Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-07-19

Nyaraljon egészségesen Magyarországon!

Nyaraljon egészségesen Magyarországon!

Aki egészségtudatos, annak természetes, hogy nyaralását is igyekszik egészséges környezetben tölteni. Szerencsére hazánk bővelkedik ilyen helyekben, elég csak természetes gyógyvizeinkre vagy gyönyörű erdőségeinkre gondolni. Ötleteket adunk, hol vakációzzon egészségesen a nyáron. 

Királyok nyomában Dobogókőn  

Igaz, a Dalai Láma megmosolyogná az ötletet, miszerint a Föld szívcsakrája Dobogókőn lenne, ennek ellenére sokan hisznek a gyönyörű erdőségben rejlő hely jótékony energiáiban, amely feltölti az odalátogatókat. A Pilis-hegység nemcsak a túrázók kedvenc úti célpontja, hanem egy könnyed, hétvégi kikapcsolódásra is kitűnő választás. Izgalmas útra indulhatunk Pilisszentlélekről is, ahonnan egy pálos kolostor romjaihoz juthatunk. Sokak szerint a Pálos-rend nem véletlenül építette erre a vidékre a szakrális központját. Lehet, hogy ők is tudtak Dobogókő rejtett, gyógyító erejéről? 

Egy biztos, a hely különös, szinte misztikus hangulattal rendelkezik, történelmi emlékeket őrizve, varázslatos erdei utakkal és friss levegővel. A Thirring körúton például állítólag egy olyan útvonalat járhatunk végig, amelyet annak idején királyaink is végigzarándokoltak, és melyen beavatást kaptak a nép vezetéséhez.

Dobogókőn emellett jurtában is megszállhatunk, ha pedig megéheznénk, betérhetünk a Makovecz Imre által tervezett Zsindelyes vendéglőbe is, ahol akár karobos palacsintát, gabonakolbászos melegszendvicset is ehetünk, egy pár korty bio-borral kiegészítve a menüt. A dobogoko.org oldalon még több érdekes zarándokútvonalról olvashat számos fontos információ mellett, amelyek nélkülözhetetlenek a tökéletes nyaralás megtervezéshez. 
 
Gyógyító levegő Bükkszentkereszten 

A Miskolchoz és Egerhez közeli falu hazánk egyik legszebb települése, levegője gyógyító hatású. A falu a második legmagasabban fekvő helység Magyarországon. Erdeje bükkfákkal, juharfákkal és kőrisekkel ékeskedik, talán épp emiatt tulajdonítható gyógyító erő levegőjének, amely segíthet légúti megbetegedések, vérszegénység és pajzsmirigyproblémák esetén is. Sokan az erdőségben található ún. Mária-kövek gyógyító hatása miatt is látogatnak el ide, amely állítólag termékenységgel áldja meg azokat, akik ráülnek. De a mondák szerint, ha megölelünk egy fát, az is jót tehet egészségünknek.

A gyógyító faluban található Szabó Gyuri bácsi, bükki füvesember Gyógynövényháza és -kertje is, ahol gyógyteákat kóstolhatunk, és akár személyre szabott tanácsadást kaphatunk gyógynövénykúrákhoz. Kulturális kikapcsolódást pedig a falu szabadtéri néprajzi gyűjteményében találhatunk. 
 
Pozitív energiák mesebeli helyeken 

Nem csak Dobogókő rendelkezik varázslatos erővel.  Számos hely létezik hazánkban, amelyek - az ott húzódó, magas energiájú Szent György-vonalak találkozásának köszönhetően - gyógyító energiákkal bírnak. Ilyen például az Oroszlány külterületén fekvő Majki remeteség, amely valamikor a kamalduli szerzetesek otthona volt. A Zala megyei Lenti térségében található Márokföldet is az ország egyik legerősebb energiapontjának tartják. A Tápiószentmárton közelében található Attila-domb gyógyító erejének oka állítólag a mérhető extra elektromágneses sugárzás. A Balaton-felvidéken található Hegyestű bazaltorgonái pedig nyugtató hatásukról híresek. 
 
A termálvizek hazája 

Magyarország területének 80%-a alatt található termál- illetve gyógyvíz. Ezzel a világon az 5. helyen állunk, Japán, Izland, Olaszország és Franciaország előz csak meg minket. Ugyanakkor a magyar termálvizeknek egyedülálló tulajdonsága van: egyszerre gazdagok ásványi anyagokban, és magas hőmérsékletűek.

