Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-08-28

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha olyan meleg van, hogy ebben jogosan kételkedhetünk. A hegyvidéki kulturális intézmények szerencsére jobbnál jobb programokkal várják a nyári szabadságról hazatérő kerületi polgárokat. Összeállításunkban bemutatjuk ezek közül a legérdekesebbnek tűnőket. 

MOM Kulturális Központ

Szeptember 6-án testvérvárosunk, Arad muzsikusai látogatnak el hozzánk. Többek között Vivaldi, Albioni és Mozart műveiből válogat az Aradi Filharmónia Vonószenekara.
7-én kísérletet tehetünk testünk és tudatunk átalakítására. Három napon át találkozhatunk egy egészen különleges napkeleti spirituális mesterrel, Tenzin Wangyal rimpocséval, aki megmutatja nekünk, hogy az ősi tibeti gondolkodók hagyományaira támaszkodva hogyan emelkedhetünk ki a harag, a sóvárgás, az eltompultság, az irigység világából. Gyógyító és átalakító gyakorlatai megszabadítanak mindenkit a kötöttségektől, és lehetővé teszik, hogy magasabb szintre jutva jobb életet éljen.

11-én ismét szórakoztató színpadi show-ra ülhetünk be Liptai Claudia és Pataki Ádám irányításával, ahol rajtuk kívül Ábel Anitát és Csonka Andrást láthatjuk az „Édeskettes”-ben.

13-án Zentai Kata, a Beszélő Babakezek program vezetője tart előadást arról, hogyan lehetünk boldogabb és kiegyensúlyozottabb szülők. Többek közt azt is megtudhatjuk, hogy gyermekünk fejlődésére rendkívül pozitívan hat, ha megismerjük a beszéd előtti kommunikáció titkait.
Ugyanezen a napon Bödőcs Tibor humorista, a Dumaszínház művésze áll a nézők elé.
Másnap kerül sor a következő spirituális rendezvényre. A magyar ezoterikus irodalom nagymestere, Müller Péter keres választ az emberi sors legfontosabb kérdéseire. Az előadást követően lesz lehetőség dedikálásra, és közös képek készítésére is.

14-én Mozart, Verdi és Puccini művei várják a szép zenék kedvelőit. Az Opera Singer Quartett kiváló énekeseket és zenészeket hoz el a Hegyvidékre. Fellép Wischin Mariann, Bojta Zsuzsanna, Bodolai Péter és Handó István, valamint Kálvin Balázs zongoraművész. A műsorvezető Szigeti László.
 
Krimi és izgalom

A hónap második fele is remekül indul. Szeptember 15-én és 16-án a kiváló brit krimiszerzőnőről, Agatha Christie-ről emlékeznek meg. Erről a programról egy önálló cikkben részletesen is beszámolunk.

Folytatódik az izgalmas koncertek sorozata. 17-én lép fel a Bonus Track Band.

A Get Closer koncertsorozat keretében a Like a Rolling Stone koncert a könnyűzene leghíresebb alkotóinak műveit vonultatja fel, amiben olyan neves művészek működnek közre, mint Gryllus Dorka, Jordán Adél, Trokán Nóra és Zséda.

Ugyanezen a napon hallgathatunk bele a Djabe zenekar első stúdióalbumába. A Flow lemezbemutató koncertje számos meglepetést ígért.

20-án folytatódik a Párhuzamos műfajok című előadássorozat. Terítékre kerülnek a magyar és az egyetemes művészet legfontosabb témái. Ezen a napon az eposzok és a történeti festészet kapcsolatáról beszélgethetünk a téma szakértőivel. Aznap az egyik legismertebb hazai szájharmonikás, Pribojszki Mátyás lép fel. A Jumping Matt And His Combo jól ismert, vidám, improvizációval teli számokat ad elő. Ráadásul olyan meglepetésvendégük is lesz, mint a Pénzügyőr Zenekar fúvóskara.

21-én Csányi Sándor tart önálló estet. A Vallomások zárt ajtók mögött című programon megismerhetjük személyes emlékeit, történeteit, és hogy mit gondol a művészetről. Szintén ezen a napon a Zurgó együttes hív minket moldovai csángó táncházba.

