Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-11-09

Hegyvidéki aktív november

Hegyvidéki aktív november

Bármennyire is nehezen vesszük rá magunkat arra, hogy a késő őszi hétköznapi estéken és a hétvégéken kimozduljunk, mégis érdemes megtenni. A Hegyvidéken ugyanis számos szabadidős lehetőség közül választhatunk: tanfolyamok, kulturális körök, sport- és táncórák adnak alkalmat az aktív kikapcsolódásra.  

Nem véletlen, hogy nyáron vitalitással teli életet élünk, hiszen az ember mozgásra termett. Ez a kellemesen meleg hónapokban nem is jelent kihívást, ám ősszel sokak számára annál inkább. Hiszen a lehűlés, a nyálkás idő a lakásba húzódásra ösztönöz bennünket. Számtalanszor kuckózzuk be magunkat egy jó bögre kakaó vagy tea mellett az ágyba, aktuális kedvenc könyvünkkel, és hagyjuk, hogy szétáradjon bennünk az ebből fakadó jóleső érzés.

Azonban a rosszabb idő ellenére is érdemes odafigyelnünk saját és családtagjaink egészségének megőrzésére. A fizikai fittség mellett fontos a lelki egyensúly megtartása is, amihez kiváló lehetőséget nyújt, ha olyan társaságba tudunk járni, ahol a sajátunkhoz hasonló érdeklődésű emberekkel lehetünk, kötetlenül. Szerencsére a hegyvidéki kínálat bőséges lehetőségeket nyújt mindkét téren. Íme, egy kis ízelítő a palettáról.

Mozgásmix gyereknek és felnőttnek

Régóta népszerű sport hazánkban az öttusa és ifjabb „testvére”, a triatlon. Az öttusa a nevéhez híven 5 mozgásformából áll, vívásból, úszásból, lovaglásból és kombinált futás-lövészetből. Ezek a sportágak egymást követik, a versenyek pedig lehetnek egyéniek, csapat- vagy váltóverseny jellegűek. Ugyanakkor a triatlon, mely viszonylag fiatal sportágnak számít, 3 mozgásformából áll. Az úszásból, a kerékpározásból és a futásból, melyek távjait egymásután, pihenés nélkül kell teljesíteni, és bár mindkettő alapvetően egyéni sport, léteznek belőle csapatversenyek is.

Azoknak, akik érdeklődnek ezek iránt a mozgásformák iránt, érdemes ellátogatniuk a MOM Sportba a Megathlon SE-hez, ahol lehetőség van amatőr sporttól a versenysportig fejleszteni gyermekünket vagy akár saját magunkat. Az egyesület célja, hogy választási lehetőséget kínáljon a gyerekek számára az öttusán, mint multisporton keresztül a megfelelő mozgásforma űzéséhez. Itt könnyedén elsajátíthatják elsőként a helyes futó- és kerékpáros-, majd az úszó-, valamint a lövésztechnikát, végül pedig a vívást és a lovaglást. Ennek köszönhető, hogy a klubban 6 éves kortól az érett felnőttkorig, az amatőrtől a profi szintig mindenki megtalálja számítását.
 

Tánc, öröm, öngyógyítás, ez a Nia

Manapság állandó rohanás az élet, úgy érezzük, hogy soha semmire nincs kellő időnk. A teendők sorában pedig az utolsó a saját magunkkal való foglalkozás, bár a sportot legalább megpróbáljuk belegyömöszölni az életünkbe. De miért kellene megelégednünk félmegoldással? Hiszen itt a Nia, mely a változatos, könnyen elsajátítható mozdulatokon keresztül segít jobban megismerni a testünket és önmagunkat. Ez a Debbie és Carlos Rosas által alapított holisztikus fitneszirányzat segít megteremteni a test-szellem-lélek egészségét, lehetőséget adva közben saját bensőnk felfedezésére is.

Ez a táncalapú mozgás kilenc mozgásformát ötvöz. Három harcművészetet, a thai chit, az aikidót és a taekwandót, valamint három táncformát, a modern táncot, a dzsessztáncot és a duncan dance-t ötvözi három gyógyító technikával, az Alexander technikával, a Feldenkrais-módszerrel és a jóga elemeivel. Ez az edzés segít testileg és lelkileg feltöltődni amellett, hogy formába hozza a testünket és fejleszti mozgásunkat, közben pedig segít megnyugodni.

A Nia mellett szól az is, hogy nem lehet rosszul csinálni, hiszen lényege a zenére való teljes feloldódás. Akik szeretnék megtapasztalni ennek a mozgásformának a testre és a lélekre gyakorolt pozitív hatását, nézzenek be a MOM Kulturális Központba kedd esténként. Az eredmény nem marad el.    

Az önkifejezés lehetősége, a festés hatalma

A legtöbben, ha szeretnének is festeni, nem mernek belevágni, vagy ha mégis, amikor az eredmény elmaradt a várttól, akkor egy életre hátat fordítanak az önkifejezés e formájának. Pedig nem kell, hogy így legyen, csak be kell szerezni a megfelelő eszközöket (vászon, festék és ecsetek), majd venni a bátorságot és elmenni akár a legközelebbi festőiskolába, ahol megtanulhatók az alapok. Először ugyanis ismerni kell a színeket és azok kikeverését, mint ahogy azt is meg kell tanulni, hogyan viselkednek a különféle festékek a keverésnél. Emellett persze nem árt magát az anyagot is megismerni, amivel dolgozni akar a festőpalánta. 

Nos, annak, aki a kerületben szeretné elsajátítani a festészet fortélyait, nem kell mást tennie, mint hétfő délutánonként betérni a Barabás Villába, ahol lehetősége nyílik kipróbálni a festést.

A Makovecz Anna vezette Festőiskola egy vidám, elfogadó közösség, ahol nem kell tudni festeni, és nem kell teljesíteni semmit. Itt csak a saját örömükre dolgoznak a beiratkozók.

Ezen a helyen a nagy, főként az impresszionizmus korából származó mesterek műveinek másolása során az érdeklődők elsajátíthatják a szénnel rajzolást és az akrillal festést, később pedig a csendéletek készítését.

Stresszoldó kézimunka: a horgolás

Ha idősebbek vagyunk, vagy ha szívesen kötnénk le magunkat valami kreatív elfoglaltsággal a hosszú őszi estéken, érdemes megpróbálkoznunk a horgolással. A kézimunka e fajtájával töltött órák ugyanis remek alkalmat adnak arra, hogy a figyelmünket valami kellemesre és megnyugtatóra irányítsuk a stresszes világ forgatagában. Ráadásul ezt úgy tehetjük, hogy közben teremtünk és kikapcsolódunk, olyan alkotásokat hozunk létre, melyek teljesen egyedi viselet hordását teszik lehetővé, és lassan nekiláthatunk a saját készítésű karácsonyi ajándékoknak is! 
 
Ha a kerületben élőként határozzuk el, hogy belevágunk e tevékenységbe, van egy jó hírünk. Nem kell magunkban alkotnunk, lehetőségünk van itt is megosztani másokkal tapasztalatainkat, tanulhatunk különböző fortélyokat, és élvezhetjük a közös együttlét örömét.

Látogassunk el a Vad horgolók klubjába, a Hegyvidéki Kulturális Szalon 5. termébe szerdánként 15.00 órakor. Akit vonz a lehetőség, menjen el, nem fogja megbánni!

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti...

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a...

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált...