcvanadik születésnapján világszerte megemlékeztek a munkásságáról. Hazaszeretetéről 1914-ben tett tanúbizonyságot, amikor kirobbant a világháború.

A következő évben szörnyű hírt kapott, szeretett unokája önként jelentkezett katonai szolgálatra, és elesett a fronton. A veszteség annyira megviselte, hogy már nem akart tovább élni. Nem sokkal később csendben távozott az élők sorából.

Emlékét 1980 óta őrzi tábla a Goldmark Károly utcában.

Ajánló
Ajánló
Egy bátor, de csendes hős – Kövecses Béla operaénekes

Egy bátor, de csendes hős – Kövecses Béla operaénekes

Nemrég egy borongós napon zenebarátok és operarajongók gyülekeztek a Böszörményi úton....

Ma is áll a híres Golf Szálló

Ma is áll a híres Golf Szálló

A Svábhegyen az 1930-as években jelentősen fellendült a turizmus, melynek következtében...

A magyar táj őrizője – Kovács Gergelyné, a Hegyvidék díszpolgára

A magyar táj őrizője – Kovács Gergelyné, a Hegyvidék díszpolgára

Kovács Gergelyné nevét jól ismerik a kultúra történetével, a néprajzzal, a...