Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-01-10

Mese, ének, muzsika – Eszter-lánc a Csörsz utcában

Mese, ének, muzsika – Eszter-lánc a Csörsz utcában

Január 20-án tizenegy órakor a MOM Kulturális Központban lép fel az Eszter-lánc mesezenekar. Vidám versek, kedves, vicces történetek és nagyszerű zene várja a gyerekeket, valamint az őket elkísérő felnőtteket.

A népszerű Csörsz utcai kulturális központban januárban is remek programokkal fogadják az idelátogatókat. Ezen a vasárnap délelőttön például egy mesékkel teli, sűrű erdőbe juthatnak el a gyerekek és azok a felnőttek, akik nyitottak a csodás, szívhez szóló történetekre. Az Eszter-lánc mesezenekar művészei – Kárász Eszter, Bata István, Clemente Gábor, Csurkulya József, Nemes Janó, Bencze Gábor és Veér Csongor – megmutatják, hogy milyen sok titkot, dallamot és varázslatot rejt a rengeteg.

Az előadás érdekessége, hogy azok a gyerekek, akiknek kedvük van hozzá, bekapcsolódhatnak a történet alakításába. A mesekoncert egyik célja ugyanis éppen az, hogy ötleteikkel a kicsik maguk is alakíthassák a hősök kalandjait. Jól ismert gyermekdalok és népszerű népdalok csendülnek fel, sőt Kárász Eszter a kortárs költők megzenésített verseiből is válogat. Egészen biztos, hogy a koncert vendégei egy pillanatig sem fognak unatkozni.
 
Egy sokoldalú művész

Az Eszter-lánc énekesét 1987-ben ismerte meg a hazai közönség, amikor tehetséges gyerekszínészként a Szamárköhögés című filmben szerepelt. Hamar megszerették a ma már legendás Szabó család hallgatói is. Pályafutása során mindig nagy örömmel játszott a legkisebbeknek. Ha fellépett valahol, érződött, hogy mennyire szereti a gyerekeket és milyen nagy örömöt jelent számára, hogy nekik játszhat.

Az érettségi megszerzése után beiratkozott a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének nemzetközileg is elismert főiskolájára. Első diplomáját itt szerezte, mégpedig konduktor-tanító szakon.

Más talán beérte volna ennyivel, ám Kárász Eszter visszavágyott a rivaldafénybe. Újabb tanulással töltött esztendők következtek, ezúttal már a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámapedagógia szakán. Miután megszerezte a diplomáit, az Óz, a nagy varázsló egyik főszereplőjeként tért vissza a színpad világába. A népszerű színész és énekes számos produkcióban lépett fel az elmúlt évtizedek során. Láthattuk Arisztophanész, Molnár Ferenc, Weöres Sándor és Ibsen műveiben is. Óriási sikert aratott az Edith Piafról megemlékező sanzonestje. A Padam című előadásával pedig kereken tíz éve szerepel hazai és külföldi színházakban. Népszerűségét csak növelték rendezései és önálló estjei. Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták, többek között a Magyar Rádió Nívódíjával, Csokonai Emlékplakettel és Kazinczy-éremmel.
 
Vidám műsor, kiváló zenészek

Az Eszter-lánc mesezenekar tagjai jól ismert, remek zenészek. A cimbalmos Csurkulya József Erdélyből érkezett hozzánk, a Hegyvidékre. Az édesapját mind a mai napig szülőföldjük egyik leghíresebb cimbalmosaként tartják számon. József hatéves korában kezdett el a hangszeren játszani, és nyolcévesen már elég érettnek tartották ahhoz, hogy a marosvásárhelyi Állami Népi Együttes előadásain szerepelhessen.

Bata István nevét a gyerekek onnan ismerhetik, hogy ő a Bogyó és Babóca zeneszerzője, emellett pedig Ullmann Ottó, Lattmann Béla és Babos Gyula mellett tanulta ki a basszusgitározás minden mesterfogását.

Clemente Gábor számos együttesben játszott. Először billentyűs hangszereken mutatta meg a tudását, majd fokozatosan átállt az ütőhangszerekre. Otthonosan mozog a népzenei ihletettségű szerzői zene, az improvizatív kamarazene, a world pop és a megzenésített versek világában.

Nemes Janó tízévesen kezdett el muzsikálni, mégpedig furulyán, később pedig Horgas Eszter tanítványaként fuvolázni. A diplomáját is ezen a hangszeren szerezte, majd egyfolytában tanult, fejlesztette magát, és ma már számos fafúvós hangszeren is remekül játszik, például kavalon, szaxofonon, klarinéton és melodikán.

Becze Gábor a Kaláka együttes tagjaként nagybőgőn és gitáron játszva lopta be magát a közönség szívébe, Veér Csongor pedig figyelemre méltó sikereket ért el a kamarazene területén és az Accord Vonósnégyes tagjaként, sőt 2010-ben Junior Príma Díjat is kapott.

A MOM színpadán állva ők együtt ismét megmutatják, hogy a komoly, felnőtteknek szóló témák mellett milyen jól beszélik a gyermekek nyelvét. Kárász Eszter pedig táncával, játékával és énekével újra elvarázsolja a mesezenekar nézőit.
 
JEGYINFORMÁCIÓ

Jegyárak: 2000 Ft, négy jegy egyidejű vásárlása esetén kedvezményes ár: 1600 Ft/jegy
Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a...

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált...

Adventi meglepetés: készítsünk masszázsolajat!

Adventi meglepetés: készítsünk masszázsolajat!

A hétköznapok rohanásában hajlamosak vagyunk megfeledkezni párunkról, és arról, hogy...