Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-08-01

Augusztusi programajánló

Augusztusi programajánló

Átléptük az utolsó nyári hónap küszöbét, ám emiatt nem kell szomorkodni, mert augusztusban is rengeteg izgalmas és színvonalas program vár ránk a 12. kerület kulturális intézményeiben. Összeállításunkban kísérletet teszünk arra, hogy felhívjuk a figyelmét a legérdekesebbekre. 

A MOM Kulturális Központban a hónap első napjától megtekinthetjük a kerületünkhöz ezer szálon kapcsolódó, kiváló festő és grafikus Barabás Miklós akvarelljeit. Alkotásainak eredetijeit eddig csak a Magyar Nemzeti Galériában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban és több erdélyi város múzeumaiban tekinthettük meg. Végigsétálva a képei között, a szemünk láttára elevenednek meg egy fontos történelmi korszak legjelentősebb alakjai, politikusok, művészek és írók. 

16-án ugyanitt kerül megrendezésre a hét kelet-európai ország tehetséges fiatal muzsikusait felvonultató Compact for Europe Nemzetközi Ifjúsági Találkozó záró rendezvénye. A Gen Verde olasz székhelyű zenekar tagjai azt az üzenetet hozták el a Hegyvidékre, hogy mindenki képes jobbá tenni a világot, ahol élünk. 

19-én a Sirály sétány lépcsőin Mészáros János Elek, valamint a Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes ad születésnapi koncertet. A „Hazám, hazám, te mindenem” előadáson operettrészletek, filmzenék és áriák is felcsendülnek. 
 
25-én az egész családot várják, mégpedig egy igazán különleges fesztiválra. Immár harmadik alkalommal ünnepelhetünk igazi hawaii hangulatban. Az Aloha Fesztiválon lesz táncbemutató, tánctanítás, kirakodóvásár, játékok, kézműves sarok, virágfüzér és karkötőkészítés, de megismerkedhetünk az ukulele muzsikájával is. Ugyanezen a napon lép fel az Aloha Társulat és Tánccsoport. Előadásukban megelevenedik a szigetvilág egzotikus mitológiája és ős története.

A hónap utolsó napján bárki beállhat a kertben a játszótér mellett a másfélórás Nia Jam programba, ahol kiváló magyarországi Nia tanárok foglalkoznak a lelkes érdeklődőkkel. 
 
Nyári filmek

A MOM Kult. augusztusban is remek filmekkel várja a látogatókat. A Mozi.Kertben 
8-án tanúi lehetünk annak, hogy milyen tüneményes világ fogadja a bűbájos walesi vidék vendégeit.  Az angol, aki a dombra ment fel és a hegyről jött le egy szívet melengető történetben meséli el, hogy a lokálpatrióták összefogása igazi csodát tehet. A falusiak közös erővel elérik, hogy kis dombjuk hegyként kerüljön fel a térképre. Christopher Mongen filmjének Hugh Grant és Tara Fitzgerald a főszereplője. 

15-én egy magyarul beszélő romantikus amerikai alkotás következik. A Szép reményekben a jéghideg, de gyönyörű Estella egy pillanat alatt magába bolondítja a tehetséges fiatal festőt. Vajon nagy csalódás vagy egy csodálatos szerelem vár a fiúra? Alfonso Cuarón filmjének Ethan Hawke és Gwyenth Paltrow a főszereplője. 

22-én az elmúlt évek egyik legnépszerűbb magyar filmje pereg le a nézők előtt. Herendi Gábor filmjében, a Kincsemben Nagy Ervinnek és Petrik Andreának jut a főszerep. A film olyan nagy kérdéseket vett fel, hogy mi a fontosabb életünkben, a bosszúállás vagy a szerelem. 

29-én egy újabb romantikus vígjáték következik. A szökőhév című filmben a szép Anna hiába várja, hogy a kedves végre megkérje a kezét, ezen azonban sokat segít, hogy egy ír hagyomány szerint február 29-én a nők kérhetik meg a férfiak kezét. A kedves fiatal nőre azonban még számos megpróbáltatás vár mielőtt megismerhetné az igazi boldogságot. 
 
Érdemes megnézni a Barabás Villa filmes kínálatát is. Az idei nyáron a zene és a tánc áll a bemutatott alkotások középpontjában. 16-án Emile Ardolino filmje, a Dirty Dancing 2 örvendezteti meg a tánc és a romantikus érzelmek kedvelőit. 

A Várkert Bazár mozijában augusztus 15-én Török Ferenc filmje, az 1945 következik. Tanúi lehetünk annak, ahogy a világháború utáni nyárban fény derül a háborús évek titkaira. 

22-én korszakunk egyik hírhedt-híres alakja, a vagány Viszkis bukkan fel a filmvásznon. Az angol felirattal ellátott magyar film levetítésekor az alkotókkal is beszélgethetünk. Antal Nimród filmjének főszereplője Szalay Bence és Móga Piroska.

Az utolsó nyári film Mészáros Márta alkotása, az Aurora Borealis - Északi fény lesz. Itt is lehetőség van beszélgetni az alkotókkal, és külföldi barátaink kedvéért ezt a filmet is ellátták angol felirattal. 
 
 
Barabás Villa

14-én sétálhatunk egy nagyot, még pedig Barabás Miklós nyomában. Kiváló túravezetők segítik megismerni a festőművész villáját, kertjét, és hozzájárulnak ahhoz, hogy ne csak a jeles alkotóról, de egész koráról sok mindent megtudjunk.

29-én Szirtes Edina Mókus ad koncertet a kertben. A felcsendülő muzsika örömet, izgalmat, határtalan szabadságot és alkotó kíváncsiságot közvetít a hallgatóság felé. A legjelesebb költőóriások sorai segítenek a mély érzelmek tolmácsolásában. 

30-án tovább dübörög az irodalmi hullámvasút, mégpedig gyertyafényben. Ha jó lesz az idő, kint a kertben borzonghatunk egy jót, miközben két remek színész félelmetes történeteket olvass fel, a Horror Felolvashow keretében sötétedés után. 
 
Várkert Bazár

2-án jógázhatunk a kertben. Remek környezetben kiváló jógaoktatók vezetnek be e különleges indiai eredetű mozgásformába. Másnap D. Nagy Lajos, a Rollsfrakció, majd a Bikini énekese tart koncertet, felelevenítve az egykori legendás Ifi park emlékét. 5-én Gershwin csodálatos dallamai csendülnek fel, Balogh József és Szakcsi Lakatos Béla előadásában.

11-én egy újabb koncert következik, ekkor Földes László, a Kossuth-díjas blues énekes áll színpadra. A "Volt egyszer egy Ifipark" idei sorozatában Hobo és csapata a régi és új dalokból egyaránt válogat. Másnap az Amadinda ütősegyüttes ad ingyenes koncertet. 23-án az Apostol együttes veszi át a stafétabotot. Népszerű örökzöld melódiáikat számos korosztály dúdolta, énekelte. A hónapot a színpadon Galla Miklós lemez bemutató koncertje zárja 30-án.

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...