Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-06-14

Hasznos vagy inkább haszontalan időtöltés a „mobilozás”?

Hasznos vagy inkább haszontalan időtöltés a „mobilozás”?

Bár az lenne a végső cél, hogy a nyári hónapokban akár teljesen letegyük a mobiltelefonunkat, ezt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Hogyan tudjuk mégis kevesebbet kézbe venni, ugyanakkor sok feladatot megoldani? Lássuk, hogyan használják a mobiljukat azok, akik rendkívül hatékonyak a hétköznapokban. 

Tisztázzuk a legelején: a digitális méregtelenítés nem jelenti a mobiltelefon és a számítógép teljes elhagyását. Egyszerűen csak azokkal a tudattalan folyamatokkal és szokásokkal szakítsunk, amelyek időrablók, és arra késztetnek minket, hogy akkor is kézbe vegyük a telefont, amikor nincs is szükségünk rá.
 
Időrabló tevékenység

Órákig a facebookon lógni, vagy az Instagramon képeket nézegetni, megpróbálni a legtökéletesebben megörökíteni a napi teendőnket vagy épp az ebédünket, ha nem bloggerek vagyunk és ebből élünk, akkor ezek bizony sokszor a hatékonyságot gátló szokások. Azt az illúziót adják, hogy információhoz jutunk és híreket osztunk meg másokkal, holott sokszor ezekre az információkra egyáltalán nincs szükségünk, csak elterelik a figyelmünket arról, ami valójában fontos, építő jellegű tevékenység az életünkben.

Eszközeink irányítanak minket?

A mobiltelefon folyton foglalkoztat minket, közben mégis elmulasztjuk azokat a feladatokat, amelyeket tényleg el kellene végeznünk, vagy épp nem mozdulunk ki a való életbe, holott sok új élmény szerezhető a mobiltelefon virtuális világán túl is. A probléma tehát nem a mobiltelefonokban van, hanem abban, ahogy használjuk őket. Hogy megőrizzük az egészséges egyensúlyt a virtuális és való világ között, elengedhetetlen a tudatosság és ezáltal egy terv, amellyel újra kézbe tudjuk venni az irányítást. 

Ha megfogadjuk az alábbi 5 tanácsot, több időnk juthat azokra a dolgokra, amelyek feltöltenek, örömöt szereznek, és előrébb visznek bennünket a mindennapokban. 

1. Egészséges napi mobil-rutin

A hatékony emberek tudják, hogy mikor és hol van helye a mobilozásnak. A közösségi média hírei megvárnak minket a napi teendők után is. Ezért az első lépés szokásaink tudatosítása, és azok átalakítása. Csak eleinte furcsa a változtatás a mindennapi rutinon, egy idő után ugyanis szokássá válik. A szokások pedig olyan automatikus folyamatokká alakulnak, amelyeket gondolkodás nélkül hajtunk végre. Ezért fontos először tudatosítani magunkban, mikor és hogyan használjuk a mobiltelefonunkat: 

Hol tölti a mobilját? A hálószobában?
Mikor néz először a mobiljára reggel?
Hol tartja a telefonját munka közben?
Hol tartja a telefonját étkezés közben?
Mire használja a mobilját? (pl. praktikus dolgokra, mint navigáció vagy hírolvasás, telefonálás vagy üzenetküldés, chatelés, posztolás, posztok lájkolása stb.)
Melyek azok az alkalmazások, amelyek egyszerűbbé teszik a mindennapjait?
Melyek azok az alkalmazások, amelyek ön szerint is időrablóak, mégis sok időt tölt használatukkal?

A kérdésekre adott válaszokat érdemes akár papírra is vetni, hogy még jobban tudatosuljanak.

2. Milyen a jó mobil-etikett?

A célorientált emberek egyszerre csak egy feladatot végeznek. Napjaink népszerű kifejezése a „multitasking”, azaz amikor több feladatot végzünk egyszerre, azonban ez nem mindig hatékony megoldás. Ha több teendő tornyosul előttünk, egyszerre csak egyre koncentráljuk. Arra, amelyik a legfontosabb. Ugyanez igaz a barátokra is. Ha épp velük találkozunk, tudatosítsuk magunkban, hogy most ők a legfontosabbak. Adjunk magunknak legalább 45-60 perces szünetet, élvezzük a társaságot. Ha valami fontos elintéznivaló nehezedik ránk, az is tud legalább 45 percet várni. Szóljunk ismerősünknek előre, hogy lesz egy apró elintéznivalónk, ha mindenképp a mobilra 
kell néznünk a találkozó alatt.

