Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-03-22

Mesélő márványtáblák – velünk él a történelem

Mesélő márványtáblák – velünk él a történelem

Kerületünk utcáit járva számos helyen láthatunk emléktáblákat a házak falán. Vajon kiknek állítanak emléket? Mire tanítanak minket azok a hírességek, akik egykor a szomszédságunkban éltek és dolgoztak?

A kerület történelméért rajongó hegyvidéki polgárok többször is megpróbálták felmérni, hány egykori nagyság, a munkássága, az élete vagy éppen példamutatása miatt jogosan nagy hírnévvel büszkélkedő művész, sportoló, hazafi, államférfi vagy tudós élt szűkebb környezetünkben. A végeredmény minden esetben lenyűgözte a múlt szerelmeseit.
 
Megismételhetetlen sorsok 
 
Áldozatos munkájuknak hála, ma már tudjuk, hogy az elmúlt néhány évszázad során rengeteg kiemelkedő személyiségnek adott otthont, vagy éppen munkahelyet a XII. kerület. A hegyvidéki házak és közintézmények falait több mint 150 emléktábla díszíti! 
Egyetlen cikkben nem is lehet összefoglalni azt a sok nagyszerű embert, akik egykor itt éltek és alkottak. Most csak felkelteni szeretnénk az ön figyelmét és érdeklődését a falainkat ékesítő márvány- és bronztáblák iránt. Ha jártában-keltében felfedez egyet, álljon meg egy pillanatra, és a hétköznapok rohanásából egy időre kilépve nézze meg, hogy a múlt homályából ki szólítja meg önt.
 
Páratlan életművek
Kerületünk főutcáján, a Böszörményi úton megtaláljuk Sztojanovits Adrienne énekesnő, énektanár; Kádárné Csák Ibolya atléta, olimpiai bajnok magasugró; Szerdahelyi János tanár, dalköltő, valamint a Kossuth-díjas író, újságíró Kodolányi János tábláját. A Márvány utcában a nyilasok által meggyilkolt római katolikus pap, tábori lelkész, Kálló Ferenc, Ordass Lajos evangélikus püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke; Balázs József, József Attila-díjas író, dramaturg; Kaffka Margit író, költő, továbbá Sziklay László író, irodalomtörténész emlékhelyét láthatjuk. 
 
 
Jeles események
Szép számmal akadnak olyan táblák is, melyek nem egy adott személy miatt, hanem valamilyen jeles esemény okán kerültek fel a falra. Ilyen például a Városmajor utca 10-ben az első magyar motorkerékpár-gyárnak számító, Méray Motorkerékpárgyár alapítási helyének emléket állító, vagy a Zugligeti út 113-ban az 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmából kihelyezett tábla. Igazi különlegességre bukkanunk fent, a Normafán is. 1969 óta a Budapesti Művész Sportkörnek hála, tábla őrzi annak a fenséges bükkfának az emlékét, ami a mondák szerint Mátyás király születésekor sarjadt ki ezen a helyen a földből.


Rövid összefoglalónkkal most csupán a Hegyvidék titkos kincseinek töredékét érinthettük. Később még visszatérünk erre a témára, hiszen azok a márványtáblák olyan kimagasló emberek miatt kerültek a helyükre, akik méltán rászolgáltak arra, hogy mai utódaik is többet tudjanak róluk.

Ajánló
Ajánló
Egy élet a magyar irodalom szolgálatában – Lengyel Balázs hegyvidéki író

Egy élet a magyar irodalom szolgálatában – Lengyel Balázs hegyvidéki író

A Királyhágó utcában sétálva az 5/b ház falán két nagyon érdekes mondatot olvashatunk:...

Régi farsangok hangulata és a Hegyvidék

Régi farsangok hangulata és a Hegyvidék

A farsang az álarcosbálok, ünnepségek, táncok, valamint a télbúcsúztatás és a...

Folyóra magyar! – Kenessey Albert hajóskapitány

Folyóra magyar! – Kenessey Albert hajóskapitány

Nem sokkal az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc előtt rengetegen hallották meg...