Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-02-04

Hazafiság és példamutatás – Könyvbemutató a Kulturális Szalonban

Hazafiság és példamutatás – Könyvbemutató a Kulturális Szalonban

Február 7-én ismét egy izgalmas könyv bemutatójára kerül sor a Hegyvidéki Kulturális Szalon Tamási Áron termében. Egy fiatal szerző különleges kalandra vállalkozott. Átlépte a magyar határt, és a viharos múltú Délvidéken kezdett új életet. Könyvében bemutatja, hogyan vészelték át a magyar kisebbség tagjai a nehéz évtizedeket, és arra buzdítja valamennyi honfitársunkat, hogy emelt fővel járva legyenek büszkék magyar múltukra. Megfontolandó a mű első mondata: „Isten ott vár, ahol a gyökerek vannak”. 

A Kárpát-medence magyarsága tavaly emlékezett meg arról, hogy száz éve ért véget az első világháború. Nemzeti tragédiát jelentett, hogy utána Trianonban elcsatolták hazánk jelentős részét, színmagyar megyéket, városokat, falvakat. Nehéz sors várt az ott élő honfitársainkra, amikor egymást követő nemzedékek ismerték meg a kisebbségi lét megpróbáltatásait. 

Tavaly meglepetést okozott a hazai könyvpiacon egy fiatal író első könyve. G. Nagy Lilla, a csinos fiatal hölgy nevét addig leginkább azok ismerték, akik otthonosan mozogtak a modellszakma csillogó világában. Lilla ugyanis éppen ennek a hamis ígéretekkel, szemfényvesztéssel és káprázattal teli művalóságnak fordított hátat, amikor átköltözött a Vajdaságba, Topolyára. Az itt élők között találta meg a boldogságot. Kikerült a nagyvilág örvényléséből, barátok veszik körül, és nap mint nap átélheti a természet csodáit. 
 
Hazafias döntés

Az elmúlt évtizedekben az egész világon érezhető az a folyamat, ahogy a fiatalok útra kelnek a gazdagabb térségek felé. Ez a nagymértékű elvándorlás nemcsak a távoli földrészeket érinti, de Európa országait is. G. Nagy Lilla Imola könyvében éppen azokat a fiatalokat szólítja meg, akik arra készülnek, hogy elszakadjanak a gyökereiktől. Jól tudja, hogy mi csábítja távozásra az új nemzedéket.

Sikeres pályafutása során eljutott Amerikába, Kínába, Franciaországba, Angliába és Törökországba is. Hosszú éveket töltött külföldön, és alaposan kiismerte a kinti viszonyokat. Átlátta, hogy mennyire álságosak a filmek és a tévéműsorok. Elfogta a honvágy, és úgy érezte, hogy magyarként neki odahaza van küldetése.

Élete talán legnagyobb döntését hozta meg akkor, amikor kilépett a sikeres modellkarrier körhintájából, és a Vajdaságban kezdett új életet. Tapasztalatait és tanácsait A Délvidék titkai – Mit ér az ember, ha magyar? című könyvében foglalta össze. E mű igazi tanúságtétel. Lilla azért írta, hogy itthon maradásra és hazatérésre buzdítsa fiataljainkat:
 
„Magyarnak születni ajándék! 
Könyvem célja, hogy a délvidéki magyar fiatalok emelt fővel járjanak a világban, büszkék legyenek a múltjukra.
Ősi vallásunkat kiirtották, őstörténetünket elferdítik, és országunkat is szétszaggatták.
Nem csoda hát, hogy a fiatalok elvándorolnak.
Aki nem tudja, honnan jött, az nem tudja, hogy hol van, és így azt sem tudja, hogy merre menjen tovább.
Pedig nyelvünkben, írásunkban, hagyományainkban és génjeinkben is ősi kincs rejtőzik.”
 
A szülőföldünkről, a magyar nyelvről és ősi hagyományainkról mesél. Megmutatja, mennyire elvakít minket a könyörtelen materialista világ. A Vajdaságban, egy kisvárosban új életet kezdve megértette, hogy valójában egy gyönyörű helyen élünk. Az átköltözését nyugodtan tekinthetjük spirituális újrakezdésnek. A helybeliek vendégszeretete, hagyományos nyíltsága nagyban megkönnyítette a messziről érkezett, elszánt fiatal nő dolgát. A délvidéki magyarok pedig végre egy egészen különleges élményben részesülhettek: kiderült számukra, hogy a sorsuk igenis érdekes, és fontosak a hagyományaik, az emlékeik.

Mindenkinek érdemes volna megismerni a magyarok tradícióit: páratlan természeti kincsek és igazi értékek, a néphagyományunk öröksége teszi gazdaggá a kisebbségi sorsba kényszerült honfitársaink millióit. A Délvidék titkai – Mit ér az ember, ha magyar? arra tanít minket, hogy térjünk vissza az igazi értékeinkhez, és tanuljuk meg újra szeretni azt, ami a miénk.
 
Zord évek krónikája

G. Nagy Lilla Imolát lenyűgözte, hogy milyen gazdagok a Vajdaság hagyományai. Feltárta a múlt komor titkait is, és emléket állít azoknak, akiket a jugoszláv hatóságok bebörtönöztek, elüldöztek otthonról. Nem engedi meg, hogy elfelejtsük az eltitkolt tragédiákat.

Amikor nem új könyvét írja, akkor a kertjében dolgozik, fákat ültet, vegyszermentes zöldségeket termel, és a tyúkjait gondozza. Emellett jut ideje a zenélésre is. A húgával, Rékával közösen zenekart alapított, és energiája egy részét a magyar népzene népszerűsítésének szenteli. 
Február 7-én a Tamási Áron teremben találkozhatunk G. Nagy Lilla Imolával. Érdemes meghallhatni, mit gondol a világunkról és a múltunk emlékeiről.

Ajánló
Ajánló
Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...

A Dühöngő ifjúság a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A Dühöngő ifjúság a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Augusztus 21-én nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik beülnek a Városmajori...