Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-07-23

Újrahasznosított olvasnivalók – az antikváriumok titkai

Újrahasznosított olvasnivalók – az antikváriumok titkai

Ezernyi oka van annak, amiért bemegyünk egy könyvesboltba. Odabent hatalmas tudásanyag rejtőzik, de azok sem fognak csalódni, akik szórakozásra és kulturált kikapcsolódásra vágynak. Még különlegesebb élmény átlépni egy antikvárium küszöbét, hiszen odabent még egy letűnt, boldogabb, régimódi korszak emléke él. Nem lehet tudni, hogy pontosan mi vár ránk. Szórakozásnak is első osztályú a teli polcok végigböngészése, ráadásul az itteni remek könyveket jóval olcsóbban kapjuk meg. 

Nyugat-európai látogatók gyakran mesélik kellemesen meglepődve, egy-két napnyi budapesti tartózkodás után, hogy a magyarok milyen sokat olvasnak! Erre a megállapításra azért jutottak, mert azt látják, hogy a metrón, a buszon, a villamoson rengetegen tartanak könyvet a kezükben. Bár már feltűnnek a 21. század vívmányai, a tabletek meg az e-bookok is, a budapesti utazók többsége mégis inkább a hagyományos könyveket részesíti előnyben.
 
A könyv érték

Az elmúlt néhány évtizedben már többször is megjósolták a Gutenberg-galaxis összeomlását. A rettegők attól tartottak, hogy szemétbe kerülnek régi, szép könyveink, és analfabétává válnak az új nemzedékek. Mindannyiunk szerencséjére e jóslatok mindeddig nem váltak valóra.

A magyarok számára a könyv továbbra is érték, a kultúra megbecsült hordozója.

A kisebb-nagyobb könyvesboltokban sosem vagyunk egyedül. Nagy az érdeklődés, a vásárlási kedv, és a jó könyv karácsonykor ugyanolyan örömmel fogadott ajándék, mint egy születésnapon. Tovább él például az a szép hagyományunk is, hogy a tanév végén a legjobb tanulókat értékes kötetekkel jutalmazzuk meg. Ráadásul nemcsakaz egyes könyveknek van meg a maguk sajátos varázsa, hanem a könyvesboltokból, kultúránk e régimódi fellegváraiból is egészen különleges hangulat árad. Nagyszerű dolog bemenni egy könyvüzletbe, és ott kedvenc olvasmányaink böngészésével elütni az időt.
 
Varázslatos boltocskák

Az elmúlt néhány év során gyökeresen átalakult a magyar könyvpiac. Eltűntek a régi, jól ismert apró boltok, és helyettük a bevásárlóközpontokban nyíltak elképesztő nagyságú, gyakran kávéházként is működő könyvpaloták. Ráadásul mind jobb az internetes könyvesboltok kínálata is. Ezek az újdonságok azonban kicsit ridegek és távolságtartóak. Ha valaki meghittségre, a régi idők barátságos nosztalgiájára vágyik, annak érdemes benézni egy hagyományos antikváriumba.
Azoknak is ajánlhatjuk az ilyen, többnyire aprócska boltokat, akik szeretik a felfedezést, a kellemes meglepetéseket. A jó antikvárium ugyanis olyan, mint egy kincses barlang.

Meglepetések és rengeteg felfedeznivaló vár minket odabent, ám amikor átlépjük a küszöbüket, még nem tudhatjuk, hogy végül milyen értékes olvasmányokkal a kezünkben távozunk. Egy jó antikvárium leginkább egy barátságos labirintusra hasonlít. Elbűvöl, és becsábít minket, rávesz arra, hogy hosszú időt töltsünk böngészéssel régimódi polcai között. A kitartó kutatókat pedig különleges kincsekkel jutalmazza meg. Idebent sosincs tömeg, nem kell tülekedni, és elég egyetlen pillantást vetni a többi vásárlóra, hogy lássuk, ők is olyanok, mint mi.

Nagyra becsülik a szépséget, tisztelik a kultúrát, és fontosnak tartják, hogy hétköznapjaikat jó könyvek társaságában éljék át. Az antikváriumban megvásárolt ritkaságok a legjobb helyre kerülnek új gazdáiknál.
 
Nem egyszerű kereskedők

Egy ilyen különleges helyen természetesen cseppet sem hétköznapi emberek állnak a pult túlsó oldalán. A legtöbb antikváriusról elmondhatjuk, hogy barátságos, elképesztően művelt, és úgy ismeri kis boltját, mint a tenyerét. Nagy tudását örömmel megosztja az idelátogatóval. Mivel itt nem hömpölyög a fényárban úszó, gépzenétől hangos bevásárlóközpont embertömege, jut idő arra, hogy a tulajdonos vagy a munkatársa elbeszélgessen az érdeklődővel. Különös illat árad a könyvekből. Szemünket nem bántják éles fények, és csak a papír susogását hallhatjuk, nem pedig a tolakodó, hangos reklámokat. Ezen a helyen embernek tekintik a vásárlót, nem pedig fogyasztónak. Megbecsülik azt, aki tiszteli és szereti a papírra nyomtatott tudást. Szívesen segítenek. Ha egy konkrét könyvet keresünk, mindent megtesznek azért, hogy akár a föld alól is előteremtsék azt.
 
Régi kincsek, kedvező áron

Az antikváriumok másik nagy előnye, hogy itt minden sokkal olcsóbb, mint a nagy könyváruházakban. Ha valakit nem zavar, hogy egy könyvet már más is elolvasott előtte, akkor egy új regény árából három-négy régebbi, használt kötetet is vehet magának. Ráadásul az antikváriumban olyasmit is megtalálunk, amit máshol hiába keresnénk. Ha például gyermekünket, unokánkat akarjuk meglepni saját gyermekkorunk egyik csodálatos olvasmányával, akkor azt itt jó eséllyel meg is fogjuk találni. Bár Budapesten sajnálatos módon csökken az antikváriumok száma, a megmaradók elszántak küzdenek azért, hogy a jövőben is fogadhassák az igényes vásárlókat.

Gyakran előfordul, hogy egy-egy boltocska szakosodik valamire. Eladói egy adott szakterület igazi szakértői. Sokszor még külföldről is felhívják őket valamilyen ritka könyv miatt. Ha magunk is az adott terület iránt érdeklődünk, akkor az antikváriumban új barátokra találhatunk. Ráadásul remek szórakozás is lassan, megfontoltan átnézni a kínálatot, és kideríteni, milyen érdekességek bukkantak fel a polcokon. A szép könyvek szerelmesei hosszú, kellemes órákat tölthetnek így kedvenc boltjukban.
 
Szerencsére nekünk itt, a Hegyvidéken is megmaradt egy ilyen kis hely, a Németvölgyi Antikvárium, ahol most a kinyomtatható, időszakos kedvezménykuponnal akár 30% kedvezménnyel vásárolhatunk!

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...