Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-03-28

Siker és kudarc újragondolva

Siker és kudarc újragondolva

Will Smith nemrég posztolt egy videót a Facebookra arról, mi a véleménye a kudarcról és a sikerről. A megfontolandó gondolatok felrobbantották a netet. Mert mit is jelent a siker? Mi motivál minket a sikerre? És mi történik akkor, ha kudarcot vallunk? Fogadja meg a karizmatikus színész tippjeit, hogy újragondolhassa saját siker-fogalmát. 

Hibázni emberi dolog – tartja a mondás. Mégis, a mai perfekcionista világban, ahol mindenki a legjobb és legszebb arcát igyekszik mutatni, a kudarc a mumusunk. Sokszor azonban, ha ismeretlen útra tévedünk, vagy számunkra eddig ismeretlen dolgokba kezdünk, teljesen természetes, hogy egyszer-kétszer kudarcot vallunk. De mégis, hogyan küzdhetnénk le a kudarctól való bénító félelmet, amely sokszor megakadályoz minket abban, hogy valami olyanba kezdjünk, amely segíti elérni legnagyobb álmainkat is?

Will Smith mostanában egyre több videót posztol életvezetési tanácsokról. Az amerikai színész nemcsak a filmvásznon tehetséges, de a bombaként terjedő posztjai bebizonyították, hogy akár motivációs tanácsadóként is megélhetne. Will Smith-nek határozott véleménye van a siker és a kudarc kapcsolatáról. De mit mondott videójában, amely felrobbantotta a netet?
 
A kudarc lehetőség a fejlődésre
 
A színész a sikert kézben tartott, kontrollált kudarcként definiálja. Arra ösztönöz mindenkit, hogy fogadja el a kudarcot, mint az élet természetes velejáróját, hiszen a kudarc lehetőséget nyújt a fejlődésre, a többé válásra. 

„Frusztráló számomra, amikor látom, hogy valakinek negatív képe van a kudarcról. A kudarc jelentős szerepet tölt be abban, hogy megtanuljunk sikereket elérni. Meg kell ismernünk a kudarcot. Sőt keresnünk kell, hiszen abban rejtőznek a megtanulni való leckék is“ - mondja a színész, aki a kudarcot az izmok növekedéséhez hasonlítja. Épp úgy, mint egy tréning során, ahol addig a pontig feszítjük a húrt, addig eddzük izmainkat, amíg azok nem bírják tovább. Majd minden egyes újabb edzésnél egyre tovább és tovább bírják izmaink a terhelést. A sok sikertelen próbálkozás után egyszer csak bekövetkezik az áttörés.  

„A sikeres emberek sokszor elbuknak. Igazából többször szenvednek el kudarcot, mint amennyi sikert elérnek. De amit jól csinálnak, hogy tanulnak a kudarcaikból, és az abból fakadó energiát a siker következő fázisába lépéshez használják. Ott próbálkozz, ahol biztos vagy benne, hogy elbuksz. Gyakorolj, mert a gyakorlás irányított, kézben tartott kudarc, amely a határaidhoz vezet. A kudarc segít felismerni, mely területeken kell még fejlődnöd. Így vallj kudarcot gyorsan, gyakran és bukj előrébb, ha elesel az utadon“ - tanácsolja a színész videójában 
(Link: https://www.goalcast.com/2018/01/25/this-is-why-will-smith-wants-you-to-fail/). 
 
Érdekes gondolat, hogy a kudarcból nyert energiát a siker következő fázisához használjuk. Ebben a mondatban nagyon sok minden benne van: a kudarc tehát csupán a siker egy fázisa, és ha kudarcot vallunk, az nem jelenti azt, hogy messzebb kerülünk célunktól. Sőt! Nem kell a bukás után mindent elölről kezdeni, vagy valami újba fogni. Rajtunk múlik, hogy a kudarcot egy falnak tekintjük, amely bizonyíték arra, hogy jobb, ha megállunk, vagy az elkövetett hibákat is csupán egy, a célunkhoz vezető következő lépcsőként éljük meg.
 
Tippek a sikerhez
 
Will Smith eldöntötte, hogy motiválni akarja az embereket. Szeretné megosztani velük azt a pozitív energiát, amit ő is kitartó és tudatos munkával ér el nap mint nap. A színész azt vallja, hogy az élet szeretetét megoszthatjuk egymással, és ezzel hozzásegíthetünk másokat is a sikerhez, céljaik eléréshez. Ha van egy álmunk, amit szeretnénk megvalósítani, azon dolgozni kell. Alábbi tippjei segítenek a sikert is egy kicsit más fénybe helyezni.
 
1. Ne várjunk a boldogsággal!

Ne kössük a boldogságot egy eddig el nem ért, vágyott célhoz. Ne mondjuk, hogy akkor leszek boldog, ha majd... Élvezzük inkább a jelen pillanatot, az életet, annak minden fény- és árnyoldalával. Élvezzük az alkotást, a fejlődést, a sikerhez és célunkhoz vezető utat is.

2. Adjunk bele mindent!

Ne legyen B-terv, vagy egy menekülési útvonal. Ha igazán tudjuk, hogy mit akarunk, azon akár minden áldott nap dolgozhatunk egy kicsit. 

3. Dönts és higgy!

Merjünk nagyot álmodni. Olyat is, ami jelenleg nem reális. A reális gondolkodásmód a középszerűség útjára vezet. Az elektromos áram sem volt korábban reális sok ember számára, Thomas Edison mégis megálmodta azt, kitartott terve mellett, és hitt abban, hogy létezik, akkor is, ha nem látjuk, és senki sem hisz benne, csak ő. Ha van hitünk, tegyük le voksunkat mellette. Ha valami mellett döntünk, teszünk is érte, és ha teszünk érte, máris a megvalósítás útjára léptünk.
 
4. Ahol most tartasz, az nem az út vége.

Ahol most vagyunk, az a múltbéli gondolataink, tetteink és érzéseink eredménye. A jelen pillanat ereje abban rejlik, hogy MOST eldönthetjük, másfelé megyünk, változtatunk gondolatainkon és tetteinken. 

5. Motiváló félelem. 

A félelem egy ösztön, amely menekülésre késztet minket. Egy evolúciós jelző a túlélés érdekében. Azonban a modern társadalomban sokszor kell leküzdenünk félelmeinket, hogy eljussunk valahova. Ha élvezzük a céljaink eléréséhez vezető utat, dolgozunk magunkon, képesek és nyitottak vagyunk a változásra, hiszünk saját teremtő erőnkben, akkor a félelmet is könnyebb leküzdeni.

Szeretetből cselekedjünk, ne félelemből. Másokért és magunkért is.

Ajánló
Ajánló
Imposztor-szindróma - Ha úgy érzi, nem elég jó

Imposztor-szindróma - Ha úgy érzi, nem elég jó

"Nem vagyok elég jó!" - ismerős ez az önkorlátozó mondat? Korunk egyik legelterjedtebb...

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Életünk során sokan eltávolodunk a gyermekkorunkban önmagukról kialakult képtől, ám...

Adjon 30 napot az intuícióinak!

Adjon 30 napot az intuícióinak!

A nyári szabadság alatt több szabadidőnk van, amikor magunkra is jobban odafigyelhetünk....