Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-09-03

Szabad egy (társas)táncra?

Szabad egy (társas)táncra?

Régóta kacérkodik a gondolattal, hogy beiratkozik egy társastánc tanfolyamra? Nos, a szeptember remek lehetőséget ad erre, hiszen ebben a hónapban indulnak új kurzusok a nyári szünet után, ráadásul a tánc egyaránt megmozgatja testünket és lelkünket is. 

A tánc ősidők óta szerves része az emberiség történelmének. Már az őskorban táncoltak elődeink, vadászat előtt és után, vagy ha bő termést szerettek volna, esetleg a gyógyulásért, és ha bármilyen öröm vagy bánat érte őket. A későbbi korokban egyre inkább elterjedtek, majd tért hódítottak a társastáncok. S bár e téren hazánkban volt néhány évtizedes megtorpanás, mára ez a mozgásforma - a versenytáncok mellett - újra egyre közkedveltebbé válik. Ha igazán szórakoztató sportot akarunk űzni, amelyet bármely életkorban bátran elkezdhetünk, akkor nyugodtan tegyük le voksunkat emellett a kellemes időtöltés mellett, hiszen számos, sokszor talán meglepő szellemi és egészségügyi előnye is van. 

Príma alakformáló

Ha olyan hatékony, kalóriaégető mozgásformára vágyunk, amely közben úgy repül az idő, hogy szinte észre sem vesszük, hogy mennyi energiát rakunk bele, és utáljuk a monotonitást is, akkor a legjobb aktív kikapcsolódásunk a tánc lesz. Az ilyenfajta ritmusos mozgás közben - a tánc fajtájától és a mozgás intenzitásától függően - óránként 350-500 kalóriát égethetünk el úgy, hogy közben észrevétlenül mozgatjuk meg szinte minden izmunkat a vállunktól a hason és a csípőn át a lábunkig. Figyeljük csak meg, hány elhízott táncost látunk? Egyet sem, hiszen a táncosok folyamatosan karban tartják a testüket. 

Kiváló szórakozás

A legtöbbünknek nem is kell magyarázni, hogy mennyivel izgalmasabb egy hangulatos helyen, jó zenékre, kellemes társaságban eltölteni hetente egy-két estét, mint a tévé előtt ülve, esetleg chipset ropogtatva.  Ráadásul ezekre az alkalmakra előre készülhetünk, ami örömmel, pozitív várakozással tölthet el minket. Ez a fajta jó izgalom, illetve izgatottság pedig felpezsdít, tartást ad, hiszen a napjaink is ebben a bizsergetően feldobott állapotban telnek, szebbé varázsolva szürke hétköznapjainkat. 

Remek hangulatjavító

A jókedvünk pedig csak fokozódik, ha eljön a tánc ideje. A táncparkett koptatása közben ugyanis észrevétlenül lesz egyre jobb és jobb hangulatunk és kedvünk. Ennek egyszerű oka van: a szervezetünkben egyre több boldogsághormon termelődik, miközben az olyan ártó stresszhormonok, mint a kortizol lebomlanak. És még egy jó hír, a mozgás közben felszabaduló endorfinnak fájdalomcsillapító hatása is van, így aztán a táncot érdemes fájdaloműzésre is használni. 

Segíti az ellazulást

Mivel a tánc - különösen igaz ez a társastáncra - nyugtatja az idegeket, így segítségével a hétköznapi stresszhelyzeteket is könnyebben tudjuk kezelni. Ugyanakkor magának a tánc közben hallgatott muzsikának lazító hatása is van, ezért van az, hogy az ezekre a dallamokra végzett lassú mozdulatok segítenek lecsillapodni és relaxálni. Hatására fokozatosan ellazulnak a görcsös váll- és nyakizmaink, és közben még a lelkünk is megnyugszik.

Növeli az önbizalmat

Ez a fajta rendszeres mozgás jótékony hatással van a gerincoszlopra, hiszen a tánc gyakorlatilag tartásjavító torna. Ennek mellékhatásaként pedig még a saját testünkkel kapcsolatos érzéseink is javulnak, nagyobb lesz az önbizalmunk, mivel elégedettebbnek és magabiztosabbnak érezzük majd magunkat. 

Erősíti a szívet

Ez a mozgásfajta felpörgeti a vérkeringést, így hatékonyabban tud dolgozni a szív is. Azzal, hogy kevesebb összehúzódással több vért pumpál a szervezetbe, erősödik a szervezet motorja.  Mivel pedig a tánc jót tesz a vérkeringésnek, a légzésnek, a csontoknak és az izmoknak is, így a rákmegelőzésben is fontos szerepet kaphat. 

Agytornának sem utolsó

A táncmozdulatok betanulása komoly koncentrációt igényel. A különböző  új mozdulatok, a pörgések és a forgások megtanulása során összpontosítani kell. Mindez ösztönzi mindkét agyfélteke működését amellett, hogy fejleszti a koncentrációt, javítja az emlékezőképességet, valamint az improvizációs és az alkalmazkodóképességet is.

Védelmet nyújt 

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az egyetlen olyan fizikai aktivitásunk a tánc, amely képes lehet a kognitív funkciók, azaz az intellektuális teljesítőképességünkért felelős készségek csökkenésének megakadályozásával a demencia kialakulásának elejét venni. A magdeburgi idegdegenerációs betegségekkel foglalkozó központban végeztek kutatásokat, Notger Müller vezetésével, ahol kimutatták, hogy időskorban jelentősen csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát, tudományos díjat kaptak a felfedezésért. 

A társastánc jobb hatással van az elmére, mint a kerékpározás vagy az úszás, sőt, még a keresztrejtvény-fejtésnél is hasznosabb. Szintén hatékony lehet a Parkinson-kórral élő emberek esetében is. Mára kimutatott tény ugyanis, hogy a heti rendszerességgel vett táncórák segítenek csökkenteni a merevséget és javítani a kéz- és az arcizmok működését. 
 
Ha kell egy jó tipp!

Szerencsére a társastánc szerelmeseinek nem kell a kerületet sem elhagyniuk ahhoz, hogy rendszeresen tudjanak hódolni szenvedélyüknek. Elég, ha havonta ellátogatnak a MOM Kulturális Központba, ahol a Nosztalgia Társastánc keretében díjmentesen nyílik alkalom minden érdeklődő számára, hogy nosztalgikus dallamokra mozogjon. Ráadásul a standard és latin táncok, a swing és a rock’n’roll között és után minden alkalommal nyugdíjas, amatőr táncosok táncbemutatójában is gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti...

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a...

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált...