Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-27

Ma is áll a híres Golf Szálló

Ma is áll a híres Golf Szálló

A Svábhegyen az 1930-as években jelentősen fellendült a turizmus, melynek következtében 1937 és 1941 között több mint tíz szálloda épült fel a környéken. Az egykori Golf szálló, mely később a Vörös Csillag Szálló, majd a rendszerváltás után a Panoráma Szálló nevet viselte, egyike volt ezeknek a szállodáknak.

A Golf Szálló nemcsak a híres vendégeivel és gyönyörű kilátásával büszkélkedhetett, hanem azzal is, hogy ez a szálloda működött a leghosszabb ideig itt a Svábhegyen.
 
Kezdetek
 
A sok kiránduló és turista hamar az egyik leglátogatottabb helyszínné varázsolta a Svábhegyet. Ehhez télen nagyban hozzájárult a fogaskerekű, mivel a téli sportok legnépszerűbb terepe a Svábhegy lett. Nyáron ugyancsak kirándulók hada népesítette be a hangulatos kiskocsmákat, vendéglőket.

Épült itt golfpálya, lovarda, sőt még strandfürdő is. Miután a meglévő régi Svábhegyi Nagyszálló nem volt képes kielégíteni az igényeket, egymás után épültek az újabb és újabb szállodák. Az új társasszállók sikerei hozzájárultak ahhoz, hogy a Beszkárt (Budapesti Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság) is szállodaépítésbe fogott a Széchenyi-hegyen.

Elsődleges céljuk az volt, hogy befektetésként kamatoztassák az alkalmazottak részvényeit, valamint az is, hogy a fogaskerekű forgalmát megnöveljék. Tervezőnek Lauber Dezsőt a Budapesti Golf Club titkárát kérték fel, így biztosították, hogy a golfpálya közelében álló szálloda a golfjátékosok érdeklődésére is számot tarthat. A tervezésnél felkérték Bereczky László műépítészt is, hogy segítse Lauber munkáját. Amíg a szomszédos szállók modern stílusban készültek, a Golf Szálló inkább egy középkori vadászkastélyra emlékeztet.

Ez nem véletlen, mivel a felavatása előtti évben 1938-ban vált hivatalossá, hogy az 1940-ben létrejövő új, vagyis a mostani XII. kerület, a Mátyás király város nevet kapta.

A szálloda ebédlője is Mátyás korának hangulatát idézte, ahol Molnár C. Pál festőművész falfestményei voltak láthatók különböző Mátyás vadászatokról. A társasszállóktól az is megkülönböztette, hogy ez klasszikus szállodának épült, s ezt az eredeti funkcióját az 1990-es évekig sikerült is megőriznie.

1939 áprilisában Szendy Károly polgármester avatta fel a kétemeletes, 23 szobás szállodát. A komfortos lakosztályok mellett étterem, kertvendéglő, és egy nagyszerű körpanorámával rendelkező kilátó várta a vendégeket. Az épület 455 méteren, a Széchenyi-hegy egyik legmagasabb pontján helyezkedett el. 
 
Népszerűség
 
A közvetlenül a fogaskerekű végállomása mellett épült szálló hamar népszerűvé vált, nemcsak a fővárosiak, hanem a vidékiek körében is. Legendák szólnak arról, hogy főszezonban milyen óriási zsúfoltság volt itt. Előfordult, hogy a szakács szobáját és a fodrásztermet is ki kellett üríteni a vendégek számára. Sőt, állítólag még az is megesett, hogy egy előkelő egyiptomi házaspár több hónapon keresztül a portás szobájában volt kénytelen aludni, ráadásul szalmazsákokon. Ha talán nem is volt mindez így, az tény, hogy a szálló első félévében olyan hírességek fordultak meg itt, mint Teleki miniszterelnök, Szendy polgármester, nagykövetek, külföldi polgármesterek és diplomaták.

