Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-07

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált és elismert az egész világon, hiszen mind a terapeuták, mind pedig a hétköznapi emberek felismerték a szaunázás nyújtotta egészségügyi előnyöket. Nézzük, melyek ezek! 

A szaunát az északi népek már kétezer éve ismerik, bár az első írásos említések csak kb. ezer évre nyúlnak vissza. Az eredetileg mosakodásra, fürdésre kialakított helyiséget szülésekhez és betegek gyógyításához is használták. Az idősebb finnek még ma is elmondhatják magukról, hogy ők szaunában születtek. 
 
A szaunakabin ideális hőmérséklete 60-100 Celsius-fok között van. Azzal, hogy a kabin különböző szintjén lévő padokat foglaljuk el, a magunk számára optimális hőmérsékletet választhatjuk. A páratartalmat szellőztetéssel és a kövekre locsolt vízzel szabályozhatjuk. A szauna nem összetévesztendő a gőzfürdővel. A szaunában 90 Celsius-fok mellé viszonylag alacsony páratartalom társul, ami még a kövekre löttyintett vízzel sem haladja meg a 20%-os relatív páratartalmat. A gőzkabinokban viszont kissé alacsonyabb hőmérséklet mellett 80%-os páratartalom uralkodik.
 
A szauna használatakor érdemes elég időt szánni magára a szaunázásra, és az azt követő pihenésre is. Egy nyugodt, alapos szeánsz körülbelül 3-4 fordulóból áll, és nagyjából másfél óráig tart. Legelőször ajánlatos lezuhanyoznunk, hogy eltávolítsuk bőrünkről a szennyeződéseket (izzadság, krém, dezodornyomok). Két forduló között a törülközés azért lehet fontos, mert a test felszínén levő víz akadályozza az újabb izzadást, és párolgást. 
 
A szaunázás egészségügyi előnyei
 
Segít a méregtelenítésben - Szervezetünk saját maga is méregtelenít, ennek az egyik leghatékonyabb módja az izzadás, amelynek köszönhetően távoznak a testben különböző okokból felgyűlt méreganyagok. A szaunázás ezt a természetes folyamatot erősíti: az intenzív hő hatására fokozódik az izzadás, amely szinte kiöblíti a méreganyagokat a szervezetből.
 
Erősíti az immunmrendszert - Egy másik nagyon nagy előnye, hogy a fehérvérsejtek termelődés fokozásával közreműködik az erősebb immunrendszer kialakításában. A fehérvérsejtek a test katonái, amelyeket a szervezet a minket megtámadó fertőzések és betegségek ellen vet be. A rendszeres szaunahasználóknak magasabb a fehérvérsejt száma, ezért ők jóval ellenállóbbak, illetve ha megbetegszenek, sokkal gyorsabban gyógyulnak.
 
Elősegíti a fogyást - A szauna-terápia nagyszerű módja a fogyásnak, ráadásul minimális erőfeszítést igényel. Szaunázás közben a száraz melegnek köszönhetően a pulzusszám jelentős mértékben emelkedik. Tudományos mérések igazolták, hogy egy 20 perces kúra körülbelül 80 Celsius-fokon több mint 500 kalóriát éget el. Az anyagcsere ugyanolyan mértékben felgyorsul, mint fizikai edzés hatására, éppen ezért a szaunázás sokat segíthet a kívánt testsúly megőrzésében.
 
Fiatalítja a bőrt - Testünk egyik legjelentősebb szervének, a bőrnek szüksége van a rendszeres tisztításra, és a szaunázás is nagyszerű módja ennek. Ahogy öregszünk, az elhalt sejtek felhalmozódhatnak, és eltömíthetik a pórusokat. A bőr veszít rugalmasságából. Néhány alkalom a szaunában javítja a bőr vérkeringését, amely elősegíti az új hámsejtek növekedését, a régiek eltávolítását.
 
Tündöklővé teszi hajunkat - A fejbőrben lévő faggyúmirigyek olyan vegyületeket tartalmaznak és bocsátanak ki, amelyek kondicionálják és hidratálják a hajat.  A szaunában töltött idő aktiválja a mirigyek működését, amelyek ezután kibocsátják ezeket a hasznos vegyületeket, ennek köszönhetően ragyogóan szépek lesznek tincseink.
 
Fejleszti az állóképességet - A szauna rendszeres használatával fokozhatjuk testünk hőtűrő képességét. Ez jelentős javulást jelenthet teljesítményünkben az állóképességet igénylő sportok esetében, mivel a rendszeres szaunahasználók kevésbé érzik a fáradtságot, és huzamosabb ideig fenn tudják tartani szervezetük magas energiaszintjét.
 
Próbálja ki, majd járjon rendszeresen!
 
A Szent Lukács gyógyfürdő szaunavilágában számtalan kényeztető szolgáltatást kipróbálhatunk. Rendelkezésünkre áll a sókristály szauna, az aroma gőzkabin, az infra szauna, a finn szauna, a naturista szauna, majd a merülőmedence jégkása adagolással, és megpihenhetünk a fűtött római padokon. A szaunavilág hétfőnként 14 órától, keddtől vasárnapig 9 órától 21 óráig tart nyitva. Felöntések minden nap 11, 14, 16, 18 és 20 órakor kezdődnek.

Ezen kívül a finn szaunázást ki lehet próbálni még a MOM Sport wellness részlegén, a Rubin Wellness és Sportközpontban, és ha messzebb szeretnénk menni akkor a Dráva Hotel Thermál Resort ****-ban is.

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti...

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a...

Adventi meglepetés: készítsünk masszázsolajat!

Adventi meglepetés: készítsünk masszázsolajat!

A hétköznapok rohanásában hajlamosak vagyunk megfeledkezni párunkról, és arról, hogy...