Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-29

Takarékosan mégis hatékonyan – öntözés nyáron

Takarékosan mégis hatékonyan – öntözés nyáron

Akinek saját kertje van, esetleg több különféle növényt tart otthon a lakásában, az jól tudja, hogy nyáron nagyon oda kell figyelnie rájuk. Az esztendő legmelegebb évszakában a növényeknek sok vízre van szükségük, és nagyon meghálálják, ha ügyelünk rájuk. Csupán pár dolgot kell szem előtt tartanunk ahhoz, hogy a vízpocsékolást elkerülve, környezetkímélő módon gondoskodhassunk a kertünket vagy az ablakunkat szebbé tevő virágokról, dísz- és haszonnövényekről.


Nyáron mindenekelőtt a tűző nap és a nagy meleg okozhat bajt. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy a csapot kinyitva, a kertünket vagy a cserepeket vízzel elárasztva egy csapásra mindent megoldhatunk. A túlöntözés ugyanolyan veszélyes lehet, mint a kiszáradás. Ráadásul a tiszta víz egyre nagyobb értéket jelent, a világ számos részét sújtja aszály és vízhiány. Nem mindenütt olyan szerencsések az emberek, mint mi itt, Budapesten, ahol jól működik a vízhálózat és a csatornák rendszere. Környezettudatosan gondolkozva azonban így is nagyon fontos, hogy takarékoskodjunk a vízzel. Ráadásul a kerti munkákat játékká változtathatjuk, ha a locsolásba bevonjuk a gyermekeinket vagy az unokáinkat.
 
Sikerünk titka a víz

Növényeink rendszeres öntözése a nyár egyik legfontosabb feladata. Erről akkor se feledkezzünk meg, ha elmegyünk nyaralni. Megtörténhet ugyanis, hogy távollétünkben megváltozik az időjárás, és az addigi borús, esős napokat forróság váltja fel. Már néhány ilyen nap is elegendő ahhoz, hogy az érzékenyebb növények elpusztuljanak. Az ilyen károkat elkerülhetjük, ha a nyaralás megkezdése előtt megbeszéljük egy barátunkkal, jó ismerősünkkel, hogy egy adott időpontban öntözze meg a kertet vagy a lakásban a növényeket. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmét az érzékenyebb fajtákra, és érdemes elmagyarázni neki, hogy mit hol talál.

A tűző nap különösen nagy gondokat okozhat. Azoknak a növényeknek, amelyek hosszú órákon keresztül állnak az erős napfényben, az átlagosnál jóval több nedvességre van szükségük. Ha a kertünkben automata öntözőrendszer működik, akkor ennek a beállításával is sok vizet megspórolhatunk. A nyári forróságban a víz nagyon gyorsan elpárolog. Jól tudjuk, hogy senki sem szeret korán felkelni, ám a növényeink kedvéért érdemes meghozni ezt az áldozatot.

Ha ugyanis hajnalban öntözünk, akkor minden csepp víz többször annyit ér. Ilyenkor ugyanis hűvös van, csekélyebb mértékű a párolgás, így a víz eljut a növények gyökeréhez, akik felszívva hasznosítani tudják azt. Kora reggel jóval kevesebb víz is elég lesz a kert vagy a pázsit megöntözéséhez, mint délután. Ráadásul közben csökkenhetjük a különféle fertőzések megjelenésének esélyét. A gombák kedvelik a párás levegőt, ám a reggeli öntözésnek nincs ilyen következménye, így a száraz környezetben a kártevők nem tudnak elszaporodni.
 
Figyeljünk a fűre

A gyep külön odafigyelést igényel, hiszen másként kell öntözni, mint a cserepes növényeket. Nem használ neki, ha mindennap kevés vizet használunk, előnyösebb, ha a hét folyamán egy-két alkalommal alaposan megáztatjuk. A lassú locsolás nagy előnye, hogy a víz nem folyik át olyan gyorsan a legfelső talajrétegen, így eljut a gyökér minden részébe, és a növény hatékonyabban hasznosíthatja. Ha azt akarjuk, hogy nyáron is szépen nőjön, akkor nem szabad rövidre vágnunk a szálakat, mert túl alacsony a fű esetén fennáll annak a veszélye, hogy a déli nap perzselő sugarai kiégetik. Fűnyírás után érdemes megöntöznünk a pázsitot, mert akkor jobban ellenáll a hőségnek.