Budapest a világ egyetlen fővárosa, ahol több mint 100 termálvizes forrás található, így tényleg nem kell messzire mennünk, ha egy kis gyógyító felüdülésre vágyunk. A legmelegebb vizű gyógyfürdőnk a Széchenyi Fürdő II. számú kútja, melynek vize több mint 1200 méteres mélységből tör elő. Ha kiruccannánk Budapestről, megmártózhatunk a világ legnagyobb természetes gyógytavában, a Hévízi-tóban. A radonos termálvíz fájdalomcsillapító hatású, épp úgy, mint az egerszalóki gyógyfürdő vize, melyben a legjobb télen felmelegedni. 

Kéntartalmú vizeinket többek között Harkányban és Mezőkövesden is megtalálhatjuk, ezek leginkább a reumás fájdalmakat csillapítják. Szénsavas gyógyvizeink leginkább a Balaton környékén helyezkednek el, ilyen például a balatonfüredi vagy a csopaki. A budapesti termálvizek pedig magas kalcium- és magnézium-tartalmukról híresek. Bőven válogathatunk tehát a termál- és gyógyvizek közül. A legjobb pedig az, hogy télen és nyáron is megajándékozhatjuk magunkat, akár egy kis wellnessezéssel is összekötött üdüléssel.
 
Barlangfürdő Miskolctapolcán

Külön említésre érdemes a miskolctapolcai barlangfürdő, amely egyedülálló jelenség Európában: a karsztbarlangban található természetes vizű fürdő 30 fokos hőmérsékletű, a barlang klímája pedig gyógyhatású. A barlang két termál medencéje mellett számos más fürdőcsarnok is várja az idelátogatókat, sőt a barlang melletti területen élményfürdő és szaunapark is található.
 
Feltöltődés Lillafüreden 

A Bükkben található falu 300 méteres szintmagasságban található, levegője por- és szmogmentes. Szellemi kimerültség esetén remek nyaralás szervezhető ide számos látványossággal, akár kisgyermekes családoknak is. A Lillafüredi Állami Erdei Kisvasúttal kényelmes beutazhatjuk a környéket, és gyönyörködhetünk a Bükk szépségében. A 14 km-es útvonallal rendelkező kisvasút Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja. Meredek hegyoldalakon, különleges völgyhidakon és alagutakon át vezet az útja.

Lillafüreden található Magyarország legnagyobb vízesése 20 méteres magasságával, mely az Anna mésztufabarlang felől is megközelíthető. Az Anna-barlang 25 perces sétával bejárható, és a világon az egyik a három látogatható mésztufabarlangok közül. A fokozottan védett Szent István barlang járatait is megtekinthetjük emellett egy 30 perces vezetett túrával.

Ha ez még nem volt elég, horgászhatunk vagy meditálhatunk a Hámori-tónál, kipróbálhatjuk magunkat a Lillafüredi Sport- és Kalandparkban, vagy épp sétálhatunk a Kastélyszálló melletti függőkertben. Lillafüred jó példája annak, hogy nem kell a világ végéig mennünk, hogy mesébe illő környezetben nyaralhassunk.
 
Szilvásváradi sziklaforrás 

A Szikla-forrás a Szalajka-völgy egyik jelképe. Amellett, hogy megmártózhatunk a forrásban, még járható barlangjáratok is várják a felfedezőkedvűeket. A forrás mellett rendkívül ózondús a levegő, így gyógyító hatású, nyugtat és tisztít.
 
Nyaralás lóháton 

A természet és az állatvilág kedvelőinek itthon a lovas nyaralás lehet a legjobb választás. Távol a világ zajától, lóháton bejárható környékkel igazi aktív és lazító kikapcsolódásban lehet részünk. Számos település szállodái kínálnak lovas programokat, így akár wellnesszel is kombinálhatjuk azt, ilyen például Hétkút, ahol kifejezetten családbarát programokat szerveznek, vagy Szentmihálypuszta, mely lovastúrákat is bonyolít. Aki szereti a vadnyugati filmek hangulatát, annak mindenképpen ajánlott ez a fajta nyaralás. Bővebb információk lovas szálláshelyekről és programokról: http://lovarda.lovasok.hu/lovas-szallas/

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti...

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a...

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált...