Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-04-24

Tavaszi pezsgés a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Tavaszi pezsgés a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

A kerületünkben működő színvonalas kulturális központok közül korábban már bemutattuk a Hegyvidék Galériát. Ezúttal a Böszörményi úton található másik intézménybe, a Hegyvidéki Kulturális Szalonba látogatunk el, ahol hónapról hónapra megújuló programokkal várják az érdeklődőket.

Mai rohanó világunkban mindenkinek szüksége van a nyugalom és a békesség kis szigetére. A Hegyvidék polgárai ezen a területen szerencsésebbek a legtöbb fővárosinál, hiszen kerületünkben a gyönyörű erdők és a hegyek miatt az átlagosnál jóval több kikapcsolódási lehetőség várja a pihenésre vágyókat. Azoknak sem kell messzire menni, akik számára a kultúra, az irodalom, a zene, a tánc, vagy éppen a tudomány jelenti a felüdülést. A Böszörményi út 34/A-ban, vagyis a Kulturális Szalonban mindenkit szeretettel várnak. 

A programok színes palettáján a fiatalok is számos érdekességet találnak, az idősebbek pedig örömmel fogják tapasztalni, hogy ők különösen sok lehetőség közül válogathatnak. A Szalon hat évvel ezelőtt, 2011 októberében nyílt meg. A sikeres, programokkal teli esztendők után, tavaly ősszel a lelkes ünneplők megehették az ötödik születésnapot jelképező tortát. A változatos tartalmú rendezvények sorozata azóta is töretlenül folytatódik. Az intézményt nem véletlenül tartják a hegyvidéki közösségi élet eleven szívének. A kiállítások, Szabadegyetemek, kulturális események, mozgásprogramok mellett többek között harmincöt civil szervezet talált otthonra a falai között.
 
Izgalmas, érdekes programok

Áprilisban a költészet napja alkalmából Szabó Péter tartott zenés irodalmi műsort József Attila legszebb verseiből, de azok sem csalódtak, akik utazni szeretnek, vagy éppen a vallástörténet iránt érdeklődnek. A Világjáró klubban Dr. Lukács Andor Rómáról, az örök városról tartott fényképes úti beszámolót. A következő napon Szabó János történész a reformáció 500. évfordulójáról emlékezett meg. Egy másik alkalommal az érdeklődők a világhírű ékszerész dinasztiáról, a Fabergé családról hallhattak: számos érdekesség mellett kiderült például, hogyan születtek azok a lenyűgöző, kisebb vagyont érő tojások, melyekért egykor annyira lelkesedtek az európai királyi családok. 

 
Április 24-én egyetlen délután alatt ellátogathatunk Peruba, és a Kárpát-medencei piramisok mellé. Konta Fanni, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium egykori tanára hasonlítja össze a fenséges kőgúlákat, majd 26-án is folytathatjuk a múlt felderítését. A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület elnöke megmutatja, hogyan tudhatunk meg sokkal többet saját magunkról, és közvetlen felmenőinkről. Az sem csalódik, aki tornázni vagy táncolni akar. A szabadidő hasznos eltöltését szolgálja a varró- és kézimunkakör, a bélyeggyűjtőkör, és a Szupernagyi népdalkör.
 
Egészségünk védelmében

A Szalon nem feledkezik meg azokról sem, akik nagy hangsúlyt helyeznek mindennapjaik során az egészséges életmódra és jó közérzetük, kondíciójuk megőrzésére. A Böszörményi úton is tudják, hogy ép testben lakozik az ép lélek. Ebben segítenek az egészségvédő és az egészségmegőrző klubok. A rendkívül népszerű Szalon-beszélgetés során Riba Katalin az örök fiatalság titkával kecsegteti az érdeklődőket. Annyit elárulhatunk, hogy a bemutatott módszernek köze van az időtlen szépséggel bíró néptánchoz. 

Napjainkban egyre komolyabb gondot jelent a cukorbetegség, ezért a Fiatal Cukorbetegek Klubjában Muskát Erika várja azokat, akik többet szeretnének megtudni napjaink népbetegségéről, valamint a Szalonban a Budai Lisztérzékeny Csoport tagjai találkoznak.
 
 
A boldog élet egyik titka

Ahhoz, hogy boldogan teljenek hétköznapjaink, egészségünk megőrzése mellett még számos más dologra is szükség van. A boldogság egyik alapvető forrása otthon, szűkebb családunk körében vár ránk. Az emberek többsége nem szívesen beszél arról, ha ezen a meghitt területen támadnak nehézségei. Április 25-én a Hegyvidéki Családépítő Klub egy olyan, rendkívül fontos témát vizsgál meg közelebbről, amiről nem nagyon szokás beszélni. Az Apa is csak egy van… című előadás azt járja körül, hogy mivel jár a válás a férfi számára. Dr. Domján Mihály szakpszichológus és családterapeuta megmutatja azt is, milyen módon lehet a válással járó érzelmi vihart feldolgozni.
 

Az Alázat kötelez

Április 21-én egy egészen különleges kiállítás megnyitóján vehetnek részt mindazok, akiket érdekel a kortárs hazai képzőművészet. Gyügyi Ödön roma származású grafikus- és festőművész azon ritka hazai tehetségek közé tartozik, akik embert próbáló erőfeszítéssel és páratlan, példaértékű kitartással az állami gondozásból – a tiszadobi intézetből – jutottak el a művészet világába. Balog Zoltán miniszter 2013. március 14-én tüntette ki a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatával. Az Alázat kötelez című kiállítását Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára nyitja meg.
 
Ezzel a rövid felsorolással csupán a Hegyvidéki Kulturális Szalon páratlanul bő, áprilisi kínálatának felszínét kapargattuk meg. Ha szeretne alaposabban is utánanézni, hogy még milyen meglepetésekkel és igényes programokkal várják a kultúra barátait, ezen a telefonszámon 061-202-2509, illetve e-mail címen érdeklődhet: info@kulturalisszalon.hu. 
 

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...