Tudatosító kérdések:

Hol tartja a mobilját, mialatt…
   - másokkal találkozik,
   - tévézik vagy a moziban van,
   - eszik,
   - vezet vagy utazik,
   - tanul, olvas vagy tárgyaláson van?

Gondoljon bele abba is, hogy mások mikor és hogyan használják a telefonjukat, mialatt önnel időt töltenek, amikor egymással találkoznak. Hogy esik önnek, ha valaki egy kávézós beszélgetés alatt folyton a mobiljára néz? 

3. Tartson mobilszünetet!

Nem szégyen a mobilozás, ha tudjuk, mikor van itt az ideje. A feladat-tudatos emberek a mobilozásra szánt időt is betervezik a napirendjükbe. A délutáni kávé mellé, vagy épp szünetként a munkaidő alatt. 

A rossz szokásokat időbe telik megváltoztatni, ezért ne legyen túl szigorú önmagával. Ne csak azt tervezze meg, mikor használja a mobilját, hanem azt is, mennyi időre és milyen célra. Ha pedig tovább volt online, mint szerette volna, használjon segítő alkalmazásokat, amelyek figyelemmel követik mobilhasználatát, sőt blokkolni is tudják az adott alkalmazásokat egy bizonyos használati idő letelte után. Ilyen például az androidos AppDetox, vagy az iOS-rendszerre elérhető Moment. A Moment applikáció segítségével még a mobilhasználat idejét is figyelemmel követheti alkalmazásonként, ez is segíthet a rossz szokások tudatosításában. 

4. Vezessen be mobilböjtöt!

A hatékonyan dolgozó emberek nem ugranak rögtön, mihelyt a telefonjuk jelzi, hogy valaki posztolt valamit a közösségi médiában. Ez ugyanis megzavarja őket az éppen végzett feladat végrehajtásában. Állítsa be úgy a telefonját, hogy az csak a fontos alkalmazások esetén küldjön értesítéseket. Az ismerősei posztjait pedig nézze meg egyszerre, ne egyenként.

A mobilböjt bevezetése még egy trükk, amellyel hozzászoktatja magát a mobilmentes időszakokhoz. Először csak evés közben tegye el a mobiltelefonját, majd próbálja ki, milyen az, amikor egy egész estét, vagy egy hétvégét tölt el mobilmentesen. Maximum csak a hétvégi programok megszervezésére használja a telefonját. Ha hosszabb időt tölt el offline, rájön majd, hogy a hírek és posztok megvárják a másnapot is.
 
5. Találjon ki magának hobbikat!

A célorientált emberek a passzív kikapcsolódás helyett sokszor az aktív szünidőt választják. Azaz tévénézés és mobilozás helyett a hobbijukra, a sportra vagy a barátaikra és szeretteikre szánják szabadidejük nagy részét.

Ha szeret gitározni vagy festeni, vegyen zene- vagy művészeti órákat. Ha esetleg van 20 percnyi szabadideje, hívjon fel valakit, vagy szervezzen le egy találkozót egy ismerősével. Használja a mobilját arra, hogy megnézze, milyen programok lesznek a közeljövőben a környezetében, és ismerősei közül kit érdekelhetnek ezek.

Ajánló
Ajánló
Imposztor-szindróma - Ha úgy érzi, nem elég jó

Imposztor-szindróma - Ha úgy érzi, nem elég jó

"Nem vagyok elég jó!" - ismerős ez az önkorlátozó mondat? Korunk egyik legelterjedtebb...

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Életünk során sokan eltávolodunk a gyermekkorunkban önmagukról kialakult képtől, ám...

Adjon 30 napot az intuícióinak!

Adjon 30 napot az intuícióinak!

A nyári szabadság alatt több szabadidőnk van, amikor magunkra is jobban odafigyelhetünk....