Az óriási forgalom miatt már a második évben bővíteni kellett a szállót, így 1941-ben újabb 18 szobával gyarapodott az időközben Golf szállóra átkeresztelt épület. Új, az eredetinél szebben hangzó nevét annak a közelben fekvő golfpályának köszönhette, amelynek helyén ma a gyermekvasút végállomása van.

A Széchenyi-hegyi szállónegyed nemcsak az itt üdülők körében volt népszerű, a híre bejárta az egész fővárost. Egyre több hétvégi kiránduló kötötte össze svábhegyi túráját egy kiadós ebéddel, amelyet valamelyik szálló éttermében fogyasztott el, s gyakran előfordult az is, hogy kiránduló csoportok az itteni sörözőkben pihenték ki a gyaloglás fáradalmait.

Ezek között is az egyik legkeresettebb a Golf szálló régi vendégfogadóra emlékeztető étterme volt, amelyet elsősorban különleges ételei miatt kedveltek. Népszerűségében a fogaskerekű közelsége is szerepet játszott, s ezt felismerve a Beszkárt olyan kombinált menetjegyek árusítását kezdte meg, amelyekkel az utasok kedvezményesen vehették igénybe az étterem szolgáltatásait.

A Golf Szálló teraszairól csodálatos kilátás nyílt a környékre, sőt a kilátó torony erkélyéről be lehetett látni egész Budapestet. A különböző teraszokon egy időben akár ötszázan is elfértek. Amíg az utcai homlokzata a régi magyar tornácos házakat idézte, a belseje a kor modern berendezéseivel volt felszerelve: központi fűtés, gumipadlós folyosó, állandó melegvíz ellátás. 
 
Vörös Csillag szálló
 
A szálloda népszerűsége töretlen volt, azonban a II. világháború annak ellenére megakasztotta a hotel fejlődését, hogy a háborút az épület viszonylagos épségben átvészelte.

Az államosítást követően a Vörös Csillag szálló nevet kapta, és az egyik legkedveltebb budai szálloda lett a külföldiek számára, ahová magyar szállóvendég szinte nem is juthatott be. Miután a közeli golf pálya az 1950-es évekre bezárt, egy újabb lendületet jelentett az 1960-as évek vége, amikor megindult a sportág újjászületése.

A Vörös Csillag szálló – tudva a golf rendkívüli idegenforgalmi jelentősét – egy három szakaszos kis golfpályát épített ki a szálloda mögötti parkos területen. Ennek építésébe és később kezelésébe bevonták a magyar golfsport örökös bajnoknőjét, dr. Szlávy Béláné Hevesi Erzsébetet is. Azonban sajnos minden igyekezet hiábavalónak bizonyult, mert pár év után ismét megszűnt a játék.

A vörös csillag, ami a szálló homlokzatán volt, 1956-ban eltűnt az épületről, azonban a forradalmat követően annál nagyobb neon csillag jelent meg a szállodán. 1982-ben a parkjában új faházakat építettek, valamint feszített víztükrű, minden évszakban használható medencét is kialakítottak.

A rendszerváltáskor, miután a golf pálya már nem működött, 1989-ben a Panoráma Szálló nevet kapta. Később felújították, majd nem sokkal később eladták, és jelenleg magánkézben van. Ha belülről nem is, de kívülről most is megtekinthető az egykori pompás szálloda kastély formája.

Ajánló
Ajánló
A hegyvidéki Hild-villa - egy nagyszerű mester emlékezete

A hegyvidéki Hild-villa - egy nagyszerű mester emlékezete

A XIX. század első felében lassú, de biztos fejlődésnek indult a mai Hegyvidék területe....

Egy valóra vált mese – Tokody Ilona, kerületünk díszpolgára

Egy valóra vált mese – Tokody Ilona, kerületünk díszpolgára

A Hegyvidék díszpolgárai kivétel nélkül kiemelkedő, az élet, a tudományok, a...

Zsindely Ferenc – az életmentő miniszter

Zsindely Ferenc – az életmentő miniszter

Az Istenhegyi úton sétálva a 92-es számú ház falán felfedezhetjük Zsindely Ferenc egykori...