Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-02-01

Vidám kikapcsolódás farsang havában - februári programajánló

Vidám kikapcsolódás farsang havában - februári programajánló

Februárban se unatkozzunk, hiszen a kerületünkben működő intézmények farsang havában is kitesznek magukért programjaikkal. Tekintsük át együtt a kicsiknek és nagyoknak szóló kínálatuk színe-javát!

MOM Kulturális Központ

A hónap első programjával a legkisebbeket várják. Február másodikán lép fel Soós Réka és a Zurgó Együttes. A gyermek táncházban játékok, ének és tánc szerez örömet a jókedvű apróságoknak, este nyolctól pedig a felnőttek tanulhatnak moldvai csángó magyar táncokat a Zurgóval.

Ugyanezen a napon Liptai Claudiával és Pataki Ádámmal főzőcskézhetünk. Az édes kettes című humoros színpadi előadáson fellép még Hajós András és Majka is.

2-án és 3-án is belekóstolhatunk az olasz humor különlegességébe. Ennio Marchetto zseniális papírfiguráival egy órán keresztül szórakoztatja a közönséget. A műsorban találkozhatunk (a papírfigura) Mona Lisával, Elvisszel, James Bonddal, de még őfelségével, az angol királynővel is.
Negyedikén Joe Fritz, az „év klarinétosa” és Gyárfás István, az „év gitárosa” mutatja be a Sárkány Sándorral közösen elkészített CD-jét. A kiváló magyar jazz zenészek lemeze nem véletlenül viseli a Hegyvidéki séta címet. Kerületünk nagymértékben segített abban, hogy az anyag megjelenhessen.

9-én és 14-én a Misztrál együttes és a több mint hetven taggal színpadra álló Csíkszerda kórus előadását tekinthetjük meg.

A magyar és az egyetemes kultúra legeredetibb bohémjairól, zsenikről és tudósokról hallhatunk február 13-án Széchenyi Ágnes és Bellák Gábor párbeszédes előadásán. „ A téboly lárvája mögött” a művészet és az őrület viszonyát vizsgálja.

14-én lép fel a 2008 óta működő Tátrai Trend. Igazi ínyencség a smooth jazz és a rhythm and blues kedvelőinek.
Két nappal később újra táncolhatunk, hála a Magyar Állami Népi Együttes táncosainak. Az „Aranyba táncolva” izgalmas válogatást nyújt a sokszínű hazai néptáncművészetből.
18-án egy fiú álmait és küzdelmeit láthatjuk a Coincidance Táncszínház művészeinek előadásában. A Fairplay – Sportóriások legendája című produkció rendező-koreográfusa Gyulai Júlia.
 
A hónap egyik talán legjobban várt programja, a Cziffra Fesztivál, amely idén több helyszínen zajlik, és február 19-én a MOMkultban Balázs János, Gwendolyn Masin, Darko Brlek, CZF Kamarazenekar hangversenyével veszi kezdetét. A fesztivál teljes programját itt találják meg: http://cziffrafesztival.hu/.
 
Barabás Villa
Február 4-én ér véget Sztehlo Lili üvegfestő kiállítása. Ha januárban nem tudtuk volna megnézni a színpompás képeket, akkor most még megtehetjük.
6-tól 26-ig tart a „Vizeink magánélete közügy” témát feldolgozó képzőművészeti pályázat.

A villa névadójának 208. születésnapján 11-én, ingyenes sétán vehetünk részt a klasszicista stílusú épületben. Ugyancsak Barabás Miklós születésnapjának alkalmából lesz koncert is.

13-án fontos környezetvédelmi témákról beszélgethetünk a Klímabarát estén.
Három nappal később a borospincében a már megszokott hátborzongató rémtörténeteket hallgathatjuk. 22-én pedig a Get Closer Acoustic koncertsorozat keretében Kiss Tibi lép fel.
 
Hegyvidéki Kulturális Szalon
 
Az intézményre jellemző pezsgő klubélet és a tudományos ismeretterjesztő előadások sora a hónap első napján veszi kezdetét. Tóth József történész az igazságos Mátyás királyról tart előadást. Másnap a Kortárs Alkotó Műhelyben a színterápiával ismerkedhetünk meg, a Német társalgókörben pedig kulcsfontosságú mindennapi témákban mélyíthetjük el nyelvtudásunkat. 5-én Rétfalvi Judit Mária íróval beszélgethetünk a Fátylak című könyvéről.
 
7-én folytatódik a vallástörténeti sorozat, amelyben most Szabó János történész, lelkész és pszichológus ásóval a kézben ered a Biblia nyomába. Az aznapi farsangi rendezvényen pedig, Márkon Erzsébet házigazda várja örömmel a vendégeket.
 
9-én Szabó Olivér mézkóstoltatással egybekötött előadása következik a magyar méz titkairól. Igazi érdekesség, hogy 13-án bemutatkozik a KALÁSZ, a Katolikus Asszonyok-Lányok szövetsége és folyóiratuk, Az Új KALÁSZ. 14-én a Szalonegyetemen Korompay Klára, az ELTE nyelvtörténésze bevezet minket az első magyar szövegek világába. Ugyanezen a napon a Mályvavirág Alapítvány felhívására a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyfűző programot tart. Az elkészült ékszereket rákos betegek kapják ajándékba.
 
15-én a Zene-Fere Klubban Kovács Zalán László tubaművész zenei sorozata folytatódik. 19-én Görög Erika a „Varázslók teadélutánján” vizsgálja meg alaposabban a családot és a szülő feladatait. 20-án a Hegyvidéki Trianon Társaság a kommunizmus áldozataira emlékezik meg. 26-án Szebényi Ágnes színháztörténész segít betekinteni a kulisszák mögé, hogy jobban megismerhessük Máthé Erzsit, a nemzet színészét.
 
A mozgásra vágyókat ingyenes tornákkal várja a Szenior Torna, Urak Tornája, Nyugdíjas Torna, valamint Torna Valival és Torna Nórával. A Gyalogló Klub Monspart Sarolta vezetésével ebben a hónapban négyszer is útra kel a Normafa illetve a Margitsziget felé.
 
Szép emlékeink megőrzésében segít Wolf Magda: a „Mesélnek a Hegyvidékiek” közösségfejlesztő programja, amely lehetőséget nyújt a múlt kincseinek megőrzésére.
 
Jókai Klub

A Hollós úton fergetegesen kezdődik a február; 3-án, szombaton Görög farsang, koncert, táncház és gasztronómia bemutató várja a vendégeket.
Egy héttel később újabb ínyencségek következnek, mert ekkor kerül sor a hegyvidéki svábok Hagyományőrző Batyus Báljára.

Február 11-én feléled az ősi szertartások ereje. Fekete Erika és Mondok Árpád gyógyító hangok, dinamikus ritmusok révén részesítik a spirituális ébredés élményében mindazokat, akik eljönnek a Rituális transztánc élményestre.
 
Változatos és vidám gyermekprogramok
 
Akkor sem kell messzire menni, ha a gyerekeknek szeretnénk jó programot találni:
 
A MOM Kulturális Központban február 5-én Fabók Mancsi Bábszínházában Vitéz László és Vas Juliska várja a gyerekeket. 6-án pedig a Kabóca Bábszínház Béka király című marionettbábos előadását nézhetik meg. 17-én Százszorszép Bóbiska kalandjait meséli el Majoros Ági bábszínháza. 21-én a legapróbbak élvezhetik a Babakoncertet.
 
A Barabás Villában 11-én Danny Bain zenélve mesél az afrikai boszorkányról, Kodzsugukiláról. 25-én a gyermekek birodalmává változik ugyanitt a Vincellérház. A Villa.berek Mesekuckóban Dömök Edina mesél és játszik.
 
A Jókai Klubban 27-én egészen különleges élőzene, egy barátságos kutyus és a kedves cicus fogadja a kicsiket. A Kezeslábas előadás a legkisebbeknek, a csecsemőknek és a babáknak szól.

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...