Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-18

Szívvel, lélekkel, hazaszeretettel – Fölszállott a páva gála a MOM Kulturális Központban

Szívvel, lélekkel, hazaszeretettel – Fölszállott a páva gála a MOM Kulturális Központban

A tévénézők jól tudják, hogy évek óta milyen nagy sikert arat a népszerű hazai tehetségkutató sorozat, a Fölszállott a páva. Január 22. a Magyar Kultúra Napja kiváló alkalom arra, hogy újra megnézzük az elmúlt esztendők legsikeresebb előadóit. A Momkult színháztermében megelevenednek hazánk és a környező országokban élő magyarság legszebb kulturális hagyományai.  

Tavaly ősszel milliók ültek a tévé képernyője elé a Kárpát-medencében, amikor a Duna Televízió sugározni kezdte a Fölszállott a páva tehetségkutató felvezető adásait. Megható volt látni, ahogy a versenyzők felelevenítették az elmúlt évadok legizgalmasabb vagy éppen legmeghatóbb perceit. Nem csoda, hogy a hazai nézők és a határon túli magyarság körében annyira népszerű ez a sorozat. Legtehetségesebb művészeink, lelkes ifjú amatőrök, de a hagyományokat nagy gonddal ápoló, idősebb és tapasztaltabb társaik is ország-világ előtt tehettek tanúbizonyságot a tudásukról.

Az elődöntök és a döntők során színpadra léphettek az énekes szólisták, az énekegyüttesek, a hangszeres szólisták és a zenekarok, a néptáncegyüttesek, a táncos szólisták és a táncospárok is. Bár a döntőre tavaly decemberben került sor, a tehetségkutató mégsem ért véget. A mostani évad egészen különleges, a hegyvidéki kulturális központban sorra kerülő rendezvény ugyanis nem véletlenül viseli a Döntők döntője nevet.

Az elmúlt öt évad során a zsűri tagjai a bőség zavarával küszködtek. Sebő Ferenc, a nemzet művésze ekkor figyelt fel egy keserédes dologra. Olyan sok tehetséges, lenyűgöző tudású előadó próbált szerencsét a nagy nemzeti megmérettetésen, hogy alig lehetett kiválasztani közülük a legjobbakat. A zsűrit vezető Kossuth-díjas zenész őszintén örült volna annak, ha a legjobbak újra a magyar közönség elé állhatnak. Szerencsére az álma hamar valóra vált.
 
Nagyszerű hagyományaink

Az MTVA és a Hagyományok Háza hatodszorra megrendezett tehetségkutatója éppen erre adott lehetőséget. Visszatértek a képernyőre és a színpadra a korábbi nagy kedvencek. Az előző évadok legjobb énekesei, zenészei és táncosai mérték össze újra a tudásukat. A zsűri 48 versenyzőt választott ki a tavalyi erőpróbára.


A korábbi évekhez képest akadt egy igen jelentős újítás is: a zsűri tagjai szóban értékelték a látottakat, a művészek teljesítményét, ám ezt követően átengedték a döntés jogát a televízió nézőinek. Így még a korábbiaknál is nagyobb izgalom és lelkesedés kísérte a nemes versengés eseményeit. Egész országrészek sorakoztak fel a kedvenceik mögött, hogy szavazatukkal továbbjuttassák őket.

A középdöntőbe, majd a Döntők döntőjébe így tényleg azok kerültek be, akik a leginkább elnyerték a közönség tetszését. A magyar kultúra nagy ünnepnapján ők állhatnak a MOM Kulturális Központ nézői elé. Újabb nagyszerű alkalom ez arra, hogy a Hegyvidék adjon otthont a hagyományos nemzeti kultúrának, a nagy és tiszteletre méltó múltra visszatekintő népművészeti értékeinknek. A zsűriben helyet kaptak a honi népi kultúra legjelesebb képviselői és szakértői, így a kiváló Kossuth-díjas énekes, Sebestyén Márta, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, aki egyben a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus.

Az est házigazdája Komáromi Kristóf, aki akkor lopta be magát a hazai és a határon túli nézők szívébe, amikor a zentai Sőregi Anna oldalán állva gyimesi dallamokat adott elő. A nagyszabású rendezvényen fellépő tehetségek névsora valósággal lenyűgözheti a magyar kultúra barátait.

Velük találkozhatunk: 

Alba Regia Táncegyesület | táncegyüttes
Czifra Táncegyüttes | táncegyüttes
Csercsel | énekegyüttes
Fodor Mátyás | táncos szólista
Hajdara-Herczeg Hajnalka és Hajdara Tamás | táncospár
Tarsoly Zenekar | zenekar
Tintér Gabriella | énekes szólista
Ürmös Sándor | hangszeres szólista
 
Örömmel számolhatunk be arról, hogy akinek van Hegyvidék Kártyája, annak csak egy 200 Ft költségű regisztráció szükséges, amely minden esetben a Momkult jegypénztárában történik, mivel itt tudják ellenőrizni a kártya jogos tulajdonosát. Online csak a teljes árú jegy vásárlására van lehetőség, amely ezerötszáz forintba kerül. A regisztrációval és a jegy vásárlással tanácsos igyekezni, mivel rendkívül nagy az érdeklődés a hónap egyik legjelesebb hegyvidéki kulturális rendezvénye iránt.
 
Jegyinformáció:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a Momkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...

A Dühöngő ifjúság a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A Dühöngő ifjúság a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Augusztus 21-én nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik beülnek a Városmajori...