Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-01-16

Álarcos mulatság – farsangi buli a Mesekuckóban

Álarcos mulatság – farsangi buli a Mesekuckóban

A Városmajor utca 44.-ben, vagyis a Barabás Villában január 27-én izgalmas kalandok és egy csodálatos, interaktív mese várja a farsangra készülő gyerekeket. A Mesekuckóban megelevenednek a mesevilág mulatságos lakói, és egy szeleburdi álarcos kavalkád teszi még emlékezetesebbé a kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szórakozást ígérő vasárnapi programot. 

A kerületi gyerekek jól tudják, hogy a Barabás Villában, ebben a népszerű hegyvidéki kulturális intézményben nemcsak a felnőtteket várják komoly programokkal, de rendszeresen kedveskednek rendezvényekkel a kicsiknek is. A Vincellérház olyankor a lenyűgöző mesék otthonává és a gyerekek birodalmává válik. Ráadásul a program vezetője odafigyel arra is, hogy a vidám foglalkozás pedagógiai szempontból is hasznos legyen. A megelevenedő mese megnyugtat, tanít a világról, gazdagítja a képzelőerőt. A gyerekek talán észre sem veszik, hogy a jókedvű kalandozás, a nagyszerű játékok közepette sok hasznos dolgot is tanulnak. Ha pedig közben a szülőknek, nagyszülőknek úgy tűnik, hogy a Mesekuckó házigazdája valahonnan nagyon is ismerős, az nem a véletlen műve!
 
Filmek és színdarabok hősnője

A Vincellérházban ugyanis egy jól ismert arc és hang fogadja a kis vendégeket. Dömök Edinával számos alkalommal találkozhattunk már a színpadon az elmúlt évtizedekben. Nagyszerű alakítást nyújtott a Sirályban, a Csipkerózsikában, a Liliomfiban, a Hamupipőkében és a Hókirálynőben. A kedves mosolyú művész hangja pedig azért lehet ismerős, mert számos népszerű film szereplőjét szinkronizálta magyarra. A gyerekek Dömök Edinát hallhatták, amikor megnézték Blinky Bill fehér karácsonyát, a Hópihét vagy a Kutya, aki megmentette a karácsonyt című filmet.

A színésznő a Vincellérházban rendszeresen izgalmas, interaktív mesékkel kedveskedik a kicsiknek. A farsangi program azért lesz igazi különlegesség, mert nemcsak diavetítés teszi érdekesebbé a közösen megalkotott vidám programot, de igazi farsangi kavalkádra számíthatunk.
 
Gyönyörű hagyományok

A Mesekuckó közreműködői azt kérik a gyerekektől és a játékos kedvű felnőttektől, hogy 27-én ne a megszokott öltözékükben, hanem valamilyen izgalmas jelmezben jöjjenek el a Vincellérházba.

Hogy ennek mi az oka?
Nem leszünk ünneprontók, ha eláruljuk; elég ugyanis egyetlen pillantást vetni a naptárra, hogy kiderüljön, bizony elérkezett az esztendő egyik izgalmas időszaka, a farsang! Épp ez vezette a Barabás Villa munkatársait, amikor azt javasolták, hogy bújjunk jelmezbe. Így ugyanis a mesélés még izgalmasabb, még színpompásabb lesz.
 
Na de mi is pontosan a farsang?

A farsang az esztendőnek az az időszaka, amikor az emberek amúgy is örömmel bújnak „maskarába”, vagyis jelmezbe. Január 6-án, vagyis vízkereszt napján a legtöbb otthonból eltűnik a karácsonyfa, és ekkor veszi kezdetét a bálok, a mulatságok és a vidámság ideje. Az régi hagyományok szerint a farsangi jókedv egészen húshagyókeddig tart. Magyarországon ugyanolyan népszerű, mint szerte a nagyvilágban. Itthon bizonyára minden gyerek hallott már a híres mohácsi busójárásról, a felnőttek pedig jól ismerik a velencei karnevált és a világhírű, színpompás riói táncos-zenés felvonulást.

Az emberek évszázadok óta örömmel vetik magukat a farsangi ünneplésbe. A ma is jól ismert hazai szokásaink még a középkorban terjedtek el az egész Kárpát-medencében. Ilyenkor nagyon sokan kötöttek házasságot vagy eljegyzést, valamint előszeretettel szerveztek táncmulatságokat és bálokat.

A régi időkben az emberek nem szerették a telet, mindenki azt várta, hogy mikor süt ki végre újra az életet adó nap. A farsangi vidám szokások elődje éppen ezért a tavaszvárás ősi örömünnepe volt. A középkorban azt gondolták, hogy ha ilyenkor bőségesen esznek, és sokat isznak, akkor ezzel befolyásolni tudják az egész esztendőt, így jó szerencse és bőséges termés vár mindenkire. A magyar falvakban a fiatal lányok titokban bokrétát küldtek annak a fiúnak, akihez szerettek volna feleségül menni, és óriási boldogsággal látták, ha a fiatalember ezt a bokrétát a kalapjára tűzte, ezzel jelezve komoly házasulási szándékát. 

Természetesen a gyerekek is kivették a részüket a sok vidámságból. Boldogan játszottak a szabadban, vagy ha ezt a zord idő nem tette lehetővé, akkor a kemence mellett összegyűlve énekeltek és csodálatos meséket hallgattak. 

E szép hagyományok mind felélednek a Városmajor utcában, ahol persze azt is tudják, hogy a farsang idején fontos dolog volt finom ételekkel meglepni a vendégeket. Mind a mai napig nagyon népszerű csemege a farsangi fánk. Jó hír a Vincellérház látogatói számára, hogy Dömök Edina és a Barabás Villa igazi farsangi fánkkal várja a mesés utazásra induló kis vendégeket és az őket elkísérő felnőtteket.
 
A jegy ára: 500 Ft
Jegyek kaphatók a barabasvilla.jegy.hu oldalon, valamint a MOM Kulturális Központ jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.).

Ajánló
Ajánló
Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a...

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált...

Adventi meglepetés: készítsünk masszázsolajat!

Adventi meglepetés: készítsünk masszázsolajat!

A hétköznapok rohanásában hajlamosak vagyunk megfeledkezni párunkról, és arról, hogy...