Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-08-01

Nem csak a Balaton a „Riviéra”!

Nem csak a Balaton a „Riviéra”!

Unja már a hétvégén az autópályán kígyózó sorokat a Balaton felé, a tömeget, és szeretne egy kicsit mást, mint amit a magyar tenger tud biztosítani? Új tájakat akar felfedezni nyáron is, de víz mellé vágyik? Irány a hazai kisebb tavak! 

Hazánk máig legnépszerűbb vízpartja a Balaton. A természetes vizek szerelemeseinek azonban kalandvágyból vagy a változatosság iránti igényből is érdemes néha elhagyni a zsúfolt magyar tengert, és felfedezni a közel 3500 állóvizünk egyikét - másikát a környékükkel együtt. A rengeteg lehetőség miatt nem gond, ha Budapest közelében akar maradni, hisz’ akkor elég csak a Velencei-tóig utaznia, de ha kicsit bátrabb, nagyobb távlatok nyílnak e téren. Kis túlzással állíthatjuk, hogy széles e hazában akármerre induljon is, előbb-utóbb vízpartot ér. De mégis, merre vegye az irányt? Igyekszünk utat mutatni a következő 5+1 tippel. 

A világörökség része: Fertő-tó

Magyarország második legnagyobb tavát, amely az osztrák határon található, valódi élmény felfedezni. A világörökség részévé nyilvánított különleges vidéken két ország – Magyarország és Ausztria – osztozik. Ide a sekély sós víz, szikes környezet, és a sok-sok nádas nyújtotta természeti kincseket elénk táró területen kívül a tó partján található szebbnél szebb városkák, falvak, strandok, és az általuk nyújtotta élmények, kulturális értékek miatt is érdemes ellátogatni. A hazai oldalon a túrautak mellett talán a legnagyobb vonzerőt Fertőrákos barlangszínházként működő kőfejtője, strandja, vízisport-telepe és emlékhelyei, valamint a fertődi Esterházy-kastély jelentik.

Túrázóknak is remek: Velencei-tó

Érdemes felfedezni a “Balaton kistestvéreként” elhíresült, sokáig méltánytalanul háttérbe szorult Velencei-tó környékét is, amely az ország harmadik legnagyobb természetes állóvize.

Budapest felől érkezve a tó déli partjának legkedveltebb nyaralóhelyei a Velence - Gárdony - Agárd hármas, míg az északi parton Sukoró és Pákozd a leghívogatóbb úti cél. A mára a főváros közelsége miatt is igen közkedvelt Velencei-tónál sem csak a fürdőzésről kell szólnia a nyaralásnak, érdemes szétnézni a tó körül is.

A környéket felfedező túrából nem szabad kihagyni a XV. században épült Cziráky-kastély megtekintését Lovasberényben, és a tó délnyugati részén található, 1958 óta védett, rendkívül gazdag madárállománnyal bíró Madárrezervátumot sem.

Szintén ki nem hagyható látványosság az Agárdon található Gárdonyi Géza Emlékház. Az író szülőháza ma múzeummá alakítva enged bepillantást az alkotó életének legfontosabb állomásaiba, de a személyes használati tárgyai mellett, az író naplóját is megnézhetjük.Túrázni is bátran lehet gyalogosan vagy épp kerékpárral a Velencei-tó környékén a hegységben. Ezek során az egyik legnagyobb élményt a Pákozdi ingókövek eróziónak ellenálló gránittömbök egymásra halmozódott sziklacsoportjainak látványa nyújthatja. 

Strandoláson kívül is van világ: Szelidi-tó

Tavasztól őszig a Kiskunság legkedveltebb kiránduló- és üdülőhelyének számít a mintegy 5 kilométer hosszú, homokos partú Szelidi-tó. Itt is megtalálja a számítását, aki nyugodt kikapcsolódásra, és az is, aki mozgalmasabb szórakozásra vágyik. Aki már beleunt a strandolásba, ellátogathat a Szelidtől 4 km-re fekvő Dunapatajra, amelynek a 15. században épült református temploma mellett a Pataji Múzeum, a térség kultúráját bemutató tárlatát is érdemes megtekinteni. Szintén nagyszerű élményt nyújthat a bakodpusztai Lovas Centrum, ahol a pusztai világból – vágtázó ménesek, ügyes csikósok - kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. S ha már erre a vidékre vetődtünk, akkor semmiképp ne hagyjuk ki Kalocsát sem. A római katolikus érseki székhelyen barangolva látogassuk meg a főszékesegyházat, az érseki palotát és a csillagászati obszervatóriumot, sétáljunk a belvárosban, ismerkedjünk meg a Paprika Múzeummal és a kalocsai hímzéssel is. 

