Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-07-10

Szerelem a halál árnyékában - Bonnie és Clyde ősbemutató

Szerelem a halál árnyékában - Bonnie és Clyde ősbemutató

Ha szeretne megnézni egy meghatóan romantikus, ugyanakkor mégis hátborzongatóan izgalmas, szerelmes történetet, akkor júliusban üljön be a Városmajori Szabadtéri Színpad régóta várt előadására, a Bonnie és Clyde-ra. A világhírű amerikai gengszterpáros kalandjai a szemünk láttára elevenednek meg nagyszerű hazai művészek előadásában. 

Régi, ámde erősen vitatott igazságtartalmú mondás, hogy háborúban és szerelemben mindent szabad. Vitatott, hiszen, ha valaki csak és kizárólag a szíve szavára hallgat, az könnyen rossz útra tévedhet. Olyan lejtőre, ahonnan már nincsen visszaút, melynek végén a végzet leselkedik.

Pontosan ez történt egy gyönyörű amerikai lánnyal is. Bonnie Parker 1930 előtt el sem tudta volna képzelni, hogy egyszer egy könyörtelen gonosztevőbe, egy körözött gengszterbe lesz fülig szerelmes. Csupán annyit tudott, hogy már nagyon elege van a szürke hétköznapokból, a kilátástalanságból, a fény és a csillogás hiányából. A menedéket először a mozi és a színház jelentette. Ámulva és irigykedve nézte a filmek hősnőit. Szeretett volna úgy élni, mint a húszas évek végének sztárjai. A Városmajori Szabadtéri Színpadon idén nyáron megnézhetjük a tragikus sorsú lány szerelmének romantikus történetét.
 
Álomból rémálom lesz

A „szép szőke herceg” nem fehér lovon, hanem egy elegáns kocsin érkezett. A húszéves lány az első találkozásuk után beleszeretett Clyde Barrow-ba. Ekkor még nem is sejthette, hogy a kapcsolatuk rossz csillagállás alatt született. Nemsokára üldözött földönfutók lesznek, menekülniük kell, és bármelyik pillanatban célba veheti kettőjüket egy gyilkos fegyver. A szerelem elvakította Bonnie Parkert. Nem törődött a figyelmeztetésekkel, a baljós jelekkel. Nem érdekelte, hogy a lenyűgöző fiatalember erőszakos és gátlástalan.

Akkor is kitartott mellette, amikor Clyde börtönbe került. A rács mögötti szörnyűségek végképp a bűn útjára taszították a férfit; hidegvérű gengszterként jött ki a fegyintézet kapuján. Bátor és hűséges kedvesét is magával rántotta a bűn világába. Amerre jártak, kirabolt bankok és üzletek, halott rendőrök jelezték az útjukat. Nevük felkerült a körözött bűnözők listájára, arcképük ott lógott az oszlopokról és a házak falán. Ők viszont csak nevettek ezen, és a fiatalság naivitásával eltelve azt hitték, sebezhetetlenek, sérthetetlenek… halhatatlanok.

Semmitől sem riadtak vissza, és eldöntötték, hogy mindhalálig kitartanak egymás mellett. Az amerikai sajtót és a közvéleményt élénken foglalkoztatta a két gengszter életének minden kis részlete, körülrajongták őket, a haláluk után pedig gyorsan amerikai legenda lett belőlük.
Kalandjaik – vagy inkább ámokfutásuk – sorozata és az életük ugyanazon a végzetes napon ért véget. 1934 tavaszán csapdába kerültek. A rendőrök nem akartak kockáztatni. A szerelmespár azonnal életét veszítette a golyózáporban. Amerika azonban nem felejtette el a két fekete bárányt, népszerűségük mind a mai napig töretlen. Az örökzöld gengszterlegendából készült népszerű Brodway-musical pedig idén nyáron végre megérkezett hazánkba is!
 
Gengszterek a színpadon

Bonnie és Clyde életét és halálát már számos alkalommal feldolgozták. Frank Wildhorn lenyűgöző musicalben örökítette meg a kalandjaikat. A musical szöveget Don Black írta Ivan Menchell könyve alapján. Az ősbemutatóra 2009-ben, Kaliforniában került sor, majd a darabot óriási sikerrel játszották a világ számos részén, többek között Japánban, Koreában, Angliában és Németországban is. Igazi különlegesség, hogy a zenén, a mozgáson és az érzelmes prózai jeleneteken túl filmes bejátszások is gazdagítják a látványos történetet.
 
Az eredeti angol szöveget Hubai Gergely ültette át magyarra. A hazai ősbemutatóra július 13-án kerül sor. A Szabad Tér Színház produkciójában a debreceni Csokonai Színház valamint a Színház-és Filmművészeti Egyetem színész és film szakos hallgatói lépnek fel. A zenéről a Heureka Pop Orchestra gondoskodik. Bonnie szerepében Józsa Bettinát vagy Litauszky Lillát, Clyde-ében pedig Jenővári Miklóst vagy Brasch Bencét láthatjuk. A zenei vezető és karmester Grünwald László, a musicalt Harangi Mária rendezi. A díszleteket és a jelmezeket Nagy Viktória tervezte, a művészeti konzultáns Novák Eszter és Selmeczi György, a koreográfus pedig Cortés Sebastián.
 
Ha valaki szereti a magával ragadó, de mégis romantikus történeteket, annak érdemes megnézni a Bonnie és Clyde-ot. Nem kell hozzá messze menni, csak ide, a Városmajorba, ahol a Városmajori Szabadtéri Színpad előadásaira Hegyvidék kártyával ráadásul kedvezményesen lehet jegyet venni!

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...