Ha sokáig erősen fúj a szél, akkor próbáljuk meg kivárni a szélcsendesebb időszakokat. Az erős légmozgás ugyanis hozzájárul a nedvesség elpárolgásához, sőt a víz egy részét elfújja a növényről. Előfordul, hogy a nyári hónapok során váltakoznak a forró, illetve a borús, csapadékos időszakok. Ez azonban nem feltétlenül rossz. Az esővizet össze is gyűjthetjük, hogy utána a szárazabb napokon azzal öntözzünk.

Ez több szempontból is előnyös: takarékoskodunk a vízzel, ráadásul a csapadékgyűjtőben lágy, a környezetével megegyező hőmérsékletű, tehát nem túl hideg víz várja, hogy felhasználjuk. Ha pedig valaki igazán komolyan veszi a takarékoskodást, akkor annak érdemes beruházni egy csepegtető öntözési rendszer kialakításába. Ez nagyon hatékony, mert a felhasznált víz nagy részét eljuttatja a növények gyökeréhez.
 
Sok kicsi sokra megy

Növényeink egy részét nem kint a kertben neveljük, hanem a lakásban vagy az erkélyen, balkonládákban tartjuk. Az ilyen növények gyökerei nem hatolhatnak túl mélyre, ezért különös gonddal kell odafigyelnünk rájuk a nyár folyamán. Ha szórófejet használunk az öntözéshez, akkor azzal oxigént is juttathatunk a gyökerekhez. Cserepes növények esetén viszont ne legyenek túl erősek a vízsugarak, hogy ne mossuk ki a növények alól a tápanyagot.

Régóta tartó a forró időszak esetén érdemes átállni arra, hogy a cserepes növényeket mindennap kétszer öntözzük meg. A vízmennyiséget azonban most sem szabad eltúlozni. A napi kétszeri öntözéssel kevesebb nedvesség is elég lesz. Reggel, majd pedig este, tehát megint csak a leghűvösebb időszakokban gondoskodjunk a benti növényekről. Odabent is figyeljünk arra, hogy este a leveleken ne maradjon víz, mert az ilyen cseppekben elszaporodhatnak a kártékony gombák.

Más a helyzet a kerti fákkal. Aszályos időszakban jóval nagyobb a vízigényük. Figyeljünk oda arra, nehogy kiszáradjanak, és ha nyugtalanító jeleket fedezünk fel a leveleiken és az ágaikon, akkor kérjük szakember segítségét.

Egy szép sövény a kert igazi dísze. Nyáron azok a bokrok is különösen nagy odafigyelést igényelnek, amelyekből sövényt akarunk kialakítani. Nem csupán kellő mennyiségű vízzel kell ellátnunk őket, de ha rendszeresen nyírjuk, hogy megőrizze szép, szabályos alakját, akkor gondoskodnunk kell a tápanyagok pótlásáról is. Napjainkban mind népszerűbb a mulcsozás. Ha a talajt fenyőkéreggel borítjuk be, akkor azzal csökkenthetjük a víz elpárolgását. Ez a gyökereknek is jót tesz, mivel hűvösebb marad a legfelső talajréteg. A talajtakarás a gyümölcsfáknak és az örökzöld növényeknek is előnyére válhat.

Odafigyelve a kertünkben vagy a lakásunkban élő növényekre, egész nyáron barátságos, zöld környezetben élhetünk. Kevés ahhoz fogható dolog van, mint amikor a család asztalára a kertben levágott virág vagy a saját kezűleg szüretelt zöldség és gyümölcs kerül.

Ráadásul ez utóbbiak esetén biztosak lehetünk abban, hogy nem tartalmaznak káros anyagokat, ezért nyugodtan fogyaszthatjuk őket.

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...