A vízi sportok szerelmeseinek: Tisza-tó

Az Alföld északi részén található hazánk harmadik legnagyobb tava, amely egyben a legnagyobb mesterséges tó az országban. Korábban főként azoknak ajánlották ezt a víziparadicsomot, akik a zajtól távol eső természetes csendre vágytak, vagy épp imádnak horgászni. Mára azonban jelentősen változott a helyzet. A part mentén hat szabadstrand, míg Tiszafüreden termálfürdő kínál fürdési lehetőséget. Azok számára pedig, akik a vízi sportok iránt érdeklődnek, Abádszalók környéke kihagyhatatlan, ahol az ilyen sportok széles skálája gyakorolható, beleértve a motoros vízi sportokat is.

Ám nemcsak a hűvös habokban érdemes megmártózni, ha már e tájon jár. Ismerkedjen meg a Tisza-tó vadvízi világával is gyalog, kerékpárral, lóháton vagy épp csónakkal. Látogasson el Poroszlóra a Tisza-tavi Ökocentrum magyarországi állatkert és szabadidős élményközpontba, amely gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt nagyszerű élmény. Ráadásul a térség a látnivalók mellett számos kulturális rendezvényben is bővelkedik, melyekből az arra járóknak is érdemes csemegézniük.

Horgászatra fel: Orfűi-tó 

Aki festői környezetre vágyik, látogasson el a Mecsek lankái mellett fekvő Orfűi-tóhoz. Ez az állóvizünk a Pécshez közeli négyrészes mesterséges tórendszer legidősebb tagja. Itt sem csak fürdeni, a vízi sportokat kipróbálni, illetve horgászni érdemes. Több túraútvonal is teljesíthető a településről indulva, közülük kiemelkedik a közelben található, különleges cseppköveiről híres Abaligeti-barlanghoz vezető út. Ha pedig arrafelé vette az irányt, ne hagyja ki Pécset sem! A székesegyházat, a Zsolnay Múzeumot és Kulturális Negyedet, a mediterrán hangulatot árasztó főteret a látványosságaival, az Ókeresztény Mauzóleumot vagy épp a Denevér Múzeumot.   

Felfedezőknek: Vadása-tó

Az igazi természetimádóknak érdemes elutazniuk az Őrségbe, Hegyhátszentjakab nevezetességéhez, a 12 forrás táplálta Vadása-tóhoz, amely a kis előtározóból, és a nagyobb, strandos alsó tó együtteséből áll. A két tó kisebb vízfelületű, újabb tava vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik. Mivel vizéből tuskók meredeznek ki, de halban gazdag, így ez elsősorban a horgászok és a természetközeli, csendesebb pihenést kedvelők terepe. Ugyanakkor az alsó tó, a Vadása teljesen más jellegű, itt mozgalmasabb az élet is.

Ráadásul ez a csodálatos környezet természetvédelmi területen fekszik. Itt futnak össze az Őrségi Nemzeti Park jól járható turistaútjai, amelyeket felfedezhetünk és bebarangolhatunk.

Emellett a faluban megcsodálható a román stílusú Szent Jakab-templom, míg a szomszédos településeken kocsikázásra, lovaglásra, teniszezésre van lehetőség. 

Akinek van kedve és ideje, ne hagyja ki az Őrség többi települését, távolabbi erdeit sem, mert a csodálatos vidék számos kincset tartogat számunkra: Árpád-kori templomok Veleméren és Őriszentpéteren, Fazekas Ház Magyarszombatfán, Őrségi Népi Műemlékegyüttes Szalafőn, a szőcei láprét, Lápok Háza, régi haranglábak, vadregényes erdőkön, virágzó réteken át vezető tanösvények, valamint egy másik, strandolásra alkalmas hely, a Hársas-tó és környéke, amely igazi ékköve a vidéknek.

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti...

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a...

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált...