Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-08-02

Nyári sport térdfájás nélkül

Nyári sport térdfájás nélkül

Nyáron mindenki nagyobb aktivitással veti magát a mozgásba, a szép idő, a később sötétedő nappalok, a több szabadidő csábítanak minket a természetbe. Ilyenkor többet futunk, úszunk, kerékpározunk. Azonban jól tudjuk, milyen nehéz motiváltan edzeni, ha egy sérülés és az ebből fakadó fájdalom akadályoz minket a tréningben. 

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy lábunk amúgy is rendkívül sérülékeny része, a térdünk fájni kezd. Nézzük, milyen problémák állhatnak a térdfájdalom mögött és a Fájdalom Ambulancia orvosai hogyan kezelik ezeket.
 
Térdsérülés: Elég egy rossz mozdulat
 
A térdsérülések esetében egy rossz mozdulat váltja ki a problémát. Sérülhet a belső porc vagy valamelyik térdszalag is, ami a térd stabilitásáért felelős. Ritka esetben pedig törés is bekövetkezhet. A károsodás mértékétől függően vagy műtéti ellátásra van szükség (például ha az elülső keresztszalag szakad el, műtéti úton pótolni kell), vagy konzervatív kezelés alkalmazható.

Mi történik térdsérüléskor?

Amikor megsérül a térd, a körülötte levő izomzat egy ideig megpróbálja mereven tartani. Ez pár napig szokott fennállni. Hosszabb távon lecsökken a tartó funkció, főleg mert a térd sérülésekor rögzítésre is szükség van, és ha rögzített egy terület, a körülötte levő izmok természetes módon elsorvadnak. A probléma ezért kettős: a sérülés és az elveszett izomfunkció is gondot okoz.

Hogyan gyógyítják?

Ebből fakadóan az ellátás is kétszintű: a sérülés helyreállítása (a porcsérülések nagy része műtéti ellátást igényel, de a szalagsérüléseket nem feltétlenül kell operálni), valamint a gyógytorna, ami visszaerősíti az izmokat.

A gyógyulási időt akár a felére tudják csökkenteni különféle fizikoterápiás kezelésekkel. A Fájdalom Ambulancián az ionindukciós kezelést alkalmazzák, amely gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású. Az izmok helyreállítására alkalmazható a gyógytorna is. A sérüléstől függően a kezelés 2-3 hetet vesz igénybe. A gyógytorna porcsérülés esetén 6-8 hét, szalagpótlás esetén minimum 6 hónap.

Térdkopás: Évtizedek alatt alakul ki

A térdkopás hosszú folyamat során alakul ki, általában évtizedek alatt. Az ízületben a csúszófelszín, tehát az üvegporc teljesen elkopik, és különböző deformitások, meszes felrakódások jönnek létre. Tünete a terhelés során vagy akár nyugalmi állapotban is jelentkező fájdalom, illetve ha terhelésre duzzad, piros, melegszik, akkor gyulladásos tünetcsoportot sorakoztat fel.

Hogyan gyógyítják?

A kezelés a térdkopás stádiumától függ. Először is csökkenteni kell a fájdalmat. Megpróbálják javítani a térd belső állapotát, hogy a kenőanyag, a csúszófelszín optimális legyen. Ezen kívül az ízületkörnyéki izmok felerősítésével próbálják tehermentesíteni az ízületet, a kisebb terhelés hatására pedig csökken a fájdalom.

A térdkopást ionindukciós kezeléssel, lökéshullám-terápiával és hialuronsav injekcióval kezelik.

Fáradásos sérülések (futótérd, ugrótérd)

A fáradásos sérülések szintén nem hirtelen alakulnak ki, hanem hónapok vagy évek folyamatos túlterhelése során jönnek létre, és valamely új terheléstől (például új cipő vagy hirtelen nagyobb táv lefutása) szoktak tüneteket okozni.

Ebben az esetben az adott inak vagy szalagok degenerációjáról van szó, amelyek az eredeti szövethez képest egy másik szövetté épülnek, és az eredeti szövet funkcióját már nem tudják teljesíteni, tehát kevésbé rugalmasak, kevésbé nyújthatóak. A terhelés viszont ugyanaz rajtuk, ezért egy idő után tüneteket kezdenek okozni. Az izmok a terhelés után gyorsabban regenerálódnak, mint az inak. Az ín nem kap elég vért, oxigénhiányos állapotba kerül, és úgy alkalmazkodik ehhez, hogy átépíti az eredeti szövetet. Az így kialakuló kevésbé oxigénigényes szövet kevésbé nyújtható ezért sokkal sérülékenyebb.

Hogyan gyógyítják?
 
A kezelés során ezt a degenerációt megpróbálják visszafordítani. Ez az esetek túlnyomó többségében lökéshullám-terápiával történik, amely légnyomással fellazítja a szöveteket, és javítja a keringést. A vérellátás helyreállásával elindul a regeneráció. A gyógyulás hosszú folyamat, 3-4 hónap, de akár egy év is lehet.

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti...

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a...

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált...