Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-02

Gondoskodjunk szárnyas barátainkról – a madarak etetése télen

Gondoskodjunk szárnyas barátainkról – a madarak etetése télen

Gyakran olvashatunk arról, hogy apró lépésekkel mi is hozzájárulhatunk világunk fenntartható fejlődéséhez és környezetünk kincseinek megóvásához. Ezen apró, de nagyon hasznos lépések közé tartozik a kertünkben élő különféle állatok, mindenekelőtt a madarak etetése és itatás a hideg téli hónapok során.


Akinek kertes háza van, az jól tudja, hogy egy ilyen ingatlan tulajdonosa sosem unatkozhat. Télen és nyáron rengeteg feladat vár ránk, ám sokan nem panaszkodnak emiatt, mert rájöttek arra, hogy a hétköznapok során remek felüdülést és hasznos kikapcsolódást jelenthet a „a kerti szöszmötölés”.

A kertünket nem csak mi használjuk, ott rengeteg – gyakran láthatatlan – apró kis társbérlőnk is él. Nyáron, a jó időben viszonylag könnyű észrevenni a sünöket, a békákat, a különféle gyíkokat, és estéről estére jól hallatszik a bogarak ciripelése, a madarak éneke. Nem volna helyes azt gondolni, hogy amikor a télen már hamar ránk köszönt az esti sötétség, a kertünkben rajtunk kívül már nincs más.

Bár sok őshonos madarunk – például a fecske vagy a gólya – a melegebb időszak végén útra kel, hogy távoli, forró tájakra költözzön, kerületünk erdői és kertjei nem maradnak állatok és madarak nélkül. Északról érkeznek szárnyas vendégek hozzánk, hogy itt vészeljék át a téli hónapokat, miközben a különféle kisebb állatok az ősz végén megpihennek, és elrejtőzködve hónapokig tartó téli álomba merülnek.

Kertünk szárnyas vendégei azonban télen is jól láthatók, és ha valakit örömmel tölt el, hogy közelről szemlélheti meg a félénk kis madarakat, akkor a téli etetésük izgalmas kikapcsolódást jelenthet.
 
Felelősségteljes döntés

A hideg telek idején az emberek már évszázadokkal ezelőtt is gondoskodni próbáltak a környezetükben élő vadállatokról és madarakról. Ekkor ismerték fel azt, hogy ha egyszer belekezdünk a madarak etetésébe, akkor azt nem szabad váratlanul, az egyik napról a másikra félbehagyni. Az állatok téli megsegítése komoly döntés.

Csakis akkor vágjunk bele, ha biztosan vagyunk abban, hogy március elejéig etetni és itatni tudjuk szárnyas barátainkat. Ennek az az oka, hogy a madarak gyorsan hozzászoknak az etetőhelyeken kirakott ennivalóhoz, és ha megjegyezték a kertünket, akkor oda a következő évek során is vissza fognak térni. Kellemetlen, sőt veszélyes lehet számukra, ha elfeledkezünk az eleség pótlásáról. Télen ugyanis csak nehezen találnak táplálékot, így ha a nagy hidegben üres az etetőjük, akkor nem tudják átvészelni a következő éjszakát!
 
Kölcsönösen előnyös együttműködés

A szakemberek között mind a mai napig vita tárgya, hogy jó dolog-e télen etetni a madarakat. Van, aki úgy véli, hogy erre nincs szükség, mert a hazai tájakon maradó fajok ugyanúgy képesek dacolni a tél megpróbáltatásaival, mint azok az északi vendégek, akik csak néhány hónapra látogatnak el hozzánk. Ezeknek az állatoknak az sem okoz komoly gondot, ha váratlanul vastag hótakaró borítja be a tájat, mert többségük gond nélkül képes rövid idő alatt akár ötszáz-ezer kilométert is megtéve kedvezőbb körülményeket nyújtó vidékre repülni.

Ugyanakkor bizonyos fajok esetén nagyon is hasznos lehet, ha gondoskodunk arról, hogy a környezetünkben élő hasznos madarak közül minél több átvészelje a táplálékban szűkős időszakot. Ez jó néhány előnnyel jár mindenki számára. Abban a kertben, ahol sok madár él, nincs szükség különféle mérgekre, kártevőirtó szerekre, mivel a madarak elpusztítják a káros rovarokat, a különféle rágcsálókat, sőt akár a gyomnövények magvait is megeszik. 
 
Válasszuk a hazait

Hazánkban körülbelül ötven olyan madárfaj él, amelynek a tagjai ellátogathatnak a kertünkbe. Érdemes olyan eleségekkel várni őket, amelyek a legtöbb madár számára ehetők. A vízről se feledkezzünk meg, hiszen arra is nagy szükség van. Népszerűek a különféle olajos magvak. Figyeljünk oda arra, hogy ne sózott vagy pirított eledelt tegyünk ki az etetőkbe. Ugyanígy kerülni kell a kenyeret, és az étolajba mártott kenyérmorzsát is.

A madarak etetése ma már annyira népszerű, hogy nemcsak szakkereskedésekben, de időnként még a szupermarketekben is kaphatunk etetőkészülékeket és különféle magkeverékeket. Az olajos magvak közül a legolcsóbb a napraforgó magja, ami mellé hasznos kölest és apróbb szemű magokat is adni. Adhatunk még lent, kendert, repcét, darált kukoricát, muhart és cirokot is. Egyes konyhai maradékok is szóba jöhetnek, például a krumpli, a krumplihéj, az alma, a répa vagy akár a megmaradt sajt is.

Méregdrága külföldi csemegékre, pisztáciára, kesudióra igazából nincs szükség. Érdekes megoldás a különféle cinkegolyók kihelyezése. Ezekben a magvakat faggyú fogja össze, ami nagyon hasznos, mivel e kis állatoknak télen nagy szükségük van az állati zsiradékra. Ha a háztartásban megmaradt kacsa- vagy sertésháj, faggyú vagy zsírszalonna, akkor abból is helyezhetünk ki. A cinkegolyó tartalmát nemcsak a cinkék eszik, hanem más madárfajták is.

További előny, hogy a megmaradt golyókat elrakhatjuk a mélyhűtőbe, és a következő télen újra felhasználhatjuk. További nagy kedvenc az alma, valamint a bogyók és a gyümölcsfajták. Érdekes, hogy ilyesmivel télen azok a madarak is táplálkoznak, amelyek egyébként rovarokat szoktak enni. Figyeljünk oda, hogy a gyümölcsöket úgy tegyük ki, hogy akkor is hozzáférhessenek, ha esetleg mindent hó borít.

A kertünkben élő emlősök és hüllők közül sokan téli álmot alszanak. Rajtuk azzal segíthetünk, ha egy-egy sarokban, vagy a bokrok között megtartjuk, felhalmozzuk a lombot, esetleg kisebb dobozokat kihelyezve biztonságos menedékhelyet készítünk számukra.

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...