Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-04-21

Alternatív, egészségesebb energiaforrások

Alternatív, egészségesebb energiaforrások

Áprilisban már nem kell annyit tüzelni – ideje elgondolkodni a fűtésünk korszerűsítésén. Milyen alternatív energiaforrások várnak ránk? Hogyan tehetjük komfortosabbá otthonunkat, miközben segítünk megőrizni szülőbolygónk páratlan kincseit? A legjelentősebb megújuló energiaforrások közül a napenergia, a szél- és a vízenergia, a geotermikus energia, illetve a biomassza hasznosítása jöhet különböző mértékben szóba.

Az elmúlt zord tél során többször is szmogriadót kellett elrendelni. Minderre nem csupán a fővárosban került sor, hanem vidéken is számos helyen. A szmog alattomos veszélyforrás, nehéz hatékonyan védekezni ellene, mindenekelőtt a betegek, az idősebbek és a gyermekek számára jelent komoly kockázatot. A kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Ezek közé tartozik a házak kéményén kiáradó, káros anyagokkal teli füst is.
A szmoggal összefüggésben nem kell olyan fekete, koromtól fuldokló ipari tájra gondolnunk, mint amilyen a múlt században Manchester környéke vagy a Ruhr-vidék volt. A technika fejlődése dacára sem szűnt meg az egészségünket veszélyeztető környezetszennyezés. Ugyanakkor az újítások, az új módszerek és eljárások lehetővé teszik környezetbarát, megújuló energiaforrások felhasználását. Ezek több szempontból is rendkívül hasznosak. Az első, télen jól látható előnyük, hogy általuk csökkenthető a szmog. Ezenfelül ilyen energiaforrásokra támaszkodva hosszabb távra is egészségesebbé tehetjük a lakókörnyezetünket, és javíthatunk az életünk minőségén. 

Okos korszerűsítés

Házunk vagy lakásunk felújításakor érdemes arra gondolni, hogy a régi fűtési rendszerünket tisztábbra és gazdaságosabbra cseréljük le. Még a korszerű épületek nagy részét is gáz- vagy központi fűtéssel látták el, a régebbi ingatlanokban pedig gyakori, hogy fával vagy szénnel tüzelnek. A fosszilis energiahordozók, például a kőszén vagy a kőolaj alkalmazása komoly környezeti károkozással jár. Ezeknek már a kitermelése is rossz hatással van a természetre, hát még az elégetésük. 

A korszerű fűtésrendszerektől napjainkban elvárás, hogy ne kerüljön sokba a kiépítésük, megbízhatóan működjenek, esztétikus megjelenésükkel illeszkedjenek az igényes lakókörnyezethez, és legyen gazdaságos az üzemeltetésük. Az egyik ilyen módszer a korszerű infrafűtés. Hasonlóan a Napból érkező energiákhoz az infrapanelekből hőérzetet biztosító infravörös hullámok indulnak ki. Ezeket szemmel nem láthatjuk, mégis kellemesen felmelegítik a lakteret. 

Felújítás során érdemes arra is törekednünk, hogy energiatakarékos otthont alakítsunk ki. Megfelelő burkolattal, korszerű hőszigetelő ablakokkal, ajtókkal kevesebb energiára lesz szükségünk.
 
Új lehetőségek

A tudósok és a szakemberek erejük megfeszítésével keresik az új megoldásokat. Ezek közé tartozik a biogáz és a biometán felhasználása, a geotermikus, valamint a szélenergia hasznosítása. Ha nyitott szemmel nézünk körül a világban, számos környezetbarát, megújuló energiaforrást fedezhetünk fel közvetlen környezetünkben. Ezek nem a fosszilis energiahordozókra támaszkodnak. Felhasználásuk azért is fontos, mert lehetővé teszi a fenntartható fejlődést. Segítségükkel elkerülhetőek a halmozódó káros hatások, például a légszennyezés, az ivóvíz bemocskolása, vagy az üvegházhatás. Jelenleg a világ energiatermelésének kevesebb, mint húsz százaléka alapszik megújuló forrásokon. Különféle fajtái közül a vízi energia alkalmazása a legelterjedtebb.

Valószínű, hogy a közeljövőben nagyobb szerep jut majd a napenergiának és a különféle hulladékok újrahasznosításának is. A kutatók azonban rájöttek egy nagyon fontos felismerésre: az a legtisztább energia, amit nem is kell megtermelni. Számunkra ez azt jelenti, hogy lényegesen kevesebb energiát fogyasztunk, ha energiahatékony, vagy passzívházban élünk. 
Hazánk az adottságai révén alkalmas arra, hogy a korszerűtlen energiahordozók helyett megújuló forrásokat használjunk fel. Természetesen a korszerűsítés során is nagyon fontos a minden részletre kiterjedő stratégiai gondolkodás. Oda kell figyelni, hogy a változások következtében ne bontsuk meg a természet egyensúlyát. Érdemes a legkorszerűbb eljárásokat alkalmazni. A szilárd biomassza számára például korszerű energiaműveket kell kialakítani, ahelyett, hogy a régi elavult technológiával felszerelt erőműveket használnánk áramtermelésre. Jó esélye van annak, hogy hamarosan többi biogázt használhatunk fel. 

Szél, föld és a nap
 
A szélenergia felhasználásával kapcsolatban komoly vita zajlik. Úgy tűnik, nem egyértelmű, hogy milyen mértékben támaszkodhatunk a szél erejére. Ezzel szemben valószínűleg a hazai adottságok miatt komoly szerepet kaphat a geotermikus energia. Ne feledkezzünk meg a napenergiáról sem, amit érdemes figyelembe venni új otthonunk megtervezése és felépítése során. Kollektoros rendszerek kiépítésével olyan sok energiát termelhetünk, hogy elláthatjuk vele az otthoni berendezések egy részét. A tervezés során vegyük figyelembe, hogy egyre több gép és berendezés üzemel majd a közvetlen környezetünkben. Várható, hogy emiatt a korábbiaknál több energiára lesz szükségünk. 

Mielőtt házunk átalakításába kezdenénk, beszéljünk szakemberekkel, akik tanácsokat adhatnak arról, hogy az igényeink figyelembevételével milyen módszerek és technológiák a legalkalmasabbak az egészséges, színvonalas lakókörnyezet kialakítására.

Kapcsolódó HEGYVIDÉK kártya elfogadóhelyek:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/solarpont-kft-kimatechnika-napelem-napkollektor/

Ajánló
Ajánló
Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Napjainkban mind nyilvánvalóbbá válik, hogy mennyire fontos az anyatermészet megóvása. Ez...

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Hazánkban egyre több családban figyelnek oda arra, hogy csakis egészséges ételek...

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Az elmúlt hetek során nem igazán akadt olyan budapesti, aki ne érezte volna a saját bőrén...