Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-06-01

Mese, játék és vidámság a Városmajori Szabadtéri Színpad gyermekelőadásain

Mese, játék és vidámság a Városmajori Szabadtéri Színpad gyermekelőadásain

A kerületünkben működő, népszerű szabadtéri színpad ismét széles repertoárral várja a legifjabb nézőket a nyári szünetben. A Városmajorban Halász Judit produkciója, a Ludas Matyi előadás, Peppino bohóc, A mindentlátó királylány, és A brémai muzsikusok című darab, valamint élő dinoszaurusz show és 12 héten át tartó matinésorozat fogadja az iskolásokat és az óvodásokat. Idén nyáron egész biztos, hogy egy gyereknek sem kell unatkoznia a Hegyvidéken! 

Június 10-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon félnapos, nagyszabású program összeállítással várják a jókedvű kikapcsolódásra vágyó gyerekeket. A Vakációváró fesztivál 10:30-kor kezdődik a Városmajorban és egészen délután négyig tart. Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a népszerű nyárindító családi napot. Ez az összeállítás egyben a 12 héten át tartó matinésorozat felvezetője is. 

Most is győz az igazság

A BonBon Matiné keretében egy századok óta kedvelt mese kerül egészen újszerű módon színpadra. A Balogh-Lukácsházi szerzőpáros humoros, kedves zenejátékának alapjául szolgáló elbeszélő költemény Fazekas Mihály munkája, amely a 19. század legelején született. Az igazságért bátran kiálló szegény fiú története gyorsan elterjedt, és Magyarországon hamarosan már mindenki tudta, ki az a Lúdas Matyi, és milyen bűnt követett el Döbrögi uraság. 

A mű népszerűségét jól mutatja, hogy nemcsak az iskolai tananyag elengedhetetlen része lett, de számos alkalommal fel is dolgozták, még pedig olyan jelentős irodalmárok, mint például Balogh István, Benedek Elek és Móricz Zsigmond. Már a némafilmek korában felkerült a filmvászonra. A talán legismertebb filmváltozata 1949-ben született. Nádasdy Kálmán és Ranódy László filmjében a korszak legendás tehetségű színésze, Soós Imre játszotta el Lúdas Matyit. A mai gyerekek valószínűleg a Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és képregényrajzoló Dargay Attila 1977-ben készült, egész estés rajzfilmjét ismerik a legjobban. 

Június 24-én, vasárnap 10:30-kor a BA-LU Eufórikusok mutatják be az igazságért küzdő libapásztor történetének legújabb, megzenésített változatát. Lukácsházi Győző és Balogh Sándor szeretnék a legkisebbekkel is megkedveltetni a hangszerek és koncerttermek világát. A kifejezetten a gyerekeknek alkotó szerzőpáros már számos nagy sikert tudhat a háta mögött. Ilyen volt például az Egy másik kiállítás képei, a Tuba Tóbiás, az Erdei Vigasságok és a Kistigris.

A BA-LU Eufórikusok lehetőséget nyújt a budapesti szimfonikus zenekarok művészeinek arra, hogy a legifjabb közönség előtt is bemutathassák tudásukat. Lukácsházi Győző vezetésével a kis nézők a műsor első felében megismerkedhetnek a fuvolával, a trombitával, a klarinéttal, a hegedűvel és a nagybőgővel. Az előadás második része igazi csemege. Egy izgalmas koncert a gyerekek számára, ahol már a zene nyelvén is követni tudják a történetet. Hogyan lehetséges ez zenei előképzettség nélkül?

Nagyon egyszerűen, de annál hatásosabban! A már megismert hangszereket társítják az egyes szereplőkkel, így a gyerekek nemcsak a szövegre figyelnek, hanem magával ragadja őket a muzsika varázsa is. Kosztándi Orsolya grafikusművésznek köszönhetően pedig a közönség a történetet élő illusztrációk segítségével is követheti. A zeneszerző Balogh Sándor szívet melengető muzsikája, a történet bája és a nagyszerű zenészek segítenek abban, hogy a gyerekek megszeressék a klasszikus zenét. 
 
Kalandok az erdőben

A mai gyerekek elég ritkán jutnak el az erdőbe, az pedig szinte sohasem fordul elő, hogy egy-egy ovis vagy kisiskolás napnyugta után, a sötétben is a fák között maradna. A rengeteg félelmetes, titkokkal teli helynek tűnik. Pontosan itt játszódik Peter Ensikat zenés mesejátéka, A brémai muzsikusok, amit július 1-jén, vasárnap, 10.30-kor tekinthetünk meg. A Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészei állítják színpadra a kedves és jól ismert háziállatokat, a szamarat, a kutyát, a macskát és a kakast. Igen nehéz helyzetbe kerültek az éjszaka vándorai; nemrég még boldogan éltek otthonukban, ám az emberek önzése és butasága miatt kénytelenek voltak útra kelni, világgá menni. Csak azért nem szomorúak, mert útközben csodálatos dologra leltek: jó barátokra. Elindulnak Bréma városába, mert azt remélik, hogy muzsikusként biztos megélhetés és boldogság vár ott rájuk.

Az eredeti mesét még a híres Grimm fivérek jegyezték le a 19. század elején. A történet mondanivalója azonban időtlen, megható emlékművet állít a barátságnak, a bátorságnak, a hűségnek. Molnár Ernő rendezi a darabot, fellép benne Demus Péter, Pünkösdi Mónika, Farkas Zoltán, Falati Hedvig, Erdélyi Gábor, Máté Krisztián és Albert Péter.

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...