Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-10

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a szabadidő. Ajándékozzon idén adventkor vagy a két ünnep között egy napot csak önmagának! Hogy mivel töltse? Íme, tippjeink. 

Lehet, hogy lehetetlen küldetésnek tűnik az év legmozgalmasabb és talán egyik legstresszesebb időszakában, de pont emiatt lenne fontos ilyenkor is egy teljes napot adni magunknak, ami csak rólunk szól.  
 
Nyert az időlottón!

Képzelje el, hogy a postaládában egy karácsonyi lapot talál önnek címezve: „Gratulálunk! Ön megnyerte az időlottót. Ebben a hónapban kap 24 órát, amelyet csak önmagára fordíthat. Most félreteheti a kötelességeit, megállíthatja a világ folyását. Ezen a napon bármit megtehet, amihez csak kedve van. Senki sem fogja megzavarni ebben.“

A szabadnap feltétele azonban az, hogy egy dolgot kell választania, EGYETLEN EGYET, amelynek ezen a napon osztatlan figyelmet szentel. Ez lehet egy projekt vagy akár egy cél, vagy egy rég meg nem valósított terv. A lényeg, hogy önről szóljon.

Mit tenne ezen a napon, mire fordítaná az extra időt? Könyvolvasásra otthon egy meleg tea mellett? Vagy a blog írására, amelyet már régóta tervez? Esetleg elintézne végre olyan dolgokat, amelyeket régóta halogat? Végre kitakarítaná a lakást, kiszortírozná a ruhákat és a felesleges leveleket? Elmenne fodrászhoz és kozmetikushoz, majd találkozna a barátnőivel? Mit tenne ezen a nagy napon?

Fontos az én-nap!

Amy Przeworski diplomás pszichológus, a Psychology Today szerzője szerint szülő státuszú pácienseinek majdnem a 70%-a állította, hogy az én-napokon, amikor csak  magukra koncentrálnak, bűntudat gyötri őket vagy  szorongás, hogy nem haladnak a kötelezettségeikkel, nem foglalkoznak eleget ilyenkor a családjukkal és a fontos, mindennapi feladatokkal.

A nem szülő megkérdezettek közel 40%-a szintén bűntudatról számolt be. Ahhoz tehát, hogy önfeledten élvezhessük ezt a 24 órás én-napot, meg kell értenünk annak fontosságát.

Milyen előnyökkel jár, ha időt szentelünk önmagunkra?

Az én-idő elengedhetetlen minden felnőtt ember számára: kifejezetten azoknak fontos rendszeresen bevezetni ezt a napot, akik szellemileg vagy érzelmileg leterheltek. A krónikus stressz ugyanis csökkenthető, ha megtanulunk saját igényeinkre, vágyainkra bűntudat nélkül odafigyelni. 

Lehet, hogy úgy érezzük, hogy ez az egy nap elfecsérelt idő, és lassít minket feladataink elvégzésében, pedig éppen az ellenkezője igaz. Ha ezen a napon megtanulunk lelkiismeret-furdalás nélkül lazítani, akkor az hosszútávon növeli a produktivitást. Jobban alszunk, többet nevetünk, türelmesebbek és figyelmesebbek, koncentráltabbak leszünk általa.

Az öngondoskodás alapvető igényünk

Habár az egészséges pszichéhez elengedhetetlen az öngondoskodás, a mai rohanó világ és teljesítménycentrikus életmód arra tanít minket, hogy az önmagunkra szánt idő egy jutalom, amelyre csak az elvégzett kötelességek és feladatok után szánhatunk az időnkből.

Sajnos azonban manapság mindig van egy újabb feladat. Így ha az elvégzendő teendők listájának végére tesszük az önmagunkra szánt időt, sosem jutunk odáig, hogy megvalósítsuk azt. Pedig ez egy ugyanolyan fontos alapvető igény, mint az alvás. Hiánya stresszt, szorongást, depressziót, valamint mentális és egészségügyi problémákat okozhat.

Szokjunk le önmagunk feláldozásáról!

Az nem is kérdés, hogy a szülői kötelességek sok áldozattal járnak. A gyermekek igénye sokszor kerül a szülő vágyai elé, és ez rendben is van mindaddig, amíg a szülő ennek ellenére az önmagáról való gondoskodásra is szán az idejéből. Ha ezt nem teszi, akkor ugyanis feloldódhat ebben a szerepben, és nem lehet az, aki lenni szeretne. Az öngondoskodás gyakorlása, önmagunk szeretete és ápolása jó példa lehet később a gyermeknek is! 

Azok, akiknek nincsenek szülői kötelességei, hajlamosak a munka területén elkövetni ugyanezt a hibát. Igaz, hogy pénzt keresni fontos dolog, de a munkahelyi kötelességek mellett meg kell tanulnunk kikapcsolni, és időt szánni magunkra is.

Hogyan szokhatunk rá bűntudat nélkül újra az öngondoskodásra?

· Számítsa a feladatok közé az én-napokat! Havonta legalább egyszer szánjon egy teljes napot önmagára. Ha be van tervezve a feladatok közé ez a nap, akkor könnyebben szakad ki a hétköznapi rotációból is. Egy idő után észre fogja venni, hogy már előre várja azt az időt, és automatikusan mindent úgy intéz, hogy akkorra szabad lehessen.

· Engedje meg magának a lazítást! Emlékezzen arra, hogy az én-idő szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy jól funkcionáljunk – éppúgy, mint az alvás. Az önmagunkra szánt idő jobb szülővé, hatékonyabbá, nyugodtabbá és egészségesebbé tesz minket. A Szeretet útja központban például életmód-tanácsadást is kaphat, amely szintén segíthet abban, hogy megtalálja a kötelességek és az egyéni igények közötti harmóniát.

· Kapcsolja ki egy teljes napra a számítógépet, és csak akkor nézzen a telefonra, ha szükséges! Egy napot mindenki várhat. Lehet, hogy nem minden nap megvalósítható, hogy csak önmagunkra koncentráljunk, de ha szem előtt tartjuk, hogy az én-nap főszereplői mi vagyunk, akkor környezetünket is hozzászoktathatjuk ahhoz, hogy ezeken a napokon nem érdemes zavarni minket.

· Legyen a napi rutin része az én-idő! Igaz, ez nem helyettesíti az én-napot, de érdemes naponta 30-60 percet szánni önmagunkra. Lehet ez sport, egy kávé egy jó könyv mellett, napi 15 percnyi meditáció, vagy egy masszázs. A MOM Wellnessben  akár svéd-, sport-, talp-, és nyirokmasszázs, valamint kismama masszázs közül is választhatunk. Ezek az apró én-idők újratöltenek minket, utána felfrissülve sokkal szebb színben látjuk majd a világot.

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti...

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált...

Adventi meglepetés: készítsünk masszázsolajat!

Adventi meglepetés: készítsünk masszázsolajat!

A hétköznapok rohanásában hajlamosak vagyunk megfeledkezni párunkról, és arról, hogy...