Másnap a Cocopelli Jazz Matiné várja interaktív koncertre a gyerekeket. A kis zenebarátok ráadásul a koncert után kézbe is vehetik a hangszereket. 22-én a Junior Prima-díjas Anima Musicae Kamarazenekar fellépésének örülhetnek a zenerajongók.

23-án a nosztalgikus dallamok kedvelőit várják a Nosztalgia Társastánc összejövetelére. Az irodalom barátai két nappal később beülhetnek a Lyukasóra klubba, ahol költőkkel, színészekkel, irodalmárokkal beszélgethetnek érdekesebbnél érdekesebb témákról.

27-én a legkisebb merülhetnek el a muzsika világában. A Babakoncert az egészen kicsi gyerekek zenei képzésével foglalkozik. 27-én lép fel Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Cziffra György átiratai mellett Chopin és Liszt műveiből válogat. 28-án Sasvári Sándor énekel a legismertebb musicalekből és világslágerekből. A Sasi majdnem 61 koncerten saját dalait is előadja, és különféle hangszereken is játszik.
29-én az ír Damien Rice érkezik Budapestre. 25 éve játszik folk- és indie rockot. Munkásságát a hozzáértők „elképesztőnek” tartják.
 
Barabás Villa

A programok sorozata 5-én kezdődik, mégpedig Dóra Ádám kiállításával. A fiatal magyar művész 2017-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Kiállítását Ötvös Zoltán festőművész nyitja meg. A Képnaplót 26-áig tekinthetjük meg.

Ugyanezen a napon nagymamáink takarítási, mosási trükkjeit ismerhetjük meg a Zöldövezet - vegyszermentes ház előadáson. Érdekes és hasznos dolgokat tudhatunk meg a környezetbarát háztartásvezetés fortélyairól.

A környezetvédelem számos program központi kérdése szeptemberben. 11-én a Klímabarát estéken kiderül, mik a zöldtetők telepítésének az előnyei. Másnap tanácsokat kaphatunk a hulladékmentes életmóddal kapcsolatosan. Könnyen kivitelezhető, egyszerű módszereket tanulhatunk meg az otthon keletkező hulladék lecsökkentésére. 18-án a városi kertészkedéssel és a tudatos táplálkozással kapcsolatban bővíthetjük ismereteinket. Kiderül, hogyan lehet például egyszerűen növényeket termeszteni az erkélyen.

20-án lép fel a Get Closer koncertsorozat akusztikus programjaként a népszerű hazai énekesnő, Tóth Vera. Igazi zenei csemegék várnak az érdeklődőkre. 23-án közelebbről megismerkedhetünk a koncentráció, a meditáció, valamint a sport és a zene kapcsolatával. Sri Chinmoy módszerei világszerte sok százezer embernek segítettek.

A hónap utolsó programja is a környezetvédelemhez kapcsolódik. Otthon is elkészíthető, száz százalékig tiszta kozmetikumokkal ismerkedhetünk meg. Az Öko kozmetikumok előadás ráadásul segít a kereskedelemben kapható termékek közötti tájékozódásban is.
 
Jókai Klub

A hónap elején, szeptember 8-án lehet részünk a természetközeli népek ősi hagyományait felelevenítő Transz Tánc rituáléban. A klub nagytermében Fekete Erika és Mondok Árpád várja az érdeklődőket. 28-án folytatódik Ambrus Ákos magánénekes előadássorozata. Az Opera nagykövete a különféle nemzetek operáiról és a legjelentősebb művészekről tart előadást.

30-án, vasárnap a hegyvidéki sváb közösség egyik legnagyobb rendezvényére, a hagyományos Erntedankfestre, vagyis a Terményünnepre kerül sor. A Diana-parkban állatsimogató, frissen sült kenyér-, bor-és mustkóstoltatás várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. 
 
Hegyvidéki Kulturális Szalon

Kerületünk egyik legnépszerűbb kulturális létesítménye, számos közösség, önképzőkör és csoport otthona szeptemberben megújul. Erről és az új helyszínnel kapcsolatos nagyszabású programsorozatról egy külön cikkben számolunk be.

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

A Dühöngő ifjúság a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A Dühöngő ifjúság a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Augusztus 21-én nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik beülnek a Városmajori...