Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-07-10

Veszély a magasból - Bűnözök drónjai

Veszély a magasból - Bűnözök drónjai

Az újságok címlapjai és a televíziók híradásai gyakran beszámolnak arról, hogy a bűnüldöző szervek milyen technikai újításokkal akarják megvédeni a tisztes állampolgárokat. A technikai fejlődésnek azonban megvan a maga árnyoldala is. A bűnözők szintén tisztában vannak ugyanis az új technológia adta lehetőségekkel, az ő módszereikről azonban csak ritkán hallhatunk. Mostanában sok biztonsági szakértő nézz fel aggódva az égre: kiderült ugyanis, hogy a bűnszövetkezetek is mind gyakrabban vetnek be drónokat.  

A drónok az elmúlt néhány év során váltak igazán népszerűvé. Az egyre kisebb, egyre halkabb repülő szerkezetek megjelentek az életünk számos területén. Vannak városok, ahol pizzát is kiszállítanak a segítségükkel, míg másutt áruházak küldik drónokkal az otthonunkba a megvásárolt árut. Nagyobb, harciasabb testvéreiknek, a pilóta nélküli repülőgépeknek fontos szerep jut a terrorizmus elleni harc során, és emellett a bűnüldöző szervek is előszeretettel alkalmazzák őket világszerte. 
 
Jól jön a segítség

A rendőrségi drónok bevezetése számos előnnyel jár. A kis szerkezetek önállóan is tudnak repülni, járőrözni, de manuálisan is irányíthatjuk őket. Kamerájuk filmet és fényképet is készíthet. A katasztrófavédelem is egy olyan szakterület, ahol nagy segítséget jelentenek a különféle felderítőgépek. Hazánkban is alkalmaznak olyan kvadrokoptereket, amelyekkel meg lehet keresni a mérgező anyagokat vagy éppen a hegyek között eltévedt turistákat. Az ilyen drónok megkönnyítik a magyar tűzoltók munkáját is. Az elmúlt évek során drónok járőröztek a magyar-szerb határon felállított kerítés fölött, a távirányítású kamerájukkal egyszerűen meg lehetett figyelni, ha mozgás támadt a határsávban. Számos európai ország alkalmaz ilyen eszközöket, a rendőrségi drónok Csehországban, Angliában és Franciaországban is ott zümmögnek a tömegrendezvények fölött és szemmel tartják az autópályákon a túl gyorsan száguldozókat is.
 
A bűn szolgálatában

A nemzetközi bűnüldöző szervek a múlt évben figyeltek fel arra, hogy a drónok alkalmazása már nem csak a rendfenntartó erők kiváltsága. Az FBI bevetési technológia részlegének vezetője egy nyugtalanító esetről számolt be a szakembereknek. Az ügynökség túszok kiszabadítására szakosodott egysége eredt körözött bűnözők nyomába. Sikerült beazonosítaniuk a célszemélyek búvóhelyét. Körbevették az épületet, és megfigyelték a célpontot. Mielőtt azonban eldönthették volna, hogy milyen módon avatkoznak be, váratlan dolog történt. 

A magasból ismeretlen eredetű drónok csaptak le az FBI ügynökeire!

Parányi repülős szerkezetek közelítették meg nagy sebességgel a megfigyelőket. Némelyik csupán pár centire kerülte el a rendőrök fejét és szemét. Lehetetlenné vált a rejtett megfigyelés. A bűnözők ugyanis tudták, hogy nyakukban van az FBI! Nemcsak arra használták fel a drónjaikat, hogy megzavarják a megfigyelőket, de a magasból szinte láthatatlanul szemmel tartották az érkező rendőröket. Joe Masel részlegvezető beszámolója szerint ekkor fordult elő először, hogy a célszemélyek ilyen korszerű eszközökkel akadályozták meg a túszokat kiszabadító egység munkáját. Ráadásul felvételeket készítettek a rendőrök arcáról, és a videókat azonnal feltöltötték a YouTube-ra. A bűnözőtársaik mobiltelefonjukkal így folyamatosan ellenőrizni tudták a helyzetet, és ez az incidens sajnos csupán a jéghegy csúcsát jelenti.
 
Ezerarcú bűn

A drónok használata nem annyira bonyolult, hogy ne lehetne gyorsan elsajátítani. Bűnszövetkezetek ugyanúgy használhatják őket, mint magányos elkövetők, például besurranó tolvajok. Egy bankrablás vagy egy ékszerbolt kifosztása előtt feltűnés nélkül a magasból figyelhetik meg a helyszínt. Drónokkal követhetik a pénzszállító autók mozgását, mielőtt lecsapnának rá. 

A bűnszövetkezetek számos tagja van börtönben. Egyes országokban akár gyors és halk drónok segítségével lehet kábítószert, pénzt, fegyvert vagy mobiltelefonokat becsempészni hozzájuk. Komoly gondot jelent, hogy a szervezett bűnözés kémkedésre használhatja fel az új technológiát. Drónokkal tarthatják megfigyelés alatt azokat a cinkosaikat, akikről úgy vélik, esetleg együttműködnek a rendőrséggel. Folyamatosan szemmel tarthatják a rendőrkapitányságokat vagy a szervezett bűnözés ellen küzdő hatóságok épületeit. Lefényképezhetik az épületből kijövőket, és az autóik rendszámtábláját.

A csempészek is örömmel élnek az új lehetőséggel. A nagy kikötővárosokban a befutó hajókon érkező tiltott dolgokat juttatják ki észrevétlenül a partra légi úton. Az USA-ban a csempészeten kívül komoly gondot okoz az illegális bevándorlás.  A mexikói határ mellett húzódó kerítés mellől eltűntek a bandák megfigyelői, és a helyüket mind több alkalommal veszik át a drónok. Ebben a térségben a kábítószer-kereskedők is rendkívül aktívak. Kisebb csomagokban nagy értékű hatóanyagokat repítenek át a mit sem sejtő fegyveres rendőrök feje fölött.

A drón-bűnözéssel foglalkozó szakemberek azonban óvva intenek attól, hogy túldramatizáljuk a helyzetet. A hatóságok világszerte nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy kidolgozzák a veszély elhárításának jogi és technikai hátterét. Van, ahol már most is vadászdrónokat használnak a bűnözők repülő szerkezetei ellen, míg másutt nagytestű ragadozó madarakat tanítanak be a drónok elpusztítására. Több ország fegyveres erői is kísérleteznek olyan csúcstechnológiás puskák kifejlesztésével, melyek például elektromágneses impulzusokkal kilőhetik a bűnözők magasban kőröző eszközeit.

Ajánló
Ajánló
Hihetünk a szemünknek? – Jönnek az élethű hologramok

Hihetünk a szemünknek? – Jönnek az élethű hologramok

Az idei labdarúgó világbajnokság számos emlékezetes perccel örvendeztette meg a...

Mi történik az űrszeméttel?

Mi történik az űrszeméttel?

Az elmúlt 70 év során rengeteg űrhajó és rakéta járt a világűrben. Hónapról-hónapra...

Saláta és időgép – egy nagy áttörés küszöbén állunk?

Saláta és időgép – egy nagy áttörés küszöbén állunk?

Az ember már nagyon régóta álmodik arról, hogy lerázza magáról az idő bilincseit....