Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-01-11

Csodás téli napok: irány a Normafa!

Csodás téli napok: irány a Normafa!

Ebben az évben Tél tábornok komoly csapatokkal rohamoz minket. A havas napokon jól kihasználhatjuk kerületünk kedvenc kirándulóhelye, a Normafa remek adottságait, és hódolhatunk a téli sportoknak. 

Akár sétára és a természetben gyönyörködésre, akár sízésre, szánkózásra vagy sífutásra használjuk a Normafa környékét, mindenképpen érdemes ezen a gyönyörű tájon időznünk még akkor is, ha fázósak vagyunk. Öltözzünk fel rétegesen, és vágjunk neki a hegyi kalandoknak!
 
Hogyan jussunk fel?

Sajnos a Normafa környékén lévő parkolóhelyek száma gyakran hétköznapokon is kevés az idelátogatók számára, hétvégi napokon pedig sokszor már 10 órakor teli parkolók várják a hegyre érkezőket.

Épp ezért, aki csak teheti, tömegközlekedéssel menjen fel a Normafára. Hétköznap a 21 és a 21A jelzésű buszok a Széll Kálmán tér felől 5 percenként indulnak, a menetidő mindössze 19 perc. Hétvégén a 21 és a 21A jelzésű buszokon kívül a 212-es is a Normafáig közlekedik a Boráros tér felől 9 és 16 óra között, a teljes menetidő 37 perc.

Így a bosszantó és gyakran sokáig tartó parkolóhely-keresést, illetve csúcsidőszakokban a terület teljes megtelte után a hegyre vezető útról való rendőrségi visszafordítást is elkerülhetjük. Bár a fogas, illetve a gyermekvasút végállomása messzebb van, aki nem cipel sílécet, vagy szánkót, és csak kirándulni megy fel, az használhatja a fogaskerekűt illetve a Gyermekvasutat is.
 
Hol síelhetünk?

A Normafán több mint egy évszázados hagyománya van a síelésnek, a 20. század elején hét sípályát alakítottak ki itt. A Kis- és a Nagy-Norma sípályáit kiszolgáló korongos felvonót és a pálya világítását az 1980-as évek közepén sajnos leszerelték. Jelenleg sízésre leginkább a Kis-Norma sípálya a legalkalmasabb, de akik gyakorlott sízők, azoknak érdemes kipróbálniuk a Nagy-Norma és az előbbi pályák folytatásaként a Harang-völgyet is. Ez utóbbi és az Egyetemi sípályák kiváló terepnek bizonyulhatnak a sítúrázók számára.

A Kis-Norma pályája, amely a hegy északi oldalán vezet lefelé, könnyen megközelíthető a 21-es busz Normafa nevű végállomásától. A pálya felső része enyhe meredekségű, kiválóan alkalmas kezdőknek, az alsóbb részek viszont egyre meredekebbek, így csak gyakorlottabb sízők számára ajánlott. A pálya hossza kb. 300 m, szélessége a 130 és 30 méter között változik, lefelé keskenyedve. A pályán több síiskola is tart rendszeresen edzéseket és tanfolyamokat. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésrendszerben a felső részen kék, az alsó részen piros.

A Nagy-Norma pályája a Kis-Normával párhuzamos, attól a gerinc felől nézve balra található. A terep végig kifejezetten meredek, az alsó részén jelentősen leszűkül, ezért használata csak a minden pályán biztonságosan síelők számára javasolt. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésrendszerben fekete.

A Harang-völgyi sípálya alulról, a 155-ös busz végállomásától, vagy fentről a Kis- és Nagy-Norma, illetve a Kis és Nagy Egyetemi sípályák felől a Mátyás király út alatt közelíthető meg. Lejtése változatos, ezért biztos tudást igényel. A területén lévő értékes növényzet védelme miatt használata inkább nagyobb hó esetén javasolt. Kiváló sítúrázó terep. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésrendszerben piros.

A Kis és Nagy Egyetemi sípályák az Anna-rét alatt vannak, változó szélességűek és a pályákon belül egy-egy különálló fa található. A területen lévő értékes növényzet védelme miatt használatuk szintén inkább nagyobb természetes hó esetén javasolt. Kiváló sítúrázó terep. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésrendszerben piros.
 
Biztonságosan a szánkón

Ki ne szeretne a havas domboldalon szánkóval csúszni? A szánkózás a gyerekek és felnőttek számára egyaránt jó móka, a Normafánál erre a célra az Anna-rét domboldala a legalkalmasabb, mert kellően biztonságos. A terület nem túl meredek, valamint van vízszintes kifutó része, ami segíti a könnyebb lassulást, megállást a balesetek elkerülése érdekében. Az Anna-rét a Normafától mindössze néhány perces sétával érhető el. A szánkópálya mellett ingyenes mosdó is működik.

Fontos, hogy a sípályákat a balesetek elkerülése érdekében szánkózásra ne használjuk! Azok ugyanis a lejtésük miatt nem alkalmasak erre, mert fentről indulva egyre meredekebbé válnak, valamint nincs a biztonságos szánkózáshoz szükséges vízszintes kifutó részük. A síelők és a szánkózók keresztezhetik egymás útját, ami súlyos balesetekhez vezethet, tehát legyünk körültekintők!

Ha már megtörtént a baj, jó, ha tudjuk, hogy a havas hétvégi napokon elsősegélynyújtó szolgálat működik, amelyet a Kis-Norma sípálya tetején lévő elsősegélynyújtó faházban vagy a Normafa Park ügyeleti, +36 20 499 1111-es telefonszámán lehet elérni a nappali órákban. Az elsősegélynyújtó ügyeletet a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelem és a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény közösen látja el. A nehezen megközelíthető, vagy az úttól távolabbi sérülteket hordágyon tudják a mentőautóhoz szállítani.
 
Sífutni is élvezetes

A Normafán sok évtizedes hagyománya van a sífutásnak is, nagyon sok egykori és jelenlegi sífutó olimpikon az Anna-rét végében síházzal működtető és itt rendszeresen edzéseket tartó Vasas SC sífutószakosztályának a tagja.

Jelenleg két helyen található kijelölt sífutópálya a Normafa területén. A tradicionális útvonal a hegygerinctől délre a Jánoshegyi út és a Gyermekvasút közötti erdőben az úgynevezett MHK Kör nevű sífutóútvonal. A mintegy 5 km hosszú pálya legkönnyebben elérhető beszállási pontja a Székely kapu mögött található, de elhalad a libegő felső állomásának közelében is.
Az Anna-réttől északra, a Vasas Síház alatt található Szaniszló-réten van a gyakorló sífutópálya.

Itt a réten közel vízszintes területen több sífutóiskola tartja oktatását, edzését. A füves és gyakorlatilag kőmentes területen már 10 centiméteres hóvastagság esetén a kezdők számára párhuzamos klasszikus nyomokat, a rét külső részein pedig egy kb. 700 m hosszú gyakorló körpályát alakítottak ki a klasszikus, valamint a korcsolyázó stílusban sífutók számára.

Aki még sosem próbálta ezt a kihívást igénylő, szép sportot, annak jó hír, hogy a sífutóoktatás és -felszerelés mindenki számára elérhető a Vasas SC síházában az Anna-rét mellett. A Vasas síház hétköznapokon 14.30 és 19 óra között van nyitva, míg hétvégén 9 és 14 óra között várja a sífutni vágyókat.

Ajánló
Ajánló
Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a...

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált...

Adventi meglepetés: készítsünk masszázsolajat!

Adventi meglepetés: készítsünk masszázsolajat!

A hétköznapok rohanásában hajlamosak vagyunk megfeledkezni párunkról, és arról